La presidenta del Banc Santander, Ana Botín, s'ha mostrat contundent aquest dijous en la presentació de resultats de 2022 quan se li ha preguntat per les polèmiques declaracions d'alguns membres del Govern espanyol, que no veuen amb bons ulls que les entitats financeres estiguin assolint beneficis rècord per les pujades de tipus d'interès.
D'una banda, l'executiva assenyalava que "deixen més diners a Europa" i, tanmateix, on realment guanyen diners el Santander és "a les Amèriques". De fet, dels 9.605 milions de beneficis que ha obtingut el banc el 2022, gairebé el 70% (més de 6.500 milions) s'ha concentrat entre Amèrica del Nord (on inclouen els Estats Units i Mèxic) i Llatinoamèrica, principalment al Brasil, Xile i l'Argentina.
A Europa, el benefici del banc ha estat d'entorn de 3.800 milions i la major part l'aporten Espanya i el Regne Unit. En aquest sentit, Botín destacava que al nostre país tenen més de 250.000 milions d'euros concedits en préstecs i només han retornat un 1,5%. És a dir, que el seu benefici a Espanya sobre els diners prestats és molt baix. "És important posar els números en context", assenyalava.
També apuntava que l'"extraordinari" per al sector financer ha estat "viure sis anys amb tipus d'interès negatius", de manera que "el repte" més important ara que els tipus s'han normalitzat i han tornat a ser positius "és créixer a Espanya i a Europa". Sobre això afegia que, encara que el benefici assolit a Espanya (1.560 milions) s'ha més que duplicat respecte a 2021 (en concret ha pujat un 146%) els nivells d'ingressos i el benefici "són la meitat dels de 2008" quan encara era Santander Banesto. "I això sense comptar que pel camí comprem el Popular".
La presidenta del Santander no ha volgut pronunciar-se literalment sobre els continus atacs del Govern espanyol a la banca i la mala imatge que s'ha generat en els últims mesos a conseqüència dels beneficis que anaven a obtenir per les pujades de tipus. Tanmateix, ha llançat diversos missatges clars. Defensava que Espanya té "un sistema financer competitiu, dels més majors d'Europa" i s'ha de protegir.
Segons el seu parer, "els països progressen més" quan hi ha consens, es creen llocs de treball i s'atreu inversió perquè "vam competir amb altres mercats, Espanya no és una illa", agregava. Botín criticava que el nou impost que ha de pagar la banca aquest any i el 2024 (i que calculen que els restarà fins a 230 milions de benefici) sigui sobre els ingressos i no sobre beneficis.
"Estem absolutament d'acord que els Governs han de recaptar. Però a Espanya ja contribuïm amb un 50% dels beneficis i amb el nou tribut passarem al 60%. Els bancs ja paguem un 5% més que altres empreses, malgrat que hem perdut diners molts anys, i som l'únic país on seguim per sota del cost del capital".
Afegia també que l'impost sobre ingressos té un impacte "molt més negatiu" que si fos sobre beneficis, perquè pot impactar en el crèdit. Santander, igual com altres bancs, està estudiant si es pot recórrer-lo, "és la nostra responsabilitat fer-ho".
Botí: "La banca no ha pujat els tipus d'interès"
També ha aclarit que el sector "no ha pujat els tipus d'interès", han estat els bancs centrals amb l'objectiu de baixar la inflació i la banca només l'ha traslladat. "És important entendre que la inflació és un càncer que cal parar". Botín creu que és "crític" baixar-la com més aviat millor i per això s'estan endurint les polítiques monetàries a Europa i els Estats Units.
La banquera assegura que la inflació fa mal als vulnerables, tant a empreses com a persones, així que ara toca conviure amb tipus més normalitzats. "El mercat espera diverses pujades i els missatges del Banc Central Europeu són clars, continuaran pujant". Segons la seva opinió, el gran repte dels bancs centrals és esbrinar "quin és el tipus d'interès que mata la inflació, aguanta l'economia i no ens porta a la recessió. No m'agradaria ser a la butaca de Lagarde o Powell".
Aprofitava també per explicar com estan traslladant aquestes pujades de tipus. De mitjana, Santander Espanya va concedir hipoteques amb interessos del 2,91% l'any passat, deixant enrere "l'anormal, que era donar-les al 0%". Assegurava que les hipoteques a Espanya són molt "competitives" i preguntada sobre l'adopció que està tenint el Codi de Bones Pràctiques que els bancs i el Govern van aprovar a final d'any, només ha dit que "no es poden posar condicions que expulsin del mercat als més vulnerables".
Sobre si Santander trasllada les pujades de tipus al passiu i començarà a remunerar l'estalvi, amb dipòsits o comptes remunerats, com ja fan CaixaBank o Sabadell, l'executiva afirmava que han de fer-ho, però "dependrà de la competència". El seu únic objectiu, insistia, és créixer a Espanya.
En el marc de la inflació i com està afectant la renda disponible dels treballadors, Ana Botín també aprofitava per anunciar que aquest mateix dijous han comunicat a la seva plantilla a Espanya (més de 26.000 persones) que Santander apujarà el salari un 4,5% en decidir estendre l'acord assolit amb la patronal (AEB) a tots els treballadors, sense incloure els directius.