L'empresa bound4blue és un projecte creat el 2015 per Josep Miquel Bermúdez que va idear el concepte d'una vela rígida per als vaixells mercats que, amb la utilització del vent com a element de propulsió aconsegueix reduir el consum de combustible i les emissions contaminants de l'embarcació fins a un 30%. Gairebé 10 anys més tard, aquell projecte al qual es van sumar David Ferrer i Cristina Aleixendri s'ha convertit en una empresa amb una tecnologia plenament desenvolupada, provada i patentada, amb una cartera de comandes tancades valorada en 17 milions d'euros i altres 6,7 milions pendents de tancar els acords comercials. Per la seva idea i el seu projecte d'empresa, Josep Miquel Bermúdez ha estat distingit aquest dimecres amb el Premi Jove Empresari que atorga anualment la patronal AIJEC.

La firma s'ha fet un lloc en el sector naval internacional des de Barcelona on està ubicada i ja dona feina a una cinquantena de professionals d'altes qualificacions, amb més de set nacionalitats, que treballen a diversos punts d'Espanya, París i Manchester. A través dels seus proveïdors el treball indirecte implica la feina de 100 persones més. Actualment, tota la producció està centrada a Europa, amb més d'un 90% de la cadena de subministrament a Espanya. Això no obstant, l'objectiu és ampliar capacitats en paral·lel a l'Àsia, d'aquí que, ben aviat, blound4blue posarà en marxa una oficina comercial i tècnica a Singapur -on ja té una filial establerta- i vol establir un equip tècnic de qualitat a la Xina. 

Ara com ara, bound4blue porta invertits 32 milions d'euros en la consolidació i expansió, provinents en un 75% de fons privades i un 25% del sector públic. Els seus impulsors destaquen la capacitat de creixement del negoci -amb una facturació de mig milió d'euros el 2023- perquè només possibilitant la instal·lació del sistema a uns 20 vaixells de grandària mitjana es crearan més de 150 llocs de treball d'alta qualificació i més de 1.000 llocs de treball indirectes. Subscriuen també que la tecnologia bound4blue es pot integrar en gairebé el 80% dels vaixells existents al món, així com a vaixells de nova construcció. Amb aquestes perspectives, l'objectiu és superar els 25 milions de facturació el 2025, i multiplicar-los per vuit el 2027.

La companyia té en consideració el fet que els vaixells mercants que operen en el sector naval i que mouen el 90% de tota la càrrega mundial emeten entre el 3% i el 4% de totes les emissions de CO₂, el 15% de les emissions d'òxids de nitrogen i el 13% de totes les emissions de sofre. Posen d'exemple que instal·lant les veles rígides en un vaixell tipus 'tanker' de 150 m d'eslora, en la ruta des de Seatlle (EUA) a Yokohama (Japó) es pot arribar a estalviar un 32,9% del consum de combustible, equivalent a un estalvi aproximat anual de més de 800.000 dòlars en combustible, i a deixar d'emetre a l'atmosfera el CO₂ equivalent a les emissions de tot un any d'una flota de gairebé 2.000 cotxes de dièsel. Extrapolant aquestes xifres: la tecnologia bound4blue aplicada al 5% de la flota mundial provocaria un estalvi molt important de contaminants nocius per al medi ambient. 

L'emprenedor Josep Miquel Bermúdez ha recollit el guardó d'AIJEC aquest dimecres, en un acte en el qual també hi ha hagut un altre reconeixement per a una empresa del sector de l'economia blava: Anèl·lides, que dona serveis ambientals marins. Fundada per Andrea Comaposada, Anèl·lides treballa per la recuperació de la posidònia en àrees no protegides.

Així mateix, AIJEC ha destacat la trajectòria de l'empresa Able Human Motion. Aquesta spin-off de la UPC cofundada per Alfons Carnicero, Àlex Garcia i Josep Maria Font desenvolupa exosquelets robòtics innovadors per millorar la mobilitat i la qualitat de vida de persones amb discapacitat, específicament persones amb paraplegia a causa d'una lesió medul·lar o per als supervivents d'un ictus. En la categoria d'emprenedoria social, el guardó ha recaigut en Showee, empresa que ha revolucionat el món de les dutxes amb una dutxa eco-intel·ligent que s’adapta al nivell de discapacitat de l’usuari gràcies al seu software intel·ligent. La Qualitat Lingüística Empresarial del projecte Entrearbres, enginyeria forestal i mediambiental que es dedica a la creació i recuperació de camins forestals, a la gestió del territori i a la localització de zones vulnerables davant del risc d’incendi forestal; i el projecte TechGesture dels alumnes de batxillerat de
l’Institut de Sales de Viladecans que han creat un software que transforma el llenguatge de signes en text, han estat també entre els premiats.

Durant l'acte s’ha lliurat el Reconeixement a la Millor Trajectòria Professional a Antoni Pont Amenós, actual president d’honor de Borges International Group, per la seva trajectòria empresari i com a membre de la tercera generació d'aquesta empresa familiar molt internacionalitzada.