Una de les sis branques de la família Carulla, propietaris d’Agrolimen, han entrat en capital risc. Montserrat Carulla Font i els seus fills han constituït Mulenbekia, un nou vehicle inversor que estarà gestionat per Altamar.
Segons consta en el butlletí del Registre Mercantil, Mulenbekia només està pendent de la inscripció en el registre de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) per començar a operar. Neix amb un capital subscrit i desemborsat d’1,2 milions d’euros.
Mulenbekia –nom d’una planta exòtica tropical– té com a soci únic Helleborus, la patrimonial d’aquesta branca familiar mitjançant la qual controlen actius immobiliaris i participacions empresarials. Al capdavant de Mulenbekia hi apareix Montserrat Carulla, en qualitat de presidenta, i un dels seus dos fills, Nicolau Brosa Carulla, que n’és el conseller delegat.
Precisament, Nicolau Brossa Carulla representa aquesta branca familiar en el consell d’Agrolimen i, a més, des de 2017 presideix la Fundació Carulla, des d’on es desplega una gran activitat a favor de la cultura catalana. Vinculada a la fundació hi ha Editorial Barcino, encara presidida per la seva mare, i el Museu de la Vida Rural, de l’Espluga de Francolí (Conca de Barberà), on van néixer els fundadors i on es troben les arrels familiars. L’altra filla de Montserrat Carulla, Maria Brosa Carulla, també patrona de la fundació, es dedica al món del disseny.
No és la primera branca dels Carulla que entra en capital risc. Amb anterioritat, els fills de Mariona Carulla Font –Mireia, Jaume, Laia i Oriol Tomàs Carulla– han operat en aquest segment inversor mitjançant Laorjami Investment.
Els sis germans Carulla Font constitueixen la segona generació, en ser els fills del matrimoni fundador, Lluís Carulla Canals (1904-1990) i Maria Font Bernaus (1919-2016). Aquesta segona generació ja ha donat pas a la tercera en el consell d’administració d’Agrolimen, si bé encara s’hi manté Artur Carulla Font en qualitat de vicepresident.
El grup Agrolimen, propietari de marques d'alimentació tan conegudes com Gallina Blanca, Avecrem o Yatekomo, va ingressar el 2003 un 5% més, fins prop dels 2.400 milions d’euros (2.391 milions, exactament) que van suposar un nou rècord. També van millorar el resultat d’explotació en un 13% respecte l'exercici anterior, fins els 282,5 milions, però el benefici va caure en un -5%, fins els 182,3 milions d’euros. La nota negativa és que el benefici net en el mercat espanyol es va desplomar un 21%.
En l’alimentació humana, que pivota sobre GB Foods, van facturar prop de 1.500 milions d’euros que es van concentrar sobretot en els mercats europeu (70%) i africà (30%). Donen feina en aquesta divisió a 3.500 persones. En alimentació animal, mitjançant Affinitty Petcare, van facturar prop de 900 milions d’euros i són líders en pinsos per a gossos i gats a Espanya, ocupen la sisena posició a Europa i la setena al món.