Els germans Canivell Grífols, accionistes del gegant dels hemoderivats Grifols i nets del seu fundador, acaben de constituir l'empresa Quantic Gang per participar en la creació d'un ordinador quàntic. Aquesta família és una de les grans fortunes espanyoles.

Com a administradors solidaris de Quantic Gang apareixen els germans Jordi, Magdalena i Manuel Canivell Grífols, fills de Josefa Grífols Lucas, morta el 2012, i per tant nets del cèlebre metge i hematòleg Josep Antoni Grífols Roig (1885-1976), fundador del grup Grifols.

Aquests germans eren habituals de les llistes de les 100 grans fortunes espanyoles de la revista Forbes fins que van desaparèixer en la seva última edició. En la de 2021, van ocupar la posició 94, amb un patrimoni atribuït de 300 milions d'euros cada un. Continuen figurant en el rànquing de rics del diari El Mundo, al lloc 23, però en companyia de les altres dues branques familiars, els Grífols Gras i els Grífols Roura. D'aquesta última en formen part Raimon Grífols Roura i Víctor Grífols Deu, que es mantenen en la cúpula de la companyia.

L'objectiu declarat de Quantic Gang és la "investigació i projecte de col·laboració per al disseny i posada en funcionament d'un ordinador quàntic", així com el "seguiment i desenvolupament fins a la consecució" d'aquest equip de tecnologia punta.

Auge de la computació quàntica

Les inversions en computació quàntica s'han disparat per les seves futures aplicacions, especialment en el camp de la intel·ligència artificial. Grans corporacions com IBM, Google, Microsoft o Intel lideren aquesta aposta, però també han aparegut altres companyies com Honeywell o DWawe capdavanteres en solucions concretes i un munt d'empreses que desenvolupen els seus propis projectes.

Segons un informe de McKinsey & Company de l'abril passat, la computació quàntica mourà entre 620.000 milions i 1,27 bilions de dòlars el 2035 només pel que fa als sectors de la química, finances, salut i automoció. En un altre informe de l'any passat, aquesta consultora apuntava que Europa té la concentració de talent més gran en quàntica, al costat de la Xina, però són les empreses nord-americanes les que lideren el sector.

Des de Grifols no s'ha facilitat el contacte amb els germans Canivell ni s'ha concretat la seva actual participació en l'accionariat de la companyia d'hemoderivats. El 2010, aquests germans posseïen en conjunt al voltant d'un 7,7%, segons consta a l'informe anual corporatiu. Malgrat la seva avançada edat, sempre s'han mogut al món de la sanitat, la indústria i la ciència.

Manuel Canivell Grífols, metge de formació, va exercir de gerent científic de la companyia des de 1987 fins a la seva jubilació el 2007. Va ser el responsable de l'àrea de fraccionament plasmàtic de Laboratoris Grifols (1974-1978) i cap del laboratori de control de plasma (1978-1987). També va ser professor de cursos de doctorat sobre fraccionament industrial de plasma en la Universitat de Barcelona.