La Comissió Europea ha obert aquest dijous a consulta pública si les grans plataformes de creació de contingut, com Google, Netflix o Amazon, entre d'altres, han de pagar un peatge als operadors nacionals de telecomunicacions per garantir que tots els agents contribueixin de manera "justa i equitativa" a les inversions de la infraestructura.

D'aquesta manera, Brussel·les respon a la reclamació d'algunes de les principals operadores europees, entre elles Telefónica, que demanaven que les multinacionals tecnològiques assumissin part dels costos de la infraestructura, ja que també gaudeixen dels seus beneficis.

"El que estem discutint avui és molt més important que la baralla entre operadors i plataformes", ha asseverat el comissari europeu de Mercat Interior i Serveis, Thierry Breton, en roda de premsa abans d'aclarir que el que busca és "garantir un paisatge equitatiu" que repercuteixi en beneficis per a l'usuari final.

Segons ha afegit el comissari, en una època de "grans trastorns tecnològics", la Unió Europea (UE) està fent "tot el possible per construir un Mercat Únic per a la dècada digital", atenent també els possibles avantatges d'un mercat de freqüències integrat.

"Esperem que aquesta consulta sigui el més àmplia possible i convidem a tots els interessats a què responguin, ja que aquesta consulta és molt valuosa per a nosaltres i volem implicar tots aquells que tenen un paper per exercir", ha asseverat Breton.

L'objectiu és obtenir opinions sobre el canviant tecnològic i de mercat i com pot afectar el sector de les comunicacions electròniques, en particular, per determinar els tipus d'infraestructura necessaris perquè Europa es mantingui a l'avantguarda de desenvolupaments tecnològics transformadors i liderar la transició digital en els propers anys.

La consulta també obtindrà l'opinió de les parts interessades sobre com garantir que les inversions necessàries per desplegar tals infraestructures es mobilitzin oportunament a tota la UE.

Aquest sondeig forma part d'un diàleg obert amb totes les parts interessades sobre la possible necessitat que tots els agents que es beneficiïn de la transformació digital contribueixin equitativament a les inversions en infraestructures de connectivitat, la qual cosa requerirà una anàlisi exhaustiva de fets i xifres, abans de decidir sobre la necessitat d'adoptar noves mesures.

En aquest sentit, Breton s'ha referit a la Declaració de drets i principis digitals, que estableix que "tots els agents del mercat que es beneficiïn de la transformació digital han d'assumir les seves responsabilitats socials i fer una contribució justa i proporcionada als béns, serveis i infraestructures públics, en benefici de tots els europeus."

Finalment, la consulta aborda la qüestió de com garantir l'assequibilitat de la connectivitat per als consumidors i com avançar cap a un mercat únic més integrat per al sector de la connectivitat.

Brussel·les ha convidat a totes les organitzacions, empreses i ciutadans interessats a completar l'enquesta en un termini de 12 setmana, amb el 19 de maig com a data límit per presentar contribucions.

Una vegada finalitzada l'enquesta, la Comissió informarà sobre els resultats i, en funció d'ells, estudiarà les mesures més adequades per al futur del sector de les comunicacions electròniques per tornar amb la presentació de les seves conclusions a l'estiu.

Impuls a la fibra òptica

El paquet de polítiques de connectivitat presentat aquest dijous per Brussel·les inclou també un impuls a la infraestructura de la fibra òptica, que pretén reduir els costos d'un desplegament més ràpid d'aquestes xarxes en connexions de fins a 1 Gigabit per segon (Gbps), una velocitat que equival, per exemple, a 25 segons de descàrrega d'una pel·lícula de 2 hores de durada en alta definició.

Aquesta nova normativa exigirà que tots els edificis, tant de nova construcció com en procés de reforma o renovació, tret d'en casos justificats, estiguin equipats amb infraestructura de fibra òptica.

Així mateix, pretén facilitar als operadors la reutilització d'infraestructures públiques com a conductes o pals, i espais com a teulades, per instal·lar infraestructures de xarxa.

Ara correspon al Parlament Europeu i al Consell examinar aquesta proposta de reglament i, una vegada sigui adoptada, les noves normes seran directament aplicables en tots els Estats membre.

D'altra banda, la Comissió ha presentat un projecte de recomanació perquè els reguladors nacionals utilitzin les eines a la seva disposició per protegir la competència mentre s'incentiva un desplegament més ràpid de les xarxes i es recompensen les inversions.

Aquest projecte s'ha remès a consulta a l'Organisme de Reguladors Europeus per un període de dos mesos i, després de tenir en compte el dictamen, la Comissió adoptarà la seva recomanació final, que substituirà a les actualment vigents.