La Comissió Europea (CE) ha multat amb 458 milions d'euros quinze fabricants de vehicles, entre ells les firmes més conegudes del sector, i la patronal de la indústria (ACEA) per impedir entre 2002 i 2017 la competència al sector de reciclatge, segons ha informat aquest dimarts en un comunicat.
Les companyies i grups involucrats són Stellantis, Mitsubishi, Ford, BMW, Hyundai/Kia, Jaguar Land Rover/ Tata, Mazda, Renault/Nissan, Opel, General Motors, Suzuki, Toyota, Volkswagen i Volvo i totes elles van reconèixer la seva participació i responsabilitat al cartell, per la qual cosa es van beneficiar d'una reducció en les seves multes.
Mercedes-Benz també va ser part de les pràctiques il·legals que sanciona ara l'Executiu comunitari, però ha esquivat la sanció, gràcies a que va comunicar la seva existència a les autoritats comunitàries i va cooperar en la investigació.
En concret, la investigació de les autoritats comunitàries va revelar l'existència d'un incompliment "únic i continuat" de les normes europees de Competència que es va estendre durant 15 anys: des de maig de 2002 fins al setembre de 2017.
Durant tot aquest temps, les firmes involucrades van acordar qualificar el reciclatge de vehicles al final de la seva vida útil com un negoci "prou rendible", la qual cosa els permetia no pagar empreses que es dediquen a desmuntar-los pels seus serveis.
A més, aquestes 15 firmes automobilístiques van compartir els detalls dels contractes que cada una d'elles tenia amb les empreses de desballestament de vehicles i van coordinar el comportament que tindrien cap aquestes companyies.
D'altra banda, van acordar no comunicar la quantitat dels esmentats vehicles que es podia reciclar o reutilitzar, així com la quantitat de components reciclats utilitzats en noves unitats, amb l'objectiu d'evitar que els consumidors consideressin l'esmentada informació en les seves consideracions a l'hora de triar un nou vehicle.
Els serveis europeus de Competència van concloure també que la patronal ACEA va actuar com a "facilitador" del cartell assumint l'organització de "nombroses" reunions i contactes entre els fabricants d'automòbils que formaven part d'aquest.
"No tolerarem càrtels de cap mena, inclosos aquells que suprimeixen la conscienciació dels consumidors i la demanda de productes més respectuosos amb el medi ambient", va subratllar la vicepresidenta de la Comissió Europea responsable de Competència, Teresa Ribera.
Per fixar les multes a cada firma, els serveis europeus de Competència van tenir en compte elements com el nombre de cotxes involucrats en la infracció, la seva naturalesa, l'àmbit geogràfic o el temps durant el qual van participar a la pràctica il·legal.
Així, les sancions més elevades són les de Volkswagen (127,7 milions), Renault/Nissan (81,5 milions), Stellantis (74,9 milions) i BMW i Opel (24,5 milions cada una).
La multa de Mercedes-Benz hauria ascendit a 35 milions de no haver comunicat a Brussel·les la pràctica il·legal, mentre que la sanció a ACEA per facilitar els contactes entre les companyies en el context del cartell ascendeix a 500.000 euros.
La Comissió Europea precisa en el seu comunicat que qualsevol persona afectada per aquest comportament il·legal pot portar el cas als tribunals a la recerca de compensació i recorda de la jurisprudència del Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) que confirma que les multes imposades per la institució en aquests casos constitueixen una prova vinculant per demostrar l'existència i il·legalitat del cartell.
Encara que Brussel·les ha imposat multes a cada una de les firmes per participar en aquesta pràctica contrària a les normes, els jutges nacionals poden concedir el dret dels consumidors a ser compensats sense necessitat que es redueixin les esmentades sancions europees, recorda la institució.