La Comissió Europea va prohibir aquest dilluns a Booking comprar l'agència de viatges online Etraveli, companyia sueca que opera sota marques com Gotogate, My Trip, Seat24 o SuperSaver, en entendre que l'adquisició hauria derivat en un major control del mercat i possiblement en més preus.

L'Executiu comunitari, que va obrir una investigació en profunditat sobre la transacció el novembre de 2022, va concloure que l'operació "hauria permès a Booking enfortir la seva posició dominant al mercat d'agències d'hotels online dins de l'Espai Econòmic Europeu (EEE)".

Brussel·les explica que la quota de mercat de Booking en aquest sector "ha crescut constantment durant els últims deu anys" i se situa ja per sobre del 60 %, així com que només té un competidor comparable que a més és "molt més petit" i centra la seva activitat al mercat nord-americà.

En aquesta línia, els serveis de Competència de la Comissió consideren que les agències de recerca en línia d'hotels rivals de Booking "no són capaces d'exercir una pressió de preus suficient sobre Booking, que és, per tant, lliure de cobrar comissions més elevades als hotels" que utilitzen la plataforma.

D'altra banda, Brussel·les subratlla que Booking s'hauria convertit en la principal agència de vols online amb la compra d'Etraveli, que és un dels líders en aquest segment que actua com un "canal d'adquisició de clients"; ja que els serveis online de recerca de vols "generen una quantitat significativa de tràfic  i són sovint el primer pas a planificar un viatge". D'aquesta forma, Booking hauria pogut "expandir el seu ecosistema de serveis de viatge" que gira entorn de la seva oferta d'hotels gràcies a un tràfic més elevat i vendes a través de les seves plataformes, generant més barreres d'entrada i d'expansió per als seus competidors.

Tot això hauria derivat, segons l'anàlisi de l'Executiu comunitari, en una posició de negociació més forta de Booking en les seves relacions amb els hotels, que hauria resultat al seu torn en una despesa més elevada per als allotjaments i "possiblement" per als consumidors.

Booking va oferir una sèrie de compromisos a les autoritats comunitàries per resoldre els seus dubtes, però Brussel·les va considerar també que no eren "prou amplis i efectius", així que "no eliminaven completament els problemes de competència" que havia identificat.

La companyia, en particular, havia ofert la possibilitat de mostrar a la pàgina que es mostra als consumidors després de comprar els vols les ofertes d'hotels disponibles en altres agències de viatges online competidores de Booking.

Tanmateix, la selecció i disposició d'aquestes ofertes rivals "no eren prou transparents i no discriminatòries", ja que diversos aspectes de la seva implementació anaven a anar a càrrec de Caiac, una empresa que és filial de Booking.

Es tracta de la primera decisió presa pel nou comissari de Competència, Didier Reynders, que substitueix Margrethe Vestager almenys fins que es resolgui la presidència del Banc Europeu d'Inversions (BEI), per a la qual la danesa és la principal rival de l'espanyola Nadia Calviño. El belga va presentar el cas en una roda de premsa en la qual va assenyalar que els vets a les concentracions són "rars" i va destacar que és la primera vegada aquest any que l'Executiu comunitari bloqueja una fusió.