L'opa del BBVA sobre el Sabadell està en contínua anàlisi i el següent examen passa per Brussel·les. La Comissió Europea s'ha de pronunciar sobre l'operació en menys de dues setmanes, com tard el proper 26 de novembre. I ho farà després de la clatellada de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) que en lloc d'aprovar l'operació l'ha passat a una segona fase d'anàlisi per poder analitzar-la en profunditat.

El BBVA va notificar l'opa davant de la Comissió Europea el passat 21 d'octubre. L'Executiu comunitari s'encarrega de fer el mateix que la CNMC a Espanya, però en l'àmbit europeu. És a dir, analitzar si la compra del Sabadell per part del BBVA i la seva posterior absorció pot distorsionar el mercat de la competència al sector financer.

Així, després del mes de durada d'aquest estudi, ha de determinar si és necessari iniciar una investigació en profunditat (com ha fet la CNMC) o si la fusió pot seguir endavant. El BBVA no la té classificada com una autorització amb risc, però tampoc no creia que Competència portaria l'operació a segona fase i ha ocorregut. En vista de les circumstàncies, cada pas compta i és determinant.

Respecte a les quotes de mercat, que és el que s'estudia en ambdós casos. El BBVA respira alleujat perquè assegura que no sobrepassarà els límits de competència i així ho recull al fullet enviat a la SEC dels Estats Units. "No veiem problemes de competència derivats de la combinació d'ambdós bancs, ja que els negocis de BBVA i Banc Sabadell són complementaris", explica.

BBVA assegura que no serà el banc líder encara que absorbeixi Sabadell

"L'anàlisi de la quota de mercat conjunta d'ambdós bancs suggereix que aquesta es mantindrà moderada a nivell nacional en els segments més rellevants i BBVA no seria l'actor líder. En concret, la quota de mercat nacional resultant seria del 22% per a préstecs; 20% per a dipòsits i 17% per a sucursals", agrega el banc.

"Tant en l'àmbit nacional com provincial, les quotes de mercat combinades no superarien les de les fusions bancàries anteriors", comenta també el BBVA amb referència a la fusió de CaixaBank-Bankia, que ha fet que el banc català assoleixi quotes del 25% en crèdits, dipòsits i fons d'inversió, que arriben al 30% en targetes o plans de pensions.

"La integració d'ambdós bancs no superaria els llindars de quota de mercat establerts en les directrius de competència de la UE", indica també el BBVA. Brussel·les estableix una quota de mercat superior al 25% o un increment de més del 10% com a límit, per fer enrere la fusió.

El problema és que a Espanya, el mercat ja està molt concentrat a conseqüència de les últimes fusions i si tira endavant la del BBVA-Sabadell només dos bancs acapararien gairebé el 50% del mercat. I els tres primers, el 70%. I això és el que estudien els organismes de Competència. Així, el BBVA diu també que les quotes de mercat i els nivells de concentració s'han d'analitzar sempre "en el context d'altres factors igualment importants".

Seria el cas, segons el BBVA, "del ràpid ritme de canvi, l'alta competitivitat, les baixes barreres d'entrada (que ara s'estan reduint encara més, en sintonia amb la creixent digitalització dels serveis financers) i la possibilitat que els clients canviïn de proveïdor de serveis sense cap cost".

LA CNMV espera la CNMC

En espera que la CNMC del seu veredicte sobre l'opa, l'altra autorització clau és la de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). El supervisor ja va explicar que té obligació de celeritat i el seu mandat és pronunciar-se sobre aquesta operació el més ràpid possible. Tanmateix, ja han passat gairebé sis mesos des que el BBVA va registrar l'autorització i no ho ha fet.

En aquest sentit, el president de la CNMV va indicar recentment que tenia un dilema perquè, encara que ha d'actuar ràpid, també vol comptar amb la informació més gran possible per prendre una decisió. Incloent el veredicte de CNMC, que s'allargarà almenys tres mesos més. Així que tot indica que l'esperarà.

Però si no li espera i aprova el fullet de l'opa, s'obrirà el termini perquè votin l'oferta de canvi els accionistes del Sabadell. I aquest seria el pitjor dels escenaris perquè poden votar i fins i tot aprovar l'opa sense saber si després hi haurà fusió, ja que no hi hauria resposta de la CNMC.