En un anunci a pàgina completa, l'edició d'aquest cap de setmana del diari Wall Street Journal publica un dur missatge contra el Ministeri d'Hisenda que dirigeix María Jesús Montero, a qui acusa de discriminar els nord-americans que treballen a Espanya, als quals es va atreure en el seu moment sota la Llei Beckham i ara se'ls està cobrant uns impostos que no els correspon.

La denúncia, on es parla fins i tot d'"inquisició fiscal", parteix del bufet d'advocats Amsterdam & Partners LLP, amb oficines a Londres i Washington DC, i ja havia fet una altra publicació recentment al diari econòmic més conegut del Regne Unit. I és que, el mes de desembre passat, el bufet també va criticar durament al Financial Times les polítiques fiscals espanyoles, fins i tot en dues ocasions.

Encara que la seva campanya de desprestigi va més enllà, perquè també han llançat una pàgina web anomenada Spanish Tax Pickpockets —carteristes espanyols— on es pot llegir en gran: "Et vas mudar a Espanya per una promesa. Després d'establir-te, et van canviar les regles".

El bufet assegura que els executius estrangers es van traslladar a viure Espanya amb les seves famílies amb la promesa de la Llei Beckham, que aplicava una tarifa plana als ingressos al país. Tanmateix, una vegada instal·lats, les regles van canviar i molts es van veure afectats amb auditories no sol·licitades ni explicades, intents de confiscació de béns de propietat estrangera i requisits de compliment onerosos, costosos i confusos.

"Atrets a mudar-se a Espanya sota falsos pretext"

Així, en el text d'aquest cap de setmana es denuncia que els estrangers van ser "atrets a mudar-se a Espanya sota falsos pretextos", en concret, sota el règim fiscal de la Llei Beckham (introduïda el 2005) que permetia als treballadors estrangers tributar només pels ingressos generats a Espanya. Tanmateix, l'Agència Tributària espanyola està aplicant "tàctiques discriminatòries per extreure indegudament impostos addicionals d'aquestes persones, encara que ja han complert plenament amb la llei," asseguren.

Sota un titular molt crític: "El temps no serà l'únic que perdis mudant-te a Espanya", el text, que és de gran duresa, anima més afectats a unir-se a la denúncia "si estan sent explotats sota la Llei Beckham". En el text publicat al WSJ, s'indica també que Espanya s'ha convertit "en una destinació de malson per als ciutadans nord-americans que intenten fer la seva feina, acumular riquesa i fomentar la inversió en l'economia espanyola".

"Tots els ciutadans nord-americans, així com les autoritats tributàries internacionals i els reguladors financers, haurien de prendre nota: Espanya està ostensiblement duent a terme una croada d'auditories basada en criteris arbitraris i motivada exclusivament per la maximització d'ingressos", adverteixen.

És aquí on expliquen que els estrangers que s'han assentat a Espanya i esperen que els siguin aplicades garanties processals i un Estat de dret robust, en canvi, "s'han trobat amb una inquisició fiscal que els ha deixat angoixats i profundament decebuts". El bufet agrega que "les víctimes estan sotmeses a un procés draconià que és una anomalia internacional: sovint se'ls nega qualsevol explicació del motiu pel qual estan sent auditades i qualsevol dret per impugnar les investigacions fins i tot just abans de concloure".

"Una inquisició fiscal que els ha deixat angoixats i profundament decebuts"

Atesa la situació, els advocats denuncien que les seves víctimes no poden defensar-se, la qual cosa pot provocar que les persones i famílies quedin devastades econòmicament, a més de patir greus danys reputacionals. "Aquesta és una trampa fiscal del pitjor tipus", assenyalen els advocats, que acusen Hisenda també de maximitzar els ingressos governamentals tant sí com no. I "sorprenentment, això ha resultat en un augment de l'èxode d'estrangers a Espanya. No cal dir que això ha erosionat l'acollida càlida i solidària de la reputació d'Espanya".

Finalment, el bufet parla de "la picardia" de l'Agència Tributària espanyola i assegura que necessita "una reforma urgent" del seu mecanisme d'aplicació de la llei.