Espanya manté elevats nivells d'absentisme laboral que donen una xifra de més d'1,4 milions de persones que diàriament no van anar a cobrir el seu lloc de treball, segons les xifres del segon trimestre de 2024. Del total, únicament 1,13 milions es trobaven de baixa mèdica, mentre que gairebé 308.000 no van justificar la seva absència, l'equivalent al 21,4% del total de persones que no van anar a treballar.
L'absència en el lloc de treball segueix la seva tendència alcista, amb un gran protagonisme del sector industrial, segons recull l'últim informe d'absentisme elaborat per la consultora Randstard. "L'absentisme al mercat laboral espanyol es manté en nivells elevats i no aconseguim una reducció sostinguda d'aquest, una cosa que considerem molt greu, perquè eleva els costos de les empreses i acaba reduint la seva competitivitat", ha denunciat Valentín Bote, director de Randstad Research, el servei d'estudis de Randstad. Una anàlisi recent de la patronal Foment del Treball quantificava el desorbitat nivell d'absentisme: el cost total de l'absentisme l'any passat a Espanya es va elevar a 37.000 milions d'euros, que equivalen al 3,1% del PIB espanyol, amb una taxa del 7,2% de pèrdua de les hores pactades.
A l'esmentat informe s'aprecia que el nivell d'absentisme es va situar en el segon trimestre de l'exercici en el 6,6% de les hores pactades, la qual cosa representa un repunt d'una dècima respecte al 6,5% del tancament del 2023. En el cas de l'absentisme per incapacitat temporal (IT) o amb baixa mèdica, la taxa en el segon trimestre va ser del 5,2%, dues dècimes superior a la collida a finals de l'any passat, segons l'Enquesta Trimestral de Costos Laborals de l'Institut Nacional d'Estadística.
Indústria i serveis, gairebé alhora
Per sectors, la indústria va concentrar en el segon trimestre el nivell d'absentisme més gran, amb el 7,1% del total de les hores pactades, seguit del sector serveis, amb una taxa del 6,7%, i de la construcció, amb un 5,2%.
Segons Randstad, l'anàlisi per activitats mostra importants diferències. Així, els sectors que presenten un absentisme més important són les activitats de jocs d'atzar (11,3%), la indústria del tabac (11,3%), les activitats postals i correus (11,1%) i els serveis a edificis i activitats de jardineria (11%).
Al contrari, els sectors amb menor absentisme són les activitats relacionades amb l'ocupació (2,5%), les activitats jurídiques i de comptabilitat (3,3%), els serveis tècnics d'arquitectura i enginyeria (3,5%), les activitats immobiliàries (3,5%) i l'edició (3,5%).
Dues dècimes més a Catalunya i Madrid
La taxa d'absentisme a Catalunya va despuntar dues dècimes l'any passat, fins a tancar en el 7%. En el cas de l'absentisme amb incapacitat temporal (IT) l'avenç va ser de tres dècimes en comparació al tancament de l'any per marcar una taxa del 5,4% a Catalunya, segons una anàlisi elaborada per Randstad amb dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). També va pujar dues dècimes a Madrid, fins a tancar el segon trimestre en el 5,7%. En el cas de l'absentisme amb incapacitat temporal (IT) l'avenç va ser també de dues dècimes en comparació al tancament de l'any per marcar una taxa del 4,4% a Madrid.
De la resta de comunitats autònomes, País Basc va ser la que va registrar en el segon trimestre una taxa d'absentisme més elevada, amb un total del 8,6% de les hores pactades, seguida de les Canàries (8,3%), Galícia (7,8%) i Astúries (7,8%). Els menors nivells d'absentisme es van donar a les Balears (5,1%), Comunitat de Madrid (5,7%), Andalusia (6,2%) i Comunitat Valenciana (6,2%).