La marca de cafès Novell preveu un creixement sostingut del 8% del negoci per al 2024, un any que s’aventura “complicat” per la contenció de la demanda interna que, en els últims mesos, ja ha afectat l’activitat del món de la restauració i l’hoteleria, la principal font de clients per a Cafès Novell, una empresa familiar. Amb un 75% de les vendes vinculades a aquest segment -on ven tant cafè molt com càpsules-, l’empresa de Vilafranca del Penedès (Barcelona) rebla l’aposta pel cafè d’especialitat com un valor afegit per consolidar la marca i incrementar els ingressos arreu d’Espanya. En el darrer any, “el negoci ha crescut un 16%, fins als 37 milions d’euros, empès per la recuperació de la restauració i es va superar amb escreix els nivells de vendes que teníem abans de la pandèmia”, assegura Ramon Novell, director general de la firma i membre de la segona generació. “Ara ens correspon seguir guanyant quota en un mercat molt madur, amb un nombre considerable de marques, però amb un producte de gamma mitjana-alta que reforcem amb la incorporació enguany d’una nova gamma The Roastery, explica en declaracions a ON ECONOMIA.

En la presentació de la nova gamma, aquest dimecres, Ramon Novell ha destacat que fa un any que la companyia està treballant en la tria en origen dels cafès d’aquest producte que calculen que distribuiran entre uns 150 clients dels gairebé 3.000 que serveixen cada setmana. El cafè prové de Colòmbia, Guatemala, Etiòpia, entre altres. “Veient la tendència que s’està imposant en el mercat, amb la demanda del cafè de primer nivell, des de Novell oferim el producte i acompanyem a l’establiment amb formació i informació específica sobre el mateix per aconseguir que tant el client com el consumidor final conegui què està prenent”, manifesta el director general. En aquesta ocasió, s’han triat cafès de petites finques. “El cafè d’especialitat va més enllà de la seva puntuació, segons el sistema internacional d’avaluació de qualitat per la SCA (Specialty Coffee Association)”, explica i comenta que “comporta un alt grau de coneixement i cura de tota la seva cadena de valor, des del cultivador fins al barista”. Es tracta de “fer créixer també el negoci dels nostres clients” perquè “aportem coneixement, suport tècnic, guies d’elaboració, propostes de millora de rendibilitat i complements que aporten valor”.

Ramon Novell Pujadas, director general de Cafès Novell, i membre de la segona generació de la família.

Cafès Novell ha fet la selecció ajustant-se als criteris de sostenibilitat que regeixen el negoci des de fa anys i que no en van conduir la marca a ser la primera del sector en comercialitzar càpsules de cafè compostables, el 2017. Actualment, des de la fàbrica de Vilafranca del Penedès -d’uns 8.000 metres quadrats-, “el 80% dels dos milions de quilograms de cafè verd que torrem anualment estan certificats, per garantir unes condicions mínimes als agricultors que els cultiven, i són orgànics (ecològics)”, explica Ramon Novell. Aquest ha estat “un dels avantatges per posicionar la marca en altres segments de negoci com la venda al consumidor final a través de les grans cadenes de distribució alimentària, des del 2017 quan es va decidir diversificar i que de mica en mica, ens han fet un lloc en les seves estanteries”. Les vendes en la gran distribució representen un 8% de la facturació anual, mentre que un altre 18% prové de la divisió de vending i del servei de producte i màquines de cafè per a les empreses. El grup també disposa d’una divisió de càtering per al lloguer de màquines i venda de productes per a esdeveniments.

Creada fa 66 anys, la marca comercialitza i distribueix directament els seus productes a Espanya amb delegacions pròpies, per la qual cosa la plantilla arriba als 225 treballadors. “Fa anys que es va decidir assumir directament la gestió comercial”, comenta i qualifica “de gran decisió perquè estem més a prop del client, amb una implantació global a tot el territori estatal”. On sí que treballen per mitjà de distribuïdor és als mercats exteriors. La internacionalització de la marca es va iniciar el 2011 introduint-se al mercat italià, on hi ha grans competidors, però l'esforç s'ha intensificat en els últims cinc amb un departament de comerç internacional i “ara estem presents a 24 països” i en àrees principals com Europa i l’Orient Mitjà, a més de l’Àsia, amb unes vendes aproximades de poc més d’un milió d’euros, el 3% del total.

Fàbrica de la marca a Vilafranca del Penedès (Barcelona).