El Grup Caixa d'Enginyers vol reequilibrar les seves línies de negoci amb una clara aposta per la banca personal i intensificarà la captació de clients de rendes mitjanes i altes, per sobre dels 100.000 euros, fins al punt que aquesta àrea li reporti un 50% del volum total de recursos gestionats per a la cooperativa de crèdit i correspongui al 20% del nombre de socis, que també espera que creixi progressivament en els pròxims anys. El propòsit que s'ha marcat per al 2026 la direcció de la caixa, que dirigeix Joan Cavallé, suposa "fer un salt" en el negoci de banca personal i prèmium per aconseguir que aporti set punts més de negoci, passant del 43% actual a un 50%, i tornar una mica a l'essència tradicional de Caixa d'Enginyers. Aquesta maniobra financera comportarà la reducció del negoci de particular que ara arriba al 45% del total. El 2022, el volum total gestionat del Grup Caixa d'Enginyers va augmentar un 6%, en comparació del 2021, i es va situar en 10.526 milions d'euros. El volum de negoci dels socis (que inclou els recursos gestionats de socis, el crèdit brut gestionat a la clientela i els valors dipositats de socis) es va mantenir pràcticament sense variació en 8.243 milions d’euros (un augment de 0,1%). Per al 2023, en el pla estrictament financer, el grup espera tancar l'exercici amb una rendibilitat -ROE- del 7,5%, i s'ha fixat com a objectiu elevar la rendibilitat almenys fins al 9%, el 2026.
Pel que fa al conjunt dels clients, les fites que s'ha marcat el Grup Caixa d'Enginyers és assolir els 250.000 socis el 2026, davant dels 215.000 actuals. Tot i això, Cavallé es dona per satisfet si s'aconsegueixen 12.000 o 15.000 socis més aquest any, en lloc dels 20.000 que s'havien proposat, i subratlla que Caixa Enginyers no és una entitat que es dediqui a fer "oferts" per captar clientela, sinó que busca una relació de llarg termini amb els seus clients.
L'entitat se'n va veure beneficiada el 2017, en ple procés independentista, per la marxa de clients d'aquells bancs que van decidir situar la seva seu social fora de Catalunya. "En dos anys vam captar 35.000 socis", ha assegurat Cavallé, en declaracions recollides per Efe. Pel que fa a la diversificació territorial del negoci, la cooperativa de crèdit aspira a mantenir la proporció actual: el 60% del seu negoci ve de clients de Barcelona, un altre 20% de la resta de Catalunya i el 20% restant de la resta d'Espanya.
El director general d'aquest grup, Joan Cavallé, ha desgranat aquests detalls del nou pla estratègic de l'entitat, que té per horitzó el 2026, coincidint amb la presentació de la renovada identitat corporativa de l'entitat, que ha passat a anomenar-se Grup Caixa Enginyers, per destacar al seu logotip el seu rol de "banca cooperativa" i incorporar un propòsit de marca de tall social: "Humanitzem les teves finances". A més d'actualitzar la imatge després de 55 anys d'història, el grup es marca com a objectiu ser un referent en banca cooperativa, en inversió socialment responsable, en sostenibilitat i mantenir alhora la seva independència financera. La nova identitat corporativa, del grup que presideix Fèlix Masjuan, també implica un canvi de logotip, amb una nova icona inspirada en la Creu de Malta o Roda de Ginebra, que ret homenatge als seus orígens al món de l'enginyeria.
Més amortitzacions anticipades d'hipoteques
Pel que fa a l'evolució del negoci aquest mateix any, Cavallé ha explicat que l'últim any s'ha disparat l'amortització d'hipoteques, fins al punt que s'ha cancel·lat -via amortitzacions totals o parcials- "un 10% de la cartera hipotecària" de la cooperativa, quan el normal seria entre un 3 o un 4%. En canvi, la producció d'hipoteques s'ha reduït a la meitat, ha assegurat el directiu bancari. El 2022, la inversió creditícia gestionada (bruta) -que aporta una tercera part dels ingressos de l'entitat- va créixer un 3,7%, fins a 2.170 milions d'euros, malgrat que els crèdits de nova concessió van baixar un 8% respecte a l'exercici anterior, fins a 560 milions d'euros. Aquest descens va estar motivat per la caiguda de la demanda de finançament procedent d'empreses i institucions (un 17 %), que es va poder compensar parcialment amb l'increment dels préstecs a particulars (un 6% superior). Al tancament de l'exercici, els préstecs al teixit empresarial representaven un 26,6 % de la inversió creditícia bruta total, fruit de l'aposta ferma del Grup per l'àrea de Banca d'Empreses.