El govern espanyol, a través de la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI), està liderant un canvi dins la cúpula de Telefónica per substituir al seu actual president, José María Álvarez-Pallete, després de més de vuit anys com a president executiu. La SEPI, amb un 10% del capital i màxim accionista de la multinacional espanyola, ha proposat aquest mateix dissabte que Marc Murtra, actual president d’Indra, sigui el substitut d’Álvarez-Pallete. El directiu, que va assumir la presidència de Telefónica el febrer de 2016, està disposat a sortir del càrrec si aquest és el desig dels accionistes.

CriteriaCaixa, el grup industrial de la Fundació La Caixa, compta amb un 9,9% de les accions de Telefónica després que l’any passat pràcticament dupliqués la seva posició. El seu president, Isidro Fainé, és vicepresident de la multinacional i no s’oposa a la iniciativa governamental, segons ha pogut saber aquest mitjà. La decisió de substituir l'actual president s’hauria pres consultant al mateix Pallete, qui després de més de 25 anys a Telefónica hauria considerat encertada la decisió de la seva substitució.

Moviments dins l'accionariat de Telefónica

El potencial canvi a la presidència de Telefónica es produeix en un context per la companyia marcat per la recent entrada de nous actors en el seu consell d’administració, com l’operadora saudí STC, que el setembre de 2023 va adquirir pràcticament un 10% de la companyia en una operació valorada en 2.100 milions d’euros i que va tenir com a conseqüència una sèrie de moviments en el seu accionariat.

A finals de maig, la SEPI va aconseguir el 10% del capital social de Telefónica després d’invertir 2.285 milions d’euros en un moviment propiciat per l’operació de STC, que també s’espera que sol·liciti una butaca en el consell de l'operadora. A mesura que la SEPI anava concretant la seva entrada en el capital de Telefónica, el consell d'administració de l'operadora va acordar per unanimitat el passat 8 de maig acceptar la "renúncia voluntària" de Carmen García d'Andrés al càrrec com a consellera i nomenar per cooptació a Carlos Ocaña Orbis, que actualment forma part del màxim òrgan de decisió de la teleco en representació de la SEPI. En aquest sentit, des del govern espanyol no descarten la possibilitat que la SEPI elevi la seva participació dins de Telefónica per poder optar a un segon conseller.

A banda, l'entrada de STC dins l'accionariat de Telefónica també va provocar que a finals de juny, CriteriaCaixa, el hòlding de la Fundació La Caixa, arribés a una participació del 9,99% del capital de Telefónica. Amb aquest percentatge, Criteria Caixa pràcticament arriba a la participació que té el govern espanyol dins la teleco a través de la SEPI, si bé el hòlding s'ha proposat arribar a un màxim d'un 10,01%. Finalment, a tots aquests canvis s'hi suma la defunció a mitjans de desembre passat de Javier Echenique, qui era el vicepresident de Telefónica i el seu seient dins del consell d'administració de la companyia encara no ha estat cobert.

Amb tot, es preveu que el canvi dins de Telefónica es facin efectius en un consell extraordinari urgent per aprovar el relleu.