CaixaBank Hotels & Tourism va concedir 2.850 milions d'euros en finançament a hotels i allotjaments turístics el 2023, el que suposa un 2% més que l'any anterior, i la xifra més alta que l'entitat ha destinat al sector en un sol any. En total, el banc català va realitzar 2.600 operacions de concessió de crèdit per tot el territori espanyol, un 14% més que l'any anterior.
Les comunitats autònomes que més volum de crèdit van rebre van ser Balears, Catalunya, Madrid, Canàries i Andalusia. La major part d'aquest nou finançament s'ha destinat a projectes de reforma d'allotjaments turístics; adquisició d'hotels; desenvolupament d'iniciatives vinculades a la innovació i a la sostenibilitat, així com a finançar l'operativa de les empreses diària a través de productes de circulant.
Segons explica CaixaBank en un comunicat, l'entitat compta actualment amb una cartera de crèdit total al sector de l'allotjament turístic de 8.400 milions d'euros i prop de 12.000 clients, el que la posiciona "com un referent" per a aquest segment d'empreses.
Per atendre aquest sector, el banc compta amb un equip de més de 30 professionals especialistes en el mercat hoteler i d'al voltant de 2.200 professionals experts en l'assessorament empresarial que treballen en els més de 200 centres i oficines d'atenció especialitzada a empreses i pimes repartits per totes les comunitats autònomes.
CaixaBank destaca que aquestes xifres "posen de manifest la confiança en el sector turístic i l'aposta decidida de l'entitat en continuar sent una peça clau per a aquest tipus d'empreses", no només a través de la concessió de crèdit, sinó també atenent les seves necessitats concretes en la gestió del seu dia a dia i basant les seves prioritats estratègiques en qüestions com la transició verda.
CaixaBank preveu que el PIB turístic creixi un altre 2,5%
D'altra banda, l'últim informe sobre el sector elaborat per CaixaBank Research preveu que la tendència positiva de la indústria turística espanyola es mantingui el 2024, encara que vaticina que els ritmes de creixement es van normalitzant en haver-se completat ja la recuperació després de la pandèmia. En concret, calcula que el PIB turístic passi de créixer un 6,9% el 2023 a un 2,5% el 2024.
Entre els principals factors a què continuaran donant suport al sector destaquen, d'una banda, la recuperació del poder adquisitiu dels principals països emissors de turistes a Espanya, gràcies a un descens de la inflació i a un increment moderat dels salaris.
D'altra banda, l'estabilitat geopolítica més gran d'Espanya en relació amb la de països competidors també continuarà jugant a favor del sector. Tot i així, les previsions apunten que el feble creixement econòmic de l'eurozona limitarà la seva expansió.