CaixaBank, un dels principals accionistes de Telefónica amb un 5% del capital, avala l'entrada de l'Estat al seu capital. "És una companyia extraordinària i un sector molt important, nosaltres som accionistes i entenc que desperti l'interès d'altres inversors", comentava aquest dimarts Gonzalo Gortázar, el conseller delegat de l'entitat catalana, durant la seva participació en un fòrum econòmic.
El CEO de CaixaBank creu que "hem de normalitzar" que l'Estat entri en el capital de les empreses cotitzades espanyoles, independentment de com ho faci. Si bé, a França o Alemanya "es produeix de manera natural". D'altra banda, Gortázar descarta que la SEPI pugui instar Telefónica a fer canvis en la companyia una vegada que formi part del seu accionariat i entri en el consell, ja que en el seu cas, no ha ocorregut.
"No crec que canviï la forma de gestió de la companyia, com en CaixaBank." Cal recordar que CaixaBank també té l'Estat com a accionista des de 2021, en concret és el seu segon accionista més gran (el primer és Criteria Caixa amb el 30%) amb més del 17% del capital, i la seva entrada es va produir després de la fusió amb Bankia.
Preguntat per com és compartir consell amb l'Estat, l'executiu explicava que a CaixaBank hi ha 15 consellers (una d'elles representa el FROB, que depèn del ministeri d'Economia) i no hi ha cap veu discordant. "Funciona meravellosament bé", assegurava. Per això, "no augura cap problema" a Telefónica, que espera la seva entrada en l'accionariat aquest 2024, després de la irrupció del fons saudita STC el mes de setembre passat.
En aquest context, Gonzalo Gortázar també ha estat preguntat per si la representant del FROB en el seu consell, Teresa Santero, està en contra de l'impost a la banca aprovat pel Govern espanyol el 2022, una qüestió que ha decidit no contestar de manera clara.
"Si ella vol manifestar-se o no és la seva decisió, no posaré paraules en boca de consellers", concloïa.
La SEPI ultima la seva entrada a Telefónica
La Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI), que depén del Ministeri d'Hisenda, ultima el contracte d'intermediació borsària per procedir a l'entrada del Govern a Telefónica a través de l'adquisició de fins a un 10% de les accions de la companyia.
Aquest 10% el convertirà en el primer accionista, molt per davant de CaixaBank o BBVA, que tenen al voltant del 5% del capital.
Per entrar a la seva capital, el Govern espanyol ha creat una SEPI digital (Societat Estatal per a la Transformació Tecnològica) que previsiblement estarà operativa el maig d'aquest any, independentment dels pressupostos generals de l'Estat.