CaixaBank i Bankinter es resisteixen a pagar pels dipòsits, però només a Espanya, perquè a Portugal acaben de millorar la seva oferta i ja ofereixen un interès del 2,5% pels estalvis dels seus clients. També Santander i BBVA han entrat en la guerra del passiu al país veí, mentre que aquí continuen sense moure fitxa i només estan centrats a captar nòmines.
La consellera delegada de Bankinter, María Dolores Dancausa, assegurava el mes de gener passat que la gran banca no es llançaria a buscar els dipòsits com ja estaven fent les entitats de menor mida o els bancs digitals a Espanya. Encara hi ha molta liquiditat en el sistema i al sector li interessa més captar clients mitjançant comptes nòmina, explicava.
El director financer, Jacobo Díaz, garantia que Bankinter tampoc no tenia plans per remunerar el passiu al país veí. "És cert que la competència a Portugal està introduint dipòsits, però en el nostre cas no és així, el nostre finalitat és l'assessorament financer amb productes de valor afegit que van més enllà que retribuir l'estalvi", indicava.
Però el cert és que l'entitat va acabar llançant-se a buscar els dipòsits només un mes després, al febrer, i aquest mes d'abril acaba de millorar la seva oferta. En concret, Bankinter ha pujat del 2% al 2,5% l'interès que paga pel seu 'Dipòsit Benvinguda' al país lusità, que és a 18 mesos, exclusiu per a nous clients i per a saldos d'entre 5.000 i 100.000 euros. Però a més ha llançat uns altres tres nous dipòsits per als quals ja són clients.
Un a 6 mesos amb el qual paga un interès de l'1%; un altre a 12 mesos a l'1,50%; i finalment, un de 18 mesos amb el qual ofereix una rendibilitat de l'1,75%. Els tres dipòsits són per a saldos d'entre 5.000 i 500.000 euros. L'entitat va entrar en la guerra del passiu el mes de febrer passat, abans de l'última pujada de tipus del Banc Central Europeu, la que va portar el preu dels diners al 3,5%. I ho va fer mitjançant el seu 'Dipòsit Benvinguda', amb el qual oferia un interès del 2% que ara porta al 2,5%.
Només uns dies després, també al febrer, el Banc Santander millorava l'oferta de Bankinter i llançava cinc dipòsits a Portugal, com va avançar ON ECONOMIA. L'entitat també ha millorat la seva oferta recentment i paga ara un 2% d'interès en tots aquests dipòsits, mentre que a Espanya continua sense moure fitxa.
CaixaBank, que és present al país lusità a través de BPI, també s'ha unit a aquesta guerra amb quatre dipòsits. "BPI Dipòsit Extra", amb venciments a 180 o 360 dies i un interès del 0,5% i de l'1%, respectivament. A més del seu "Dipòsit Especial BPI" a 1, 2 o 3 anys, amb els quals ofereix una rendibilitat 2,55% que també ha millorat aquest mes d'abril.
No són els únics. BBVA ha seguit els seus competidors llançant un dipòsit a termini (1 any) per captar nous clients a Portugal aquesta setmana. Les subscripcions han de ser d'un mínim de 10.000 i un màxim de 200.000 euros i l'interès pot arribar al 2%. De base, l'entitat ofereix un 0,25%, però el client pot sumar un altre 0,75% si domicilia la nòmina, un altre 0,10% si porta els rebuts, un 0,5% addicional si utilitza la targeta de crèdit i fins i tot un 0,15% si utilitza els canals digitals.
A més de Portugal, BBVA també s'ha llançat a captar nous clients a Itàlia amb un nou dipòsit al 2%. Mentre que Santander ofereix dipòsits de fins i tot 2,5% a sis mesos a través d'Openbank a Holanda i Alemanya, a més de Portugal. Aquí també ha millorat la seva oferta i ofereix fins i tot 2,75% TAE a 12 mesos als qui portin la seva nòmina al banc.
CaixaBank i Bankinter només ofereixen comptes remunerats a Espanya
CaixaBank i Bankinter només ofereixen comptes remunerats a Espanya. El banc que presideix José Ignacio Goirigolzarri va llançar a començaments d'any un compte nòmina, similar a la que ofereix Bankinter des de fa més de deu anys, amb la que remunera al 5% els saldos de fins a 5.000 euros. El banc català demana com a requisit als nous clients que domiciliïn una nòmina superior als 2.500 euros.
Bankinter, per la seva part, porta des de 2012 oferint al nostre país un compte nòmina remunerat al 5% TAE per a un saldo màxim de 5.000 euros, que baixa al 2% el segon any. Però recentment ha llançat també un compte corrent amb què ofereix un interès de l'1% TAE a nous clients a qui no demana vinculació, nòmina, rebuts, ni saldo mínim o màxim en el compte per poder tenir aquesta remuneració.