La banca espanyola espera amb ganes la normativa europea que regula l'emissió i prestació de serveis relacionats amb criptoactivos i 'stablecoins' per llançar-se a la seva venda. La llei MiCa ja té llum verda de la Unió Europea i es preveu que funcioni des del primer dia de 2025, un moment per al qual ja estan preparats CaixaBank i BBVA.
BBVA porta des de 2021 oferint criptoactivos a Suïssa. De fet, va ser un dels bancs pioners en oferir serveis de custòdia i compravenda de bitcoin i ether al país, més endavant va agregar USD Coin. El 2023, es va estrenar també a Turquia. Però el seu pròxim pas serà portar aquest servei a altres mercats on opera, incloent Espanya.
"Estem intentant que el banc tingui les capacitats que necessita de custòdia i trading. Comencem a Suïssa perquè hi havia regulació i una vegada llançat demostrem que podíem treballar en altres mercats, així que avancem a Turquia. En la resta de geografies del grup BBVA farem el mateix si la regulació ens ho permet", explicava Francisco Maroto, responsable de 'Blockchain' i Actius Digitals de BBVA, aquest dimecres durant la seva participació en Merge Madrid.
Encara que advertia, una vegada que els bancs puguin vendre criptos legalment, hi ha d'haver demanda, perquè hi ha "molta diferència" entre els països desenvolupats i els que no ho estan. A l'Argentina i Veneçuela, on la moneda és feble, la demanda és molt alta. Igual com en Turquia. A Turquia, de fet, un 40% de la població té criptos, assenyalava. Però a Europa el percentatge és menor, "tan sols un 10% o un 20% les té".
"Hi ha més demanda de criptos a l'Argentina o Veneçuela que a Europa"
Per aquesta raó ha començat per Turquia, el seu tercer gran mercat després de Mèxic i Espanya. Encara que si tot va bé, espera "poder ser aquí" a partir del pròxim 2025. De moment, BBVA permet als seus clients d'Espanya invertir en criptos a través del web i 'app' de l'entitat en un bo que replica el rendiment de bitcoin.
Des de CaixaBank creuen que és "bastant evident", que amb la regulació MiCA, la banca (inclòs ells) comenci a llançar aquest servei, la venda de criptomonedes. Així ho indicava Joan Manel Arcas, Innovation & Blockchain Project Manager de CaixaBank Tech, en aquesta trobada.
Des del banc valoren positivament la nova normativa europea, ja que permet avançar en la protecció dels consumidors en exigir als operadors d'aquest mercat unes obligacions similars (més o menys) a les de la resta d'actius financers; I alhora, dotar al mercat de criptoactivos de més seguretat jurídica a la UE.
En CaixaBank han estat treballant en MiCA des de la seva proposta normativa, analitzant els riscos i oportunitats d'aquest. Actualment, el banc continua valorant els serveis i productes que podria oferir als seus clients a partir de 2025. Encara que no el té definit, sí que el té al radar, com ja va avançar el seu conseller prim fa uns mesos. Gonzalo Gortázar va declarar que les criptomonedes són una "realitat" i interessen al banc.
On CaixaBank està sent més actiu, de moment, és amb l'euro digital. El català està col·laborant amb el Banc Central Europeu en un exercici experimental per desenvolupar un prototip de pagaments immediats (tipus Bizum) entre persones de l'eurozona.
Santander també vol vendre criptos
Entre els grans bancs del país, el Santander també està sent actiu amb la venda de criptos. Actualment, ofereix -a través d'Openbank-s ETPs amb subjacent cripto. Els ETPs (per les seves sigles en anglès Exchange Traded Products) són productes negociats en borsa que repliquen el moviment d'un actiu financer, en aquest cas una divisa.
D'altra banda, el banc ofereix criptos als seus clients de banca privada a Suïssa, ho fa a qui ho demana expressament i no de manera activa. De cara a 2025 i amb l'arribada de MiCA, anunciaran novetats a Espanya per a particulars, expliquen des de l'entitat.