El conseller delegat de CaixaBank reconeix que la incertesa generada pels nous aranzels de Donald Trump a la Unió Europea "és dolenta", tal com s'està veient en la reacció dels mercats borsaris, que ja descompten la frenada d'algunes economies, per això la banca va ser ahir i és avui, el sector més castigat. Tanmateix, Gonzalo Cortázar, assegura que el sector financer és avui "més fort que mai" i preparat per ajudar.
Així ho posava en relleu aquest divendres durant la seva participació en Wake Up Spain, on el CEO de CaixaBank qualificava la decisió del president dels Estats Units, d'"un error de política econòmica molt seriós" que tindrà un impacte negatiu directe en exportacions, encara que a Espanya serà menor que en altres zones. Els economistes de CaixaBank estimen que l'impacte directe d'aquests aranzels serà d'un 0,2% del PIB d'Espanya aquest any 2025.
Però l'efecte directe, advertia, "és només una part del que estem veient" perquè hi ha efectes indirectes, com la confiança sobre l'economia dels Estats Units, on ja s'espera una recessió, tal com va manifestar ahir a la nit la borsa. Si bé, Wall Street va registrar perdudes del 6%. "Els mercats es van moure cap a això, vam veure una falta de confiança en les perspectives econòmiques d'EE. UU. i caiguda del dòlar, és pegar-se un tret al peu".
En qualsevol cas, Gortázar creu que els aranzels anunciats del 20% a la Unió Europea poden no ser definitius. "Hem de veure ara fins on arriba, si és millor o pitjor," indicava. I també caldrà observar que passa als Estats Units, si hi ha inflació i que fa Trump amb la política fiscal, que vol fer més expansiva. Una cosa que, a curt termini, potser no li permeti evitar la recessió. "La incertesa és dolenta", agregava.
Enmig d'aquesta tempesta, els bancs espanyols i de tot Europa van registrar fortes pèrdues ahir a la borsa que fins i tot s'han aguditzat aquest divendres. El conseller delegat de CaixaBank explicava que "al final, els bancs estem relacionats amb l'evolució de les economies, si va bé o venen problemes" i això és el que ha provocat les caigudes. Però en qualsevol cas, l'anunci de Trump ha agafat al sector "amb molta fortalesa".
Gortázar defensava que els bancs tenen "solvència, liquiditat, i, per tant, estan clarament en posició d'ajudar l'economia", encara que a Espanya inicialment l'impacte serà menys. A més, hi haurà ajuts públics, com les anunciades ahir per Pedro Sánchez de més de 14.000 milions d'euros. I el sector ajudarà els clients fent confiança, fent que flueixi el crèdit. "Això no impedeix que hi hagi riscos i ens agradaria que no estigués passant, però està passant".
Preguntat sobre si Espanya podrà mantenir el creixement del PIB previst per a aquest any, el CEO de CaixaBank indicava que la seva projecció (que és d'un creixement del 2,5% per a 2025) ja incloïa l'impacte del 0,2% pels aranzels del 20% d'EE. UU. Encara que advertia, "som en l'abril i hi pot haver desviacions" durant la resta de l'any, ja que en aquest moment la dinàmica interna suggereix que hi haurà riscos a l'alça. Sigui com sigui, Gortázar insistia que tota la situació internacional agafa a la banca "en millor posició que mai".
El Santander també manté la previsió del PIB d'Espanya
En la mateixa línia, la presidenta del Santander s'ha pronunciat sobre els aranzels de Trump en un comunicat aquest divendres, dia en què el banc celebrarà la junta general d'accionistes.
Ana Botín creu que els recents anuncis als Estats Units sobre aranzels reflecteixen un augment de les tensions comercials. Però espera que Espanya creixi un 2,5% el 2025, per sobre de la mitjana europea, assolint nivells rècord d'ocupació, amb prop de 22 milions de persones afiliades a la Seguretat Social.
A Europa, però, Botín creu que hi ha "un gran desafiament i una gran oportunitat", que és la de tenir un paper molt rellevant en l'àmbit global. "És el moment de passar a l'acció i fer els canvis que resultin a créixer més i millor, cosa que permetrà fer sostenible el model social europeu".