CaixaBank remodela el consell d'administració. El president, Tomás Muniesa, proposarà en la pròxima junta d'accionistes - que se celebrarà a València l'11 d'abril- el nomenament de cinc nous consellers. Amb ells, el banc cobrirà les vacants que ja existien, però també les noves, ja que alguns membres del consell deixaran les seves funcions de cara a aquesta junta. En concret, els que es van incorporar després de la fusió amb Bankia el 2021.

D'aquesta manera, CaixaBank deixa enrere l'etapa de Bankia. El primer gran canvi ja es va conèixer a finals de 2024, quan José Ignacio Goirigolzarri va anunciar que deixava la presidència, que des de l'1 de gener assumeix Muniesa (qui era vicepresident de CaixaBank des del 2018). Aquest dijous es coneix que també deixaran els seus càrrecs de consellers independents Joaquín Ayuso García, Francisco Javier Campo García i Eva Castillo Sanz, que no continuaran en els seus càrrecs en haver manifestat "la seva voluntat de no renovar els seus mandats després del venciment dels seus càrrecs amb efectes des de l'acabament de la Junta General Ordinària d'Accionistes de 2025".

Ayuso, Campo García i Castell ja eren consellers independents de Bankia abans de la fusió i van entrar al consell de CaixaBank després de la seva absorció el 2021. Amb la seva sortida i la de Goirigolzarri (que ja es va produir) no quedarà cap membre d'aquesta entitat.

Així mateix, CaixaBank comunica que José Serna Masiá, conseller dominical en representació de la Fundació "la Caixa", ha renunciat a la condició de membre del consell també amb efectes en el moment d'acabament de la Junta General Ordinària d'Accionistes, en estar pròxima l'acabament del seu mandat actual, explica el banc català.

Cinc nous consellers

Per la seva part, el consell d'administració de CaixaBank ha acordat proposar el nomenament de cinc nous consellers per cobrir les vacants existents i la reelecció de tres dels actuals membres de l'òrgan de govern de l'entitat. En concret, a Rosa María García Piñeiro, Luis Álvarez Satorre i Bernardo Sánchez Incera com a nous consellers independents; a Pablo Forero Calderón en la categoria de 'conseller un altre extern'; i a José María Méndez Álvarez-Cedrón com a conseller dominical a proposta de la Fundació "la Caixa", tots ells per un període de quatre anys.

D'altra banda, el banc català proposarà a la junta la reelecció dels actuals consellers Koro Usarraga Unsain (consellera independent), Fernando Maria Costa Duarte Ulrich (conseller un altre extern) i Teresa Santero Quintillá (consellera dominical a proposta del FROB i de BFA) també pel període de quatre anys.

Malgrat la nova proposta de composició del consell, CaixaBank mantindrà la mateixa estructura amb quinze membres, dels quals nou (el 60% del total) continuaran sent consellers independents. I les dones representaran el 40% del total, tal com recomana la CNMV.

La composició del consell d'administració de CaixaBank es completarà amb els actuals consellers: Tomás Muniesa, president de CaixaBank i conseller dominical; Gonzalo Gortázar, CEO de CaixaBank i conseller executiu; i els consellers independents Eduardo Javier Sanchiz Irazu, María Verónica Fisas Vergés, Cristina Garmendia Mendizábal, Peter Löscher i María Amparo Moraleda Martínez.

Perfil dels nous consellers

Rosa María García Piñeiro, que ha estat proposada com a consellera independent, va néixer a Villalba (Lugo) el 1974 i és Enginyera Industrial. Actualment, i des d'abril del 2017, és consellera no executiva independent d'Acerinox, Ence Energía y Celulosa i PowerCo.

Luis Álvarez Satorre, també proposat com a nou conseller independent, va néixer a Madrid el 1961 i és Enginyer de Telecomunicacions. Actualment és president per a EMEA de la companyia Neoris i president no executiu a diverses societats de l'àmbit d'infraestructura i cables submarins (Eagle Crest Telecoms Ltd., Islalink Holding Societat Limitada i Balalink SAU).

Bernardo Sánchez Incera, economista nascut a Santander el 1960 i actual president no executiu del consell d'administració de Coface, és també conseller independent a Edenred, conseller no executiu de Boursorama, vicepresident del consell de la Compagnie Financière Richelieu i membre del consell de super. A més a més, és membre del Consell d'INSEAD i membre del Consell i tresorer d'EPAD.

Per la seva banda, Pablo Forero Calderón, proposat com a membre del consell de CaixaBank en la categoria de conseller altre extern, va néixer a Madrid el 1956 i és economista. Actualment és president no executiu de CaixaBank Asset Management; conseller independent a la societat portuguesa Grupo Jose de Mello, i conseller independent i president de la Comissió de Riscos de HSBC Continental Europe.

Pel que fa a José María Méndez Álvarez-Cedrón, proposat com a conseller dominical en representació de Fundació "la Caixa", va néixer a Lugo i és llicenciat en Dret i en Ciències Polítiques i de l'Administració. Actualment, és conseller delegat de Cecabank, i director general de CECA. A més, és vicepresident del Consell d'European Savings and Retail Banking Group (ESBG); membre del Consell del World Saving Banks and Retail Banking Institute (WSBI); vicepresident de la Fundació de les Caixes d'Estalvis (FUNCAS); president del Centre de Finances Sostenibles i Responsables d'Espanya FINRESP; membre de la Comissió Gestora del Fons de Garantia de Dipòsits d'Entitats de Crèdit i patró de diferents fundacions (SERES, CEOE i CEDE).