Els bancs cotitzats inauguren la temporada de resultats del primer trimestre de l'any a Espanya. Bankinter, com ve sent habitual, serà el primer a presentar el seu compte de resultats aquest dijous 18 d'abril. Una setmana després serà el torn del Sabadell, que s'avança al BBVA i Unicaja, que compartiran cartell dilluns 29, així com CaixaBank i el Santander, que retran comptes al mercat l'últim dia del mes, el dimecres 30.

Després d'un 2023 de resultats rècord, els supervisors, analistes i experts anticipen que també el 2024 serà un gran any per a les entitats espanyoles, que continuaran recollint l'efecte positiu de la repreciació de la cartera de crèdit en el marge d'interessos per les pujades de tipus d'interès.

Si bé, el gener, el febrer i el març de 2023, els tipus d'interès es van situar al 2,5%, 3% i 3,5% respectivament. I l'euríbor, de mitja, al 3,46%. Mentre que durant el primer trimestre d'aquest 2024, els tipus s'han situat al 4,5% i l'euríbor, de mitjana, al 3,66%.

I en aquest context, les previsions apunten que CaixaBank serà qui millor reculli aquest impacte i registri una pujada anual del 25% en el marge d'interessos, la més gran del sector. En el conjunt de 2023, el banc que presideix José Ignacio Goirigolzarri i dirigeix Gonzalo Gortázar ja va incrementar en un 54% els seus ingressos per interessos.

"La fortalesa del marge d'interessos (2.720 milions d'euros en el trimestre) li permetrà compensar unes comissions febles (creixeran un 1% l'any) i un impacte negatiu més gran d'altres ingressos", assenyalen els analistes de Renda 4. Entre els impactes negatius està l'impost a la banca a Espanya (496 milions), el càrrec dels IBIs (22 milions) i la taxa de contribució al sector bancari portuguès per BPI (també de 22 milions).

Malgrat això, Renda 4 preveu un benefici de 915 milions per a l'entitat catalana davant els 855 de l'any passat (un 7% més). Els analistes destaquen que els bancs més locals, els que tenen menys negoci a l'estranger, seran els que presentin un creixement més gran del marge d'interessos. Després de CaixaBank esperen una pujada del 21% del marge d'interessos d'Unicaja, de l'11% a Sabadell, BBVA i Bankinter, i del 9% a Santander.

Quant a beneficis, s'espera que Unicaja sorprengui en aquests resultats amb un benefici de 88 milions d'euros, que superarà en gairebé un 60% els del primer trimestre de l'any passat. Cal recordar que el banc malagueny va ser l'únic que en el conjunt de 2023 va guanyar menys que el 2022 en veure's més impactat que els seus rivals per l'impost extraordinari a la banca i el deteriorament d'actius improductius.

Les previsions apunten que el benefici del Sabadell també creixerà un 15%, respecte al primer trimestre de 2023, fins als 235 milions; el del Santander un altre 9% a nivell de grup, fins als 2.805 milions. La millora del BBVA serà del 5%, fins a assolir els 1.941 milions de beneficis. Mentre que Bankinter serà l'únic que registri un resultat més baix que en el primer trimestre de l'any passat, en concret de 175 milions, un 5% menys.

La pujada del marge d'interessos arriba a la seva fi

Precisament aquest dilluns, el Banc d'Espanya recordava al seu últim informe d'Estabilitat Financera que l'objectiu d'inflació s'apropa (es pretén baixar al 2%) i el cicle d'enduriment monetari actual s'apropa al seu final, la qual cosa "limitaria les possibilitats d'expansió addicional dels ingressos per interessos".

De fet, l'organisme que presideix Pablo Hernández de Cos assenyala que, les últimes dades disponibles sobre noves operacions de préstec a llars i societats no financeres a Espanya revelen que les pujades dels tipus d'interès s'haurien esgotat ja, en línia amb l'evolució recent de l'euríbor.

Per tant, si es compleixen les expectatives dels mercats de retallades en els tipus d'interès a partir de juny, "els ingressos per interessos serien pròxims a assolir el final del seu cicle expansiu". En aquest sentit, el supervisor demana a les entitats que siguin prudents i elevin provisions perquè després d'un llarg cicle de tipus d'interès elevats (porten en el 4,5% des de setembre) poden augmentar els impagaments, com s'ha observat ja en la recta final de 2023.

"Atès que el marge d'interessos podria estabilitzar-se o reduir-se i les pèrdues per deteriorament podrien augmentar pel fre de l'activitat econòmica o per la persistència de tipus d'interès relativament elevats, les entitats que hagin assumit més riscos a la seva cartera de crèdit estarien relativament més exposades a aquest risc", explica.

Des de Renda 4 apunten que les dotacions a provisions creixeran un 59% al BBVA (a nivell de grup), un 32% a CaixaBank, un altre 6% a Bankinter i un 5% al Santander. Mentre que baixaran un 12% a Unicaja i un altre 8% al Sabadell.