CaixaBank va guanyar 2.675 milions d'euros fins al juny, un 25,2% més i el seu rècord absolut en un primer semestre, amb millores dels marges també al voltant del 20%. El banc català ja havia aconseguit el seu millor resultat en el primer trimestre, amb més de 1.000 milions malgrat pagar l'impost a la banca, però en el segon, alliberat ja d'aquest gravamen, l'entitat va disparar un 66% els seus guanys.
🔴 Resultats de CaixaBank, el BBVA, Telefónica i altres empreses de l'Ibex | DIRECTE
El banc que presideix José Ignacio Goirigolzarri va aconseguir un marge d'interessos de 5.572 milions d'euros, un 20,5% més, mentre que els ingressos per serveis van pujar un 4,4%. El marge brut de CaixaBank es va incrementar més d'un 15%, fins a superar els 7.700 milions, mentre que les despeses i amortitzacions recurrents només van pujar un 4,6%, la qual cosa va donar com a resultat un marge d'explotació un 23,8% superior i el benefici històric.
CaixaBank va destacar que l'avenç del seu resultat va ser conseqüència de la millora de l'activitat, en concret, del creixement del crèdit i de l'augment dels recursos dels clients. El conseller delegat, Gonzalo Gortázar, va assegurar que “l'increment de l'activitat ha estat una de les millors notícies dels últims sis mesos” i va destacar que “els recursos de clients han augmentat en 37.095 milions i la cartera de crèdit sana en 7.648 milions”. Aquestes xifres suposen un increment del 5,9% i el 2,1% respectivament.
La millora del negoci, i en concret del crèdit, no ha suposat un increment de la morositat, que va mantenir estable en el 2,7%, una dècima inferior a la que tenia al març. Les ràtios de rendibilitat ROTE i ROE van millorar significativament en l'últim any.
Millora del negoci
CaixaBank va tancar el primer semestre de 2024 amb una millora dels recursos dels clients, fins als 667.424 milions d'euros, gràcies a “l'estacionalitat habitual positiva de l'estalvi a la vista del segon trimestre”. Els recursos en balanç augmenten un 5,3%, fins als 487.807 milions, amb pujades en estalvi a la vista, estalvi a termini i en els passius per contractes d'assegurances.
Pel que fa al crèdit, l'entitat va incrementar un 2,2% la cartera de crèdit sana, fins als 351.700 milions d'euros, a conseqüència d'un increment de la nova producció. En hipoteques, si bé cau la cartera de crèdit sana en el primer semestre, en el segon trimestre ja va mostrar una evolució positiva. La cartera sana en crèdit al consum es comporta de forma més favorable, amb un increment del 4,4% entre gener i juny, mentre que la de les empreses millora un 2,3%.
Però el que va destacar en el primer semestre quant al crèdit va ser la nova producció, que va augmentar en tots els segments. En hipoteques, es va disparar un 42,8% en el primer semestre, amb 6.648 milions d'euros, amb protagonisme per als crèdits de tipus fix, que van ser dos terços del total. En crèdit al consum, es van concedir 6.105 milions d'euros entre gener i juny, un 15,4% més, i a empreses es van destinar préstecs per valor de 21.517 milions, un 2,3% més, amb més de 89.000 operacions de finançament a pimes en el primer semestre, un 28% més.
CaixaBank va destacar també la “bona evolució” de les subscripcions netes de fons d'inversió, assegurances d'estalvi i plans de pensions, que en la primera meitat d'any van assolir els 6.421 milions d'euros, un 25,9% més que en el mateix període del 2023. En el cas de les assegurances de protecció, l'estoc de primes va créixer un 10,9%.