CaixaBank s'ha proposat d'assolir el 42% de dones directives el 2024, per a això està posant en marxa diferents iniciatives. L'última, un comitè assessor, format per directius de referència del banc i d'altres companyies, que assessoraran l'entitat en el foment de la diversitat i la igualtat d'oportunitats en tots els àmbits en els quals actua. Segons explica CaixaBank aquest dimarts en un comunicat, formaran part de l'esmentat comitè cinc directives independents a l'entitat financera.

En concret, Koro Castellano, directora d'Amazon Prime Video a Espanya; Vanina Farber, economista i politòloga que imparteix classes d'Innovació Social a l'escola de negocis suïssa IMD; Carmina Ganyet, directora general corporativa de Colonial; Therese Jamaa, vicepresidenta d'Huawei España, i Teresa Sanjurjo, directora de la Fundació Princesa d'Astúries. També seran dins d'aquest comitè quatre directius de CaixaBank, Juan Alcaraz, director general de Negocio; David López, director de Recursos Humans, i Anna Quirós, directora de Cultura i Desenvolupament.

Els components del comitè es reuniran cada quatre mesos per aportar al banc la seva visió i experiència sobre qüestions essencials per al foment de la diversitat. Entre els temes que abordaran destaquen, les estratègies per fomentar l'augment de la presència de dones en posicions directives; les iniciatives per donar més visibilitat a les polítiques de diversitat; el foment d'una cultura inclusiva dins d'una organització; la identificació de biaixos, o l'impuls a iniciatives per a la inclusió.

CaixaBank va tancar l'exercici 2021 amb un 41,3% de dones en posicions directives, un dels percentatges més importants del sector financer, i preveu finalitzar aquest 2022 amb un 41,6%. Tanmateix, el banc català s'ha proposat -en el marc del nou Pla Estratègic 2022-2024- arribar el 42% de dones directives el 2024, en tot just dos anys. L'entitat compta a més amb un Pla d'Igualtat des de 2020 per fomentar els principis d'igualtat d'oportunitats i diversitat entre els seus treballadors.

Mitjançant aquest pla, prova de potenciar la presència de dones en posicions directives i reforçar les mesures de conciliació de la vida personal i professional. I inclou, per exemple, la perspectiva de gènere en els programes de desenvolupament directiu i en els processos de selecció i formació, fomentant el teletreball i la flexibilitat. En la més alta cúpula, el Consell d'Administració, l'entitat també compta amb un dels percentatges més alts de l'IBEX 35, amb un 40% de dones conselleres.

CaixaBank va reorganitzar el seu Consell quan es va fusionar amb Bankia, adaptant la seva composició als requisits de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). El regulador va demanar les cotitzades de l'IBEX que tinguin en els seus consells un 40% de dones aquest 2022, així que Caixabank va nomenar sis dones d'un total de quinze membres, complint així la xifra objectiu molt abans. En concret, va nomenar conselleres a Eva Castillo (independent), María Verónica Fisas (independent), Cristina Garmendia (independent), María Amparo Moraleda (independent), Koro Usarraga (independent) i Teresa Santero (dominical).

Santero està en el consell en representació del FROB (l'Estat), que és el segon accionista del banc amb el 16% del capital. El seu nomenament, precisament, és el que va fer elevar la xifra de dones al 40% i convertir-se en l'única entitat, al costat juntament amb Santander, en arribar a l'objectiu de la CNMV dos anys abans. Després van seguir els seus passos BBVA, Bankinter i Unicaja. De manera que Sabadell és l'únic banc de l'IBEX sense assolir aquesta xifra, malgrat que falten només uns dies per tancar l'any. Actualment, compta amb un 33% de representació femenina en tenir cinc dones en un consell format per quinze membres.

La CNMV no sanciona els qui no compleixin aquesta xifra, ja que només fa recomanacions, però si demana explicacions sobre per què no s'ha assolit el 40%. De fet, les cotitzades han d'informar el seu informe anual de govern corporatiu sobre si compleixen la recomanació i si no ho fan, els motius de l'incompliment. Segons dades de la CNMV la presència de dones en els consells d'administració de les empreses cotitzades el passat 2021 va fregar el 30%, però no el va assolir.

De manera que, perquè les companyies de l'IBEX compleixin el nou objectiu fixat en l'última revisió del Codi de bon govern d'assolir el 40% a finals de 2022, s'haurien d'haver anomenat a 24 dones en els seus consells aquest any. Només 25 de cotitzades (9 d'elles, de l'IBEX) ja han assolit aquesta nova meta. Al sector financer i en les empreses cotitzades en general, la xifra de conselleres continua sent escassa, però més encara el de conselleres executives. Ja que únicament hi ha dues presidentes, Beatriz Corredor (Xarxa Elèctrica) i Ana Botín (Banc Santander); una vicepresidenta, Goizalde Egaña, que assumeix aquest parada en CIE Automotive. I una consellera delegada, María Dolors Dancausa, a Bankinter.