CaixaBank va tancar el primer semestre de l'any amb uns guanys 2.137 milions d'euros, la qual cosa suposa un 35,8% més que el mateix període de l'any anterior, impulsada per la millora dels marges bancaris i per l'alça dels tipus d'interès. Segons ha comunicat l'entitat aquest divendres a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), el grup va sumar uns ingressos recurrents, derivats de l'activitat bancària, de 7.110 milions, el que representa un 31,3% més.
En concret, el marge d'interessos (la diferència entre la rendibilitat de l'actiu, com els crèdits concedits, i els interessos pagats pel banc), es va situar en 4.624 milions d'euros, un 55,2% més que el 2022. El creixement del marge d'interessos, unit a la millora del resultat del negoci d'assegurances (+18,5%) i dels ingressos de participades de bancaseguros (+59,2 %), van compensar la caiguda de les comissions.
CaixaBank va ingressar 1.846 milions fins al juny per comissions netes, la qual cosa suposa un 4,2% menys que fa un any. En particular, en línia amb la dinàmica del sector, les comissions bancàries recurrents es van reduir un 7,6% interanual, impactades bàsicament per la supressió de les comissions de custòdia de dipòsits de grans empreses. Respecte als ingressos per dividends, es van situar en 145 milions d'euros en el semestre, la qual cosa inclou els 61 milions rebuts de Telefónica en el primer trimestre i el de BFA per valor de 73 milions d'euros en el segon trimestre, mentre que els resultats atribuïts d'entitats valorades pel mètode de la participació van aportar uns altres 145 milions (+ 30,5%).
Respecte al resultat d'operacions financeres, va sumar 143 milions d'euros fins al juny, davant els 244 milions de l'any anterior (-41,5%). D'aquesta manera, el marge brut, que és el que aglutina tots els ingressos corrents de l'entitat, va assolir fins al juny els 6.673 milions d'euros, amb un increment del 23,1% respecte al mateix període de l'any anterior.
Creix la rendibilitat financera
La bona evolució del grup va fer que la rendibilitat es disparés fins al juny, tant mesurada en termes de ROTI -rendibilitat financera sobre el capital tangible- com de ROSEGA- rendibilitat sobre fons propis. El ROE es va situar el juny en un 10,2% i el ROTE en un 12%, davant el 6,8 i al 7,9% registrats, respectivament, en el mateix període d'any anterior.
Una mostra del creixement de la rendibilitat financera experimentada trimestre a trimestre és que CaixaBank es va proposar en el pla estratègic en vigor que el seu ROTE superés el 12% el 2024 i en aquest primer semestre de l'any ha arribat a la cota del 12%. D'altra banda, de gener a juny, el banc va incrementar els recursos de clients, que es van situar en 627.824 milions d'euros, la qual cosa representa un 2,7% més en la comparativa amb el tancament de 2022.
Els actius sota gestió es van situar en 156.111 milions d'euros (+5,5% l'any) per l'evolució favorable dels mercats i les subscripcions netes positives. En els primers sis mesos, les subscripcions netes de fons d'inversió, plans de pensions i assegurances d'estalvi van assolir els 5.100 milions d'euros.
La morositat se situa en el nivell més baix en 15 anys
Respecte a la cartera de crèdit sana de CaixaBank, va tancar la primera part de l'any en 354.199 milions d'euros, després de créixer un 0,8% l'any. El creixement sostingut a la cartera de crèdit a empreses (+ 2,2%) i la bona evolució del crèdit al consum (+ 1,2%) van compensar el despalanquejament més gran en crèdit d'adquisició d'habitatge, amb una reducció de la cartera del 2,6%.
Respecte a la nova producció, en el primer semestre de l'any s'han concedit 21.026 milions de nou crèdit a empreses, 5.172 milions en consum i 4.654 milions en hipoteques. La morositat, ja en mínims en els últims trimestres, va tornar a baixar i es va situar en el 2,6% fins al juny, la qual cosa suposa la millor dada dels últims 15 anys. Fa un any la mora era del 3,2 %, mentre que el trimestre anterior aquest indicador estava en el 2,7%.
D'aquesta forma, els saldos dubtosos van descendir fins als 10.317 milions d'euros després de la bona evolució dels indicadors de qualitat d'actiu i la gestió activa de la morositat, la qual cosa suposa 373 milions menys l'any. En conseqüència, el cost del risc continua moderat i es va situar en el 0,27% -últims 12 mesos-, lleugerament superior al del mateix període de 2022. D'altra banda, el grup compta amb uns actius líquids totals de 146.646 milions d'euros, el que suposa un increment de 7.636 milions l'any.
El saldo disposat de la pòlissa del Banc Central Europeu (BCE) a tancament del primer semestre és 8.477 milions corresponents a la subhasta de liquiditat TLTRO III, ja que en el segon trimestre d'aquest any el grup va dur a terme una amortització ordinària per un import de 7.143 milions d'euros. Respecte al capital, la ràtio CET1 es va situar en el 12,5%, després de l'impacte extraordinari de la primera aplicació de la normativa comptable NIIF17, que va restar 20 punts bàsics. També aquest divendres, coincidint amb resultats, CaixaBank ha anunciat l'amortització d'una emissió de participacions preferents de Bankia per valor de 500 milions.
Pla de recompra d'accions
En aquest sentit, l'entitat ha comunicat que abans que acabi l'any preveu posar en marxa un nou pla de recompra d'accions per un import total de 500 milions d'euros, segons un comunicat remès a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). El banc ha donat compte d'aquesta segona recompra d'accions en el marc del seu pla estratègic fins a 2024, ja que entre maig i desembre de 2022 va dur a terme un programa de recompra d'accions per valor de 1.800 milions d'euros.
CaixaBank detalla que aquest programa és addicional a la política de dividends per a l'any fiscal 2023, "consistent en una distribució en efectiu d'entre el 50% i el 60% del benefici net consolidat". Així mateix, especifica que aquesta recompra d'accions té l'objectiu de "distribuir l'excedent de CET1 -la ràtio de capital bàsic- per sobre del 12%".
CaixaBank avança així en el compliment d'aquest pla estratègic, presentat el maig de 2022, en el qual el banc es va comprometre a generar capital per uns 9.000 milions en tres anys per remunerar els accionistes, bé en forma de dividend o de recompres d'accions.