Un total de dinou consellers delegats de grans empreses europees, entre elles diverses espanyoles com Iberdrola, Inditex i CaixaBank, van demanar aquest dimarts a la Comissió Europea (CE) que actuï amb urgència per evitar que Europa quedi endarrerida en la competitiva economia digital. La demanda arriba després de conèixer-se el recent informe de l'ex primer ministre italià Mario Draghi davant de la Comissió Europea (CE) que calcula en 800.000 milions les inversions addicionals de la UE si vol augmentar la seva productivitat i poder competir en l'escena global amb els EUA o la Xina.

En una missiva dirigida a la presidenta de la CE, Ursula von der Leyen, i els seus comissaris, les corporacions empresarials, fins a 19 companyies, exposen que tenen per davant "grans reptes i oportunitats que exigeixen que Europa abordi la digitalització de les seves societats i economies". Aquest és l'argument dels consellers delegats d'Ericsson, Capgemini, CaixaBank, Einride, Enel, Eni, E.ON, Deutsche Bahn, Deutsche Bank, Iberdrola, Inditex, Novia, Renault, RWE, SAP, Schneider Electric, Siemens, Sonae i VERBUND.

Els directius recorden a la CE que "el desenvolupament i l'aplicació d'innovacions digitals són crucials per augmentar la competitivitat d'Europa". També fan referència a la posició de la UE respecte a aquest tema, quan defensa que la competitivitat futura de tots els sectors de l'economia europea depèn d'unes xarxes i serveis digitals avançades, i que l'objectiu de la "dècada digital" és que les noves xarxes 5G i la fibra o satel·litaris arribin a gairebé tots els racons a Europa el 2030.

Inversions en les xarxes 5G i 6G

A més, assenyalen que els caps d'Estat i de Govern de la Unió Europea (UE) van afirmar que la transformació digital de l'economia, l'Estat i la societat exigeix un autèntic mercat únic de serveis i dades digitals, el foment i facilitació de la inversió en infraestructures digitals com a 5G i 6G i l'aplicació de tecnologies digitals d'avantguarda com l'IA, el blockchain, la computació quàntica i tecnologies per a la realitat immersiva.

Segons la Taula Rodona Europea per a la Indústria, els operadors de telecomunicacions han invertit 500.000 milions d'euros en els últims deu anys, però l'ex primer ministre italià Mario Draghi va recordar la vigília al seu informe sobre la competitivitat que "la inversió per càpita en telecomunicacions és únicament la meitat que als Estats Units i anem al darrere en el desplegament de 5G i fibra". Els empresaris expliquen a la seva carta oberta que, en l'actualitat, les empreses europees inverteixen en la digitalització dels seus processos, l'aplicació de l'IA i la realització de la visió de la Indústria 4.0, però això no és possible sense una connectivitat innovadora.

"Europa, seu d'alguns dels líders mundials de les telecomunicacions, ha estat un dels principals motors de la innovació en xarxes. Però necessitem més suport si volem desenvolupar més aquest lideratge en l'àmbit de la connectivitat avançada", recalquen. Subratllen que, per exemple, al sector de la mobilitat, la connectivitat i els serveis segurs poden ajudar que el transport sigui més segur i respectuós amb el medi ambient.

Al mercat energètic de la Unió Europea (UE), les xarxes més intel·ligents i l'IA poden beneficiar tota la cadena de valor i al sector sanitari, les infraestructures digitals són crucials per avançar en l'àmbit dels serveis sanitaris electrònics. Al seu torn, al sector ferroviari, es requereixen inversions en 5G per al futur sistema de comunicacions i la millora dels serveis als passatgers. "Per aquesta raó, com a consellers delegats, creiem que hi ha una necessitat urgent d'actuar ara i donar forma al futur de la infraestructura digital europea".

El sector a Espanya demana regulació i fiscalitat

En la mateixa línia, també aquest dimarts, l'Associació Espanyola per a la Digitalització DigitalES ha demanat que la UE disposi d'un "nou entorn regulatori" que defensi la innovació i redueixi les barreres per "desbloquejar la inversió privada" en les telecomunicacions. El sector considera que és necessari realitzar inversions "massives" en el sector de les telecomunicacions i "la regulació juga un paper crucial per equilibrar la consolidació amb la necessitat de mantenir una competència efectiva", segons ha manifestat el director general de l'associació, Miguel Sánchez. La patronal sectorial insisteix que l'increment de la innovació al sector de les telecomunicacions i la tecnologia s'ha d'acompanyar de "mesures fiscals que ajudin a augmentar la inversió".

La UE compta amb 48 grans operadors de xarxes mòbils (ORM) i 351 operadors virtuals no basats en inversions (OMV), davant les 3 ORM i 70 OMV als EUA, i les 4 ORM i 16 OMV a la Xina, ha recordat Sánchez. Tanmateix, "els principals operadors inversors en xarxes de telecomunicacions europeus han anat abandonant els mercats nacionals europeus perquè no poden assolir una escala suficient per obtenir un retorn dels seus costos i inversions", ha afegit.

D'acord amb les dades esmentades per Sánchez, les empreses de telecomunicacions a Europa tenen una base mitjana de 4,4 milions de clients, davant els 95 milions que tenen les que operen als Estats Units i els 400 milions a la Xina.