El mercat de dipòsits s'ha escalfat en tot just 24 hores. CaixaBank, ING, Arquia Banca o MyInvestor són algunes de les entitats que s'han estrenat o han millorat els seus dipòsits només un dia, una cosa que no es veia des de l'última pujada de tipus al juliol. Encara que aquesta vegada ha passat sense que hagi hagut d'elevar-se el preu dels diners. Aquests moviments, a més, obren la porta a què altres bancs també llancin els seus. La demanda és latent, es tracta del producte d'estalvi favorit dels espanyols, per això, des de les associacions de consumidors demanen al sector financer que augmentin l'oferta perquè hi hagi més competència.
CaixaBank va donar la sorpresa dimecres, dia en què es va conèixer que el banc català havia començat a vendre a les seves oficines el seu primer dipòsit a termini, amb el qual paga un interès del 2% TAE a partir de 5.000 euros dotze mesos després. També dimecres, ING llançava un nou dipòsit al 2,75% TAE a 4 mesos, que va dirigit als seus ja clients com als nous clients que realitzin nous ingressos des del 6 fins al 30 de setembre. En el seu cas, no hi ha quantitat mínima, però sí màxima per remunerar, en concret, 100.000 euros.
El moviment de CaixaBank ha inundat d'esperança al mercat de dipòsits, perquè es tracta de la primera gran quantitat en remunerar els estalvis amb aquest producte. Fins i tot la data, BBVA, Sabadell, Unicaja i la mateixa CaixaBank ho han fet amb comptes remunerats. I Santander, a través d'Openbank (el seu banc digital) ha llançat un compte remunerat, una altra d'estalvi i un dipòsit.
El mercat ha tornat a animar-se aquest dijous quan Arquia Banca llançava un nou dipòsit a sis mesos remunerat al 4% TAE i MyInvestor millorava la remuneració del seu dipòsit a tres mesos pel qual ara paga un 2,90% TAE. En el cas del primer, va dirigit únicament per a nous clients que el contractin fins al 30 de setembre i dipositin un mínim de 1.000 euros.
El de MyInvestor, que estarà disponible a partir de l'11 de setembre i remunerarà al 2,90% TAE davant el 2,75% que ofereix actualment, demana el dipositant que obri un compte corrent, que és remunerat i es pot obrir online.
Asufin demana a la gran banca més competència
Encara que valora el moviment de CaixaBank -que en ser el banc més gran del país, en pot animar altres a seguir els seus passos- l'Associació d'Usuaris financers (Asufin) assegura que aquest moviment no és suficient i demana més competència entre la gran banca, que continua centrada en productes de fora de balanç, com a fons, deute públic o assegurances, i en la majoria dels casos només ofereix dipòsits en combinació amb aquests productes.
Davant d'aquesta manca d'oferta en dipòsits, l'estalvi dels espanyols s'està canalitzant a altres opcions, com l'amortització anticipada d'hipoteques, que l'últim any ha augmentat un 26%, recorda. Però també cap als fons d'inversió, que entre gener i juliol han duplicat la xifra de 2022, i el deute públic, que de gener a maig, ha assolit una inversió de 16.766 milions d'euros, la màxima de la sèrie des de 2002.
En un comunicat, Asufin indica que ja han denunciat "reiteradament" aquesta situació, fins al punt que la presidenta, Patricia Suárez, va exposar davant del consell consultiu de l'Autoritat Bancària Europea, "que els terminis fixos han desaparegut al nostre país". Els tipus d'interès han pujat nou vegades en només un any, fins al 4,25%, la qual cosa porta Europa a un moment del cicle "insòlit", on l'esmentada pujada de tipus no s'ha acompanyat de la mateixa forma d'una remuneració de dipòsits, sobretot a Espanya.