El neobanc Imagin ha creat una incubadora per accelerar projectes d'emprenedoria sostenible i que acollirà vuit equips a partir d'aquest febrer, segons ha informat l'entitat del grup CaixaBank en un comunicat aquest dilluns. Els vuit equips estan formats per tres joves majors de 16 anys que han participat en l'imaginPlanet Challenge, el programa de desenvolupament d'idees d'emprenedoria de l'entitat que aquest any ha assolit la seva cinquena edició.

Els participants del projecte rebran acompanyament perquè puguin transformar idees prometedores en projectes viables i sostenibles durant quatre mesos, en els quals comptaran amb un mentor especialista en emprenedoria i sostenibilitat, així com formació especialitzada impartida per experts.

En finalitzar el programa, Imagin organitzarà una jornada Demo Day, on els equips presentaran els seus projectes davant d'un panell d'inversors i experts del sector. Imagin ha assegurat que la incubadora "no només busca impulsar l'emprenedoria sostenible, sinó també crear una comunitat de joves innovadors compromesos amb la lluita contra el canvi climàtic". Més de 8.000 joves han participat en el imaginPlanet Challenge al llarg de les quatre primeres edicions celebrades, amb més de 1.600 projectes presentats.

Equips seleccionats per la incubadora

Els equips seleccionats per a la primera edició de la incubadora són:

  • Agro4Data, equip finalista del imaginPlanet Challenge 2024 integrat per David Estebala Castillo i Rubén Estebala Castillo, de la Universitat Complutense de Madrid i la Universitat Carles III de Madrid. La seva proposta consisteix en la creació d'un programari (API/SaaS) que ajudi a administrar de forma més eficient els recursos utilitzats durant el cultiu, mitjançant prediccions, machine learning i intel·ligència artificial.
  • Power Barley (Protein Bar-Ley), equip format per María Santiago Gutierrez, Francisco José Puente Rodríguez d'Àustria i María del Carmen García Barrera, de la Universitat Pablo de Olavide (Sevilla). La seva proposta consisteix en una empresa productora de barretes proteiques fabricades a partir del bagàs d'ordi, ja que és un recurs abundant. A més, volen que l'embolcall de plàstic sigui reemplaçat per un paper reciclat elaborat amb aquest producte.
  • BioTank, grup integrat per Sandra Paniagua, Elena Álvarez i Gema Bravo, de la Universitat Politècnica de València. BioTank és un sistema basat en IA que optimitza el creixement de microalgues per absorbir CO₂ de manera més efectiva. Gràcies a l'aprenentatge i dades de sensors, ajusta automàticament les condicions ambientals com la llum, la temperatura i els nutrients per maximitzar l'absorció de CO₂.
  • Oldies, equip finalista del imaginPlanet Challenge 2022 integrat per Serena Foschi, Raúl Portal i Sandra Foschi, de la Universitat de Granada. Aquests estudiants han dissenyat una app que connectarà a les persones sèniors per gaudir d'activitats a l'aire lliure, lleure sostenible i entaular noves amistats. Volen que puguin gaudir d'activitats junts, descobreixin noves activitats de lleure i comparteixin les seves experiències.
  • Som-hi, equip finalista del imaginPlanet Challenge 2021 integrat per Alejandro Cavazos, Marc Fisa i Adrià Serrano, de la Universitat la Salle, la Universitat de Barcelona, Escola Tècnica Superior d'Arquitectura del Vallès (UPC) i Escola SERT i Blanquerna (URL). Som-hi es presenta com el pont que connecta a l'ecosistema d'impacte amb pràctiques sostenibles, perquè sigui una realitat per a tothom.
  • Utopia, grup guanyador del imaginPlanet Challenge 2023 integrat per Cosmin, Laura i Pablo de la Universitat Politécnica de Valencia. Utopia ofereix una solució innovadora basada en Intel·ligència Artificial per a la detecció primerenca d'incendis forestals a través de càmeres, millorant la resposta en temps real i la prevenció.
  • Juguemods, equip finalista del imaginPlanet Challenge 2023 integrat per Juan, Ezequiel i Inés, de Madrid. Proposen un conjunt de jocs que simulen un programa de TV sobre sostenibilitat per a universitaris, retransmès a Quieren donar visibilitat als ODS i col·laborar amb ONG, associacions i marques que aposten per la sostenibilitat.
  • Skomb-by-Tex, equip participant del imaginPlanet Challenge 2024 integrat per Luisanny Lara Martínez, Brais H.Barrán i Lucía Rodríguez Soto, de Galícia. Skomb-by-Tex desenvolupa un biomaterial sostenible a partir dels residus del te kombucha. Aquest material és biodegradable, compostable i versàtil.