CaixaBank tanca el primer trimestre de l'any amb una rendibilitat sobre recursos propis (ROTI) del 15,8% que espera portar "per sobre del 16%" a final de l'exercici, el que vol dir "que esperem millorar els resultats de 2024 sobre els de 2023", quan el banc va obtenir un benefici rècord, superior a 4.800 milions d'euros. Així ho ha posat en relleu el conseller delegat, Gonzalo Gortázar, en la presentació de resultats celebrada a València aquest dimarts, on ha preferit traslladar les previsions del 2025 per d'aquí a set mesos.

"Al novembre presentarem un pla estratègic a tres anys, de 2025 a 2027, i volem concentrar en aquesta data les previsions", afegia. Malgrat això, el banc català ja ha donat algunes pinzellades per als mesos vinents. Per exemple, esperen una millora del marge d'interessos d'entorn del 5% aquest exercici, que en previsió que els tipus comencin a baixar ja no podran mantenir el 2025.

"Els tipus han estat millor del previst aquest any, havíem donat una previsió de marge d'interessos del mateix nivell de 2023, però després d'un trimestre més de tipus a l'alça i més activitat de clients, a més d'una bona evolució d'activitat comercial, pensem que podríem estar en un creixement de dígit baix o mitjà, més o menys del 5% aquest 2024", assenyalava Matthias Bulach, director de comptabilitat de CaixaBank.

Gortázar assenyalava que el marge d'interessos del banc ha crescut un 27% entre gener i març, respecte a l'any passat. Però el creixement ha estat "més moderat" (de l'1,5%) respecte a l'últim trimestre. "Estem arribant a un moment d'estabilització i hi haurà caiguda més endavant per la perspectiva de tipus d'interès a la baixa".

El mercat prediu entre dues i tres baixades de tipus aquest any 2024, afegia el conseller delegat, que preveu que a Europa arribin al 2,5% (des del 4,5% actual) l'any que ve i que el primer moviment arribi juny.

I aquesta caiguda, "evidentment" té un impacte directe en el marge d'interessos. En CaixaBank, "100 punts bàsics de caiguda suposen una sensibilitat del 5% al cap d'un any", per això, anticipen que el marge no creixerà l'any que ve.

Encara que l'executiu reconeix que hi ha poca visibilitat amb la corba de tipus, ja que les previsions han canviat diverses vegades aquest any. "Els mercats esperaven sis caigudes el 2024 i ara n'esperen dues, o potser una tercera, encara que no amb tota probabilitat. També s'esperava que la FED baixés primer els tipus i seguís el BCE, però ara sembla que primer serà el BCE. El panorama és força difícil de predir".

En tot cas, Gortázar assegurava que el Banc Central Europeu no portaran el sector financer a la situació de tipus zero i negatius viscuts després de les crisis.

Així mateix, el banc preveu que la morositat, on ja han notat un lleuger repunt el març davant desembre, del 2,7% al 2,8%, se situï a tancament d'any en el 3%.