CaixaBank ha guanyat en els primers nou mesos de l'any més que en tot 2022. Tanmateix, el banc català descarta tancar l'exercici amb un resultat de 5.200 milions, que va ser el que va obtenir l'any de la fusió amb Bankia (2021) i el seu resultat més gran fins ara. "No solem fer previsions, però els analistes sí i no estan en aquestes xifres", aclaria el conseller delegat, Gonzalo Gortázar, en la presentació de resultats del tercer trimestre celebrada aquest divendres a València.
En concret, els analistes apunten que l'esmentat benefici "serà una mica superior als 4.600 milions" aquest any, avançava el CEO de CaixaBank, qui aprofitava per aclarir que la xifra de 2021 "va tenir un component extraordinari" (la fusió) que no suposava un ingrés de caixa. I afegia, que "el més important no és el resultat en termes absoluts, sinó la rendibilitat".
I en aquest sentit, recordava que abans de la crisi financera, CaixaBank tenia un ROSEGA (de l'anglès "return on equity") del 17%, molt superior a l'actual, que es va anar deteriorant fins al 4,8% del període de 2010 a 2021. I tanmateix, ha anat millorant fins a tot l'11,9% assolit a tancament de setembre, que malgrat "no és rècord i continua sent baixa". Tan baixa que està per sota del cost de capital, una cosa que els inversors penalitzen, recordava l'executiu.
El context d'elevats tipus d'interès ha fet que el banc que presideix José Ignacio Goirigolzarri hagi assolit ja alguns dels objectius fixats en el pla estratègic 2021-2024, per la qual cosa CaixaBank ha anunciat que el proper mes de gener, quan el banc presenti els resultats de 2023, donarà noves guies al mercat.
No és en únic banc que haurà d'informar de nous objectius per a 2024. El Banc Sabadell també va anunciar dijous que ho farà quan tanqui aquest exercici, ja que la inesperada i ràpida pujada de tipus d'interès també ha fet que assoleixin abans les xifres previstes en el seu pla estratègic de 2021. En qualsevol cas, els dos bancs catalans han coincidit que, si bé esperen millores en rendibilitat o dividends l'any que ve, no creixeran en beneficis igual que ho han fet aquest any. Fins al setembre, CaixaBank l'ha disparat un 50%, fins a 3.659 milions. I Sabadell un 45%, per sobre dels 1.000 milions d'euros.
Rendibilitat, morositat... CaixaBank assoleix els seus objectius un any abans
El pla estratègic que CaixaBank va presentar al mercat el 2022 preveia que el seu ROTI (Return on tangible equity, per les seves sigles en anglès. Una altra ràtio que mesura la rendibilitat) fora del 12% al llarg del període i ja l'ha superat; o baixar la morositat per sota del 3% el 2024. Una xifra que també ha aconseguit abans, perquè actualment la seva ràtio de mora si situa en el 2,7%.
En el costat oposat i sent aquesta una de les poques conseqüències negatives de la pujada de tipus, hi ha la dada de nova producció hipotecària, que el banc va projectar que creixeria un 50% respecte a les xifres de 2019-2021. Tanmateix, CaixaBank ja acusa en els seus comptes una caiguda del 34% a nova producció respecte a l'any passat, per sobre de la mitja del mercat, la caiguda del qual és del 20%-25%.
Per a benefici dels inversors, això sí, el banc ha anunciat que revisarà a l'alça la seva política de dividends. L'entitat va anunciar que remuneraria als seus accionistes amb 9.000 milions d'euros entre 2022 i 2024 mitjançant el pagament de dividends i un pla de recompra d'accions de 1.800 milions (que ja va llançar). Però Gonzalo Gortázar indicava que aquesta política també s'actualitzarà.
Cal recordar que quan CaixaBank va presentar el seu pla, preveia un escenari de creixement econòmic "sostingut" del 3,4% fins a 2024 i que a tot estirar els tipus d'interès, portessin a l'euríbor a 12 mesos a l'1,6% en el període 2023-2024. Però, després d'això, després de l'escalada de la inflaicón i els diferents conflictes bèl·lics, el servei d'estudis del banc ha revisat a la baixa en diverses ocasions les previsions del PIB que ara situa en el 2,3% aquest any i en l'1,4% l'any que ve.
I sobra dir que l'euríbor va assolir aquest 1,6% l'any passat, gairebé en temps rècord. I que després de deu pujades de tipus d'interès, ara ja està a prop del 2,2% aquest mes d'octubre.