CaixaBank ha realitzat al voltant de 9.800 novacions d'hipoteques a tipus fix des de variable i 10.600 refinançaments a particulars o altres acords de pagament, des de juliol de 2022, quan van començar les pujades de tipus d'interès per part del Banc Central Europeu (BCE) i fins al mes de setembre passat, segons la informació facilitada aquest dimecres per l'entitat català, que a més revela que ha rebut unes 6.000 sol·licituds que encaixen amb el Codi de Bones Pràctiques hipotecari, impulsat pel Govern en col·laboració amb el sector financer per ajudar a les famílies amb dificultats per fer front als seus préstecs.
En els primers set mesos de 2023, des que es pot sol·licitar aquests ajuts a hipotecats vulnerables afectats per les pujades de tipus, el conjunt de la banca espanyola ha rebut unes 42.000 adhesions, un número que el mateix Banc d'Espanya qualificava aquesta setmana com "limitat" tenint en compte el nombre total d'hipoteques vives que hi ha a Espanya, peus suposen menys del 0,4% del total.
A l'Informe d'Estabilitat Financera de tardor de 2023, el supervisor també revela que el percentatge d'operacions acceptades (el 8% del total) "ha estat reduït" en relació amb el volum de sol·licituds. Si bé encara hi ha un 40% que estan pendents de resoldre's. En aquest sentit, l'organisme que dirigeix Pablo Hernández de Cos destacava també que "al voltant del 50% de les sol·licituds han estat rebutjades", un percentatge "molt elevat" per no ser elegibles de forma objectiva per al programa.
Des del Banc d'Espanya, tanmateix, creuen que no toca revisar el Codi encara. Sobre això, explica que el període de temps transcorregut des del començament de l'any, quan va entrar en vigor, és encara reduït. Per això, considera necessari mantenir un monitoratge estret del desenvolupament d'aquestes mesures en funció de la conjuntura macrofinancera.
CaixaBank també es va pronunciar sobre això en la roda de premsa de resultats del tercer trimestre. El seu conseller delegat, Gonzalo Gortázar, explicava que la fortalesa del mercat de treball i l'economia (el PIB d'Espanya ha crescut per sobre de la mitja europea) ha frenat la morositat i també ha fet que siguin menys el nombre de persones afectades per les pujades de tipus respecte a la xifra que s'esperava a començaments d'any.
"Tenim un 55% de quota de mercat i les nostres dades poden donar molta llum", comentava Gortázar. El banc destaca també que en els últims anys, la majoria de bancs ha anat reduint la seva exposició a hipoteques variables. En el cas de CaixaBank, el 80% de la producció d'hipoteques concedides des de 2015 i fins ara s'ha formalitzat a tipus fix, aclaria el CEO.
D'altra banda, augurava que les quotes de les hipoteques que han pujat amb l'euríbor poden començar a baixar entorn de maig de 2024, una vegada que el revolt de tipus d'interès doni la volta, cap a finals d'aquest any. I negava que les quotes hipotecàries hagin pujat -de forma general- 300 euros al mes. "L'increment mitjà de la quota està sent de 90 euros, no vol dir que algunes pugin 300 euros o més, però en mitja, són 90 euros. I una pujada de 90 euros òbviament afecta la butxaca, però és un problema diferent del que de vegades s'esmenta", concloïa.