La gran banca espanyola, és a dir, les sis entitats cotitzades, han guanyat entre gener i juny 15.287 milions d'euros, segons els comptes presentats al mercat en els últims dies. Es tracta d'una xifra rècord, mai abans assolida i que a més supera en un 28% la de l'any passat. Però en aquesta xifra es recull el que han guanyat els bancs a nivell grup, en conjunt. És a dir, sumant tots els mercats en els quals operen, ja que cinc dels sis bancs tenen negocis internacionals. Tan sols Unicaja opera exclusivament a Espanya.

Així, el 60% del resultat del BBVA l'aporten Mèxic i Turquia, i el 33% del benefici del Banc Santander es concentra al Brasil i Mèxic. Precisament aquests dos bancs són els que tenen més diversificats els ingressos perquè compten amb grans bancs a l'estranger. Però no són els únics, el Sabadell també operen al Regne Unit sota la marca TSB i a Mèxic; CaixaBank a Portugal amb BPI. I Bankinter a Portugal i Irlanda.

Encara que la majoria de bancs han millorat el seu resultat a Espanya des que van començar a pujar els tipus d'interès a l'estiu del 2022, fa dos anys, alguns guanyen més diners a l'estranger que al seu país origen.

CaixaBank

Al capdavant hi ha CaixaBank, que encara que també és present a Portugal, concentra la major part del seu negoci a Espanya. Aquí és el banc més gran per actius i clients des que va absorbir Bankia el 2021. L'entitat que presideix José Ignacio Goirigolzarri i dirigeix Gonzalo Gortázar ha guanyat 2.675 milions en la primera meitat de l'any, de gener a juny. I Espanya li ha aportat al resultat 2.326 milions, gairebé el 87% del total.

Per la seva part, el banc ha guanyat amb BPI uns altres 266 milions i en el Centre Corporatiu, ha aportat al seu resultat uns altres 83 milions d'euros. A nivell grup, CaixaBank compte amb 20,2 milions de clients i d'ells, 18,33 milions estan a Espanya. L'entitat n'ha guanyat 100.000 només en l'últim trimestre, de març a juny.

Santander

El Santander ha guanyat 6.059 milions d'euros en la primera meitat de 2024, es tracta del banc que més diners guanyen atesa la seva mida. Però, encara que el seu negoci està molt diversificat, Espanya s'ha convertit en el mercat que més li aporta al compte de resultats. En concret, l'entitat que presideix Ana Botín i dirigeix Héctor Grisi, ha obtingut el 30% del seu benefici a Espanya, on ha guanyat 1.756 milions d'euros de gener al juny.

El segon mercat que més li ha aportat als seus resultats és el Brasil amb 1.141 milions (un 18%); seguit de Mèxic, amb uns altres 840 milions (un 14% del total); Estats Units, on el Santander va guanyar 664 milions i el Regne Unit, amb uns altres 630 milions. Sent aquests cinc els països que més aporten al seu resultat, encara que és present en més.

A Espanya, el Santander ha captat 400.000 clients en el primer semestre de l'any i supera ja els 15,1 milions, tractant-se del segon gran banc per actius, clients i beneficis.

BBVA

El BBVA ha obtingut un benefici de 4.994 milions en els sis primers mesos de l'any, però més de la meitat del seu resultat l'aporta un únic mercat: Mèxic, on el banc és líder i ha guanyat 2.858 milions, el 52% del total. Es tracta de l'únic banc, actualment, que no té a Espanya el seu principal mercat per beneficis. Sent aquest un dels motius pels quals busca fusionar-se amb el Sabadell i ha llançat una opa.

En concret, el BBVA ha guanyat a Espanya 1.790 milions d'euros, el 32% del total. Mentre que Turquia li ha aportat un altre 6%, fins a un total de 351 milions. Així mateix, el grup ha obtingut un benefici de 317 milions a Amèrica del Sud, que engloba un altre 6% del resultat i la resta de negocis li han aportat 235 milions, un 4% del total.

El banc que presideix Carlos Torres i dirigeix Onur Genc destaca en els seus últims comptes que el benefici a Espanya (1.790 milions de gener a juny) supera en un 47,8% el de l'any anterior i que només en el segon trimestre, va superar els 1.000 milions d'euros de benefici, la qual cosa suposa una fita històrica. Tant el Santander com el BBVA han disparat amb força el seu resultat a Espanya l'últim any gràcies a les pujades de tipus i interès.

Sabadell

El Sabadell va obtenir un benefici rècord de 791 milions d'euros de gener a juny. El banc va guanyar al Regne Unit, on opera a través de TSB, 95 milions; uns altres 26 milions a Mèxic i 670 milions d'euros a Espanya, el 85% del total.

El banc que presideix Josep Oliu i dirigeix César González-Bueno posa en relleu que el seu negoci està creixent a Miami, on tenen l'objectiu d'enfortir el negoci de Banca Privada, però no aporta dades. És a dir, no detalla el resultat.

Bankinter

Bankinter va tancar el primer semestre de l'any amb un benefici net de 473,5 milions que es reparteix principalment a tres mercats: Espanya, Portugal i Irlanda. El banc que presideix María Dolores Dancausa i dirigeix Glòria Ortiz, no ha desglossat quant n'ha guanyat a cada mercat en net, però sí en brut. El resultat abans d'impostos de l'entitat va ser de 715,4 milions i d'ells, Bankinter Portugal va aportar 102 milions d'euros, el 14% del total.

Mentre que Bankinter Irlanda va sumar uns altres 20 milions d'euros, un 3%. Així, el banc en concentra a Espanya més del 80% del seu resultat total. Encara que també té negoci a Luxemburg.

Unicaja

Unicaja és l'única entitat -entre les sis grans- sense presència internacional. De manera que el 100% del seu resultat es concentra a Espanya. L'entitat que presideix José Sevilla i dirigeix Isidro Rubiales va duplicar el seu benefici en el primer semestre. En concret, va guanyar 294 milions d'euros, la qual cosa suposa una millora del 98,6% respecte a l'any anterior.

L'entitat compta amb uns 4 milions de clients a Espanya.