Les assegurances de vida estalvi van continuar creixent en la primera meitat de l'any per l'absència de dipòsits i a tancament de juny hi havia tres clars vencedors, CaixaBank, Santander i Mapfre. Aquestes tres entitats han guanyat quota de mercat no només respecte a desembre, també respecte a l'any passat i a l'anterior, i ja voregen el 50% del total, quan el 2021 concentraven el 45%. Això indica que, la meitat de persones a Espanya que tenen contractada una assegurança d'aquest tipus (per exemple, una assegurança unit-linked, un pla individual d'estalvi sistemàtic (PIAS) o una assegurança de renda vitalícia) ho té amb alguna d'aquestes companyies.

Vidacaixa (de CaixaBank) és amb molta diferència el líder del mercat. A tancament de juny i segons les últimes dades d'Investigació Cooperativa entre Entitats Asseguradores (ICEA), recopilades per Unespa, l'entitat gestionava més de 70.700 milions dels seus clients a través d'aquestes assegurances. En el conjunt d'Espanya, els gairebé 50 grups asseguradors gestionaven 200.042 milions, de manera que la filial asseguradora de CaixaBank en concentra més del 35% de quota de mercat.

La integració de Sa Nostra Vida (abans d'Helvetia) i sobretot de Bankia Vida (que va adquirir després de la fusió amb Bankia el 2021) l'ha fet augmentar aquesta quota, ja que abans de la fusió -encara que també era líder del mercat- la seva quota de mercat era del 29%. I des d'aleshores ha incrementat en més de 10.000 milions el volum gestionat. CaixaBank, a més, ha declinat llançar dipòsits fins ara i en la primera meitat l'any ha estat molt actiu en la venda de fons i plans de pensions.

Després de VidaCaixa està Santander, que ja l'any passat va donar el sorpasso a Mapfre com a segona companyia d'assegurances líder en el ram de vida després que Mapfre perdés a Bankia Vida, que com s'ha comentat s'ha integrat a CaixaBank. Així, Santander Seguros concentra ara més del 7% de quota de mercat en gestionar més de 14.200 milions i Mapfre (que inclou el seu negoci amb Bankinter) supera el 6% de quota amb uns 12.700 milions.

Bankia va sortir oficialment del perímetre de Mapfre després de la fusió amb CaixaBank. El banc català va pagar 570 milions a la companyia d'assegurances per trencar totes les aliances que tenien en bancaseguros, inclòs el ram d'estalvi, on s'inclouen assegurances de vida o plans de pensions. Abans de la fusió, la companyia d'assegurances que presideix Antonio Huertas en tenia més del 8% de quota i Santander no arribava al 7%, però ara han intercanviat els seus llocs en el rànquing.

Al top 4 és BBVA Segurs, que gestiona més de 10.300 milions i concentra el 5% de quota de mercat; Mutualitat de l'Advocacia i Zuric també tenen un 5% de quota de mercat i gestionen 10.100 milions i 10.000 milions respectivament. Les dades posen en relleu que Santalucía és la companyia d'assegurances que més creix en els últims anys. El 2021 era la dècima de l'escalafó i el 2022, la novena, però ara ja és la vuitena companyia amb més volum gestionat en assegurances de vida, i les fusions també han tingut molt a veure en això.

Santalucía concentra actualment el 3,6% de quota amb 7.200 milions, en integrar al seu perímetre a Liberbank Vida i Pensions (abans a Aegon) i CCM Vida i Pensions (abans a Mapfre), els negocis d'assegurances del banc asturià que després de la fusió amb Unicaja han passat a integrar-se en Santalucía, amb qui el banc malagueny ja era soci.

Mutua perd posicions

La companyia d'assegurances que presideix Ignacio Garraladay, tanmateix, perd posicions. Mútua Madrilenya se situava la número 25 del rànquing el 2021 quan encara no assolia els 1.000 milions d'estalvi gestionat, però l'any passat, després d'integrar el negoci d'assegurances d'El Corte Inglés va escalar fins a la dinovena posició amb 1.600 milions.

Tanmateix, en la primera meitat del 2023 torna a baixar fins al lloc 21, segons es desprèn de l'informe d'ICEA i Unespa. En total, ha perdut un 6% de volum gestionat malgrat que la companyia també ha estat de les més actives amb les assegurances d'estalvi, oferint rendibilitats per sobre del 2% quan cap banc no donava res.

Encara que les caigudes més importants, de doble dígit, les recullen el Grup Helvetia (-25%), Pelayo (-23%), Aegon i grup ACM (22% cada una), el Grup March (-15%) i DKV (-13%).