Tres entitats han deixat de cobrar per les transferències immediates online, les que arriben al destinatari en tot just uns segons. Es tracta de CaixaBank, Santander i el Sabadell. Mentre que el BBVA i Bankinter esgoten els terminis i encara continuen ingressant entre 1,25 euros i 12 euros per aquest servei.

CaixaBank, Santander i Sabadell s'avancen així a la normativa europea, que obliga les entitats financeres a cobrar el mateix preu per les transferències immediates que el que cobren per les ordinàries, des del proper 9 de gener.

Normalment, les entitats cobren zero euros als seus clients vinculats (els que tenen la nòmina, la hipoteca o algun producte contractat) per realitzar transferències ordinàries des del web o app. Les mateixes poden tardar fins a dos dies a arribar al seu destinatari.

Però d'aquí a una setmana, el dijous 9 de gener, la banca ha de cobrar per les transferències immediates el mateix que cobra per les ordinàries. Així, el BBVA i Bankinter hauran d'aplicar aquesta normativa en tot just uns dies. Encara que també podrien fer-ho abans, com els seus competidors.

Els bancs digitals no cobren

Abans d'anunciar-se aquesta normativa europea, ja hi havia bancs que no cobraven per enviar diners de manera immediata. És el cas dels nadius digitals, com Revolut, N26 o Evo Banco, on les transferències immediates sempre han estat gratuïtes, per la qual cosa aquest canvi no suposa cap variació en la seva operativa.

En N26 hi ha diferents vies obertes. Per als clients dels comptes prèmium (Smart, You i Metall) les transferències immediates són gratis sempre (ja que paguen una quota de manteniment mensual i va inclòs aquest cost) i per als clients del compte Estàndard, aquestes transferències tenen un cost d'1,99 euros. Així que, en aquest últim cas, també s'ha d'adaptar a la normativa.

El Santander i el seu banc digital Openbank ofereixen des del mes d'octubre passat a tots els seus clients a Espanya amb compte nòmina, transferències immediates gratuïtes. Mentre que CaixaBank i el seu banc digital, Imagin, van començar a fer-ho en la recta final del 2024. I amb l'inici d'aquest mes de gener, ha seguit els passos el Sabadell.

Bankinter, el banc que més cobra

Dels que encara continuen cobrant, Bankinter és el banc que té les taxes més altes per les transferències immediates, 12 euros. Però la nova norma canvia la situació i l'entitat també haurà d'equiparar el preu al de les ordinàries, una cosa que passarà en uns dies.

En BBVA tampoc no ha aplicat els canvis encara i el preu continua sent el mateix que cobraven fins ara, 1,25 euros per transferència immediata, igual com en Abanca. Des de Unicaja també estan treballant en l'adaptació a la norma.

Actualment, les tarifes del banc andalús per a aquest tipus d'operacions són dues. Una comissió del 0,50%, amb un mínim de 7 euros si es realitza en oficina. I del 0,50%, amb un mínim de 5 euros, si es fa pel canal online.

En ING també preveuen oferir aquest servei en els dies vinents. El banc mai no ha donat l'opció als seus clients de fer transferències immediates. El que ofereix és el servei de realitzar transferències abans de les 13 hores i que arribin el mateix dia de forma gratuïta.