Els bancs han posat en el centre de la seva estratègia les empreses, sobretot a les pimes, que a Espanya són gairebé tres milions i constitueixen el 99,9% del teixit productiu. En els últims dies, CaixaBank, Unicaja i Ibercaja han revelat que els seus plans passen per impulsar aquest negoci i guanyar quota de mercat.

El context afavoreix la banca, d'una banda, els tipus d'interès han començat a baixar i hi ha més gana de crèdit. Per una altra, s'està gestant una fusió entre BBVA-Sabadell que de tirar endavant, eliminaria un jugador clau en el segment de pimes. Així que tot el sector roman atent per captar negoci i vol estar preparat.

En el marc del nou pla estratègic 2025-2027, CaixaBank va comunicar fa uns dies "que té previst implementar una millorada proposta de valor en empreses". L'entitat, que ja compta amb 300 centres i 4.600 gestors especialitzats en empreses, va anunciar que llançarà noves solucions especialitzades per al segment de pimes i banca corporativa. "Al món de l'empresa volem desenvolupar més la nostra posició de mercat. Esperem créixer a un ritme del 5% anual el que suposa també guanyar quota", indicava el conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar.

També vol creixen en empreses fora d'Espanya a través de la seva divisió de CIB. El banc té 26 oficines internacionals i ha incorporat unes 160 persones en l'últim trienni, una xifra que espera repetir durant el nou pla. Per impulsar aquest negoci, CaixaBank ha remodelat la cúpula d'empreses i ha posat al davant Marc Benhamou, que agafarà el relleu de Luis Cabanas a començaments de 2025.

Unicaja va fer un gir al seu model de banca d'empreses aquest estiu. El banc andalús va anunciar la creació de gestors especialitzats en pimes, autònoms i microempreses per reforçar l'atenció en oficines d'aquest col·lectiu i remuntar el negoci, que en el seu cas és el que més ha patit en els últims anys. El conseller delegat, Isidro Rubiales, va indicar fa uns dies que l'entitat té un pes "elevat" en hipoteques i continuarà diversificant entre la banca d'empreses i la banca de particulars. En qualsevol cas, donarà detalls quan presentin el nou pla estratègic 2025-2027, previsiblement al desembre.

L'últim banc en comunicar que espera guanyar quota de mercat en empreses ha estat Ibercaja i ho ha fet aquest mateix dimarts. El banc aragonès ha guanyat quota de mercat en empreses aquest any i ja assoleix l'1,78%. Però el seu objectiu és créixer encara més i arribar al 3% a finals de 2026. La seva directora de banca d'empreses, Teresa Fernández, assegurava que s'ha incrementat "la competitivitat i l'agressivitat" de la banca en els últims mesos, en part pels moviments del BBVA i Sabadell, i també per la baixada de tipus.

Explicava també que actualment, els quatre principals bancs (CaixaBank, Santander, BBVA i Sabadell) concentren el 80% de quota de mercat d'empreses i el 20% restant se'l reparteixen entre les entitats mitjanes. Però tothom està expectant amb l'opa perquè si desapareix un jugador tan gran com el Sabadell ho és en pimes, els petits poden sortir a jugar. Actualment, 75.000 petites empreses són clientes d'Ibercaja i 17.000 d'elles són pimes, unes xifres que esperen incrementar amb o sense opa. "Una de cada deu pimes treballen amb Ibercaja i volem duplicar la ràtio, que siguin dos de cada cinc," agregava la directiva.

Sabadell adverteix: si desapareix, només tres bancs donaran negoci a pimes

Precisament aquest dimarts, el conseller delegat del Sabadell parlava de l'impacte en pimes que pot tenir l'opa si tira endavant i li absorbeix el BBVA. César González-Bueno assegurava que Espanya ha passat de ser un mercat que tenia fins a cert punt de fragmentació a un mercat que té un excés de concentració i especialment al sector de pimes. Al món de particulars, a Espanya hi ha nou referències (grans bancs) i, tanmateix, hi ha només 1,8 relacions bancàries en particulars. És a dir, que se sol utilitzar un o dos bancs en el dia a dia.

Però en empreses "només hi ha quatre referències a nivell nacional" i la cinquena es dona quan hi ha un banc regional potent, com Kutxabank al País Basc, Abanca a Galícia o Unicaja al sud. "Els quatre en l'àmbit nacional som CaixaBank, Santander, BBVA i Sabadell. I de mitjana les empreses tenen unes quatre relacions bancàries, si no hi ha un problema de competència amb aquesta operació que algú me l'expliqui. Si no existís el Sabadell hauria de sorgir una nova alternativa que completés el panorama" i actualment no n'hi ha, concloïa.