S'ha complert un any des que el Govern espanyol va obligar la banca a firmar un protocol on es comprometessin a millorar l'atenció de les persones grans a les oficines. L'enrenou causat per Carlos San Juan, el jubilat que va impulsar el moviment "Soc gran, no idiota" va portar la vicepresidenta Nadia Calviño a reunir d'urgència a la banca i prendre mesures.
Entre aquestes mesures, la banca va anunciar una ampliació de l'horari d'oficina, una atenció més important a través del canal telefònic o una millora dels caixers automàtics utilitzant un llenguatge més senzill i intuïtiu. Però, passats uns mesos, els clients bancaris van fer veure els seus bancs que hi havia una cosa que els inquietava, les seves llibretes d'estalvis.
Segons posa en relleu un informe elaborat per les patronals bancàries, "els usuaris bancaris han traslladat certa preocupació per la possibilitat que les llibretes d'estalvis s'estiguessin tancant per part d'algunes entitats". Davant d'aquesta situació, AEB que representa a entitats com Santander, BBVA o Sabadell; CECA que agrupa a CaixaBank o Unicaja i UNACC, de la qual formen part les caixes rurals, "han constatat amb les seves entitats el compromís de què tot aquell client de més de 65 anys que disposin d'una cartilla la pugui mantenir".
La banca cedeix i permetrà que els clients mantinguin les seves llibretes d'estalvis, però només si tenen 65 anys o més. Un recent estudi, elaborat per ASUFIN, l'Associació d'Usuaris Financers, destacava que actualment més d'un 40% dels majors de 65 anys continua fent ús d'ella, però hi ha tres entitats on encara és molt popular: CaixaBank, Unicaja i Kutxabank.
Al banc català utilitzen la llibreta d'estalvis un 74% dels majors de 65 anys, en l'andalús un 67% i en el basc un 61%. La llista continua perquè a Ibercaja també la utilitzen un 55% dels clients que tenen una edat més avançada i en el Banc Santander, un 44%. En el costat oposat es troben unes altres sis entitats on el seu ús ha caigut amb força en els últims anys, segons aquest estudi, perquè s'ha penalitzat els clients cobrant-los per elles o posant-los dificultats als caixers.
Entre els bancs que han posat més restriccions i on l'ús de les llibretes d'estalvis ha descendit dràsticament es troba Abanca, el banc gallec, on sol un 7% dels grans declara utilitzar-la; BBVA amb el 13%; Deutsche Bank que amb prou feines concentra un 21% de majors que fan ús d'ella; seguit per les caixes rurals, on la xifra ha baixat el 24%; igual com en Banc Sabadell i Cajamar, on freguen el 25%.
Andalusia i Catalunya, on més s'utilitza la llibreta d'estalvis
Entre comunitats autònomes també hi ha una notable diferència, ASUFIN posa en relleu que a Andalusia i Catalunya és on més es continuen utilitzant les llibretes d'estalvi, en la primera ho fan un 45% dels grans i en la segona el 44%. En el costat oposat es troba les Balears, amb el 36% del total i Galícia, amb gairebé el 30%.
Entre mitges, se situen altres regions com la Comunitat de Madrid o la Comunitat Valenciana, on la utilitzen entorn del 43% del total, seguit per Astúries, Cantàbria, Castella-La Mancha, Canarias, Ceuta i Melilla amb el 40% del total. L'estudi acaba que la llibreta d'estalvis és un dels productes que genera més controvèrsia entre els clients bancaris, perquè ajuda en l'operativa de molts de majors a l'hora de gestionar els seus ingressos i despeses, podent accedir a ells amb la seva actualització sense utilitzar mitjans digitals, però al seu torn, les entitats han posat moltes treballes en els últims anys.
Una cosa que ara ha de canviar, doncs, tota la banca s'ha compromès a continuar permetent el seu ús, si es tracta de clients majors de 65 anys. Les patronals, AEB, CECA i UNACC, es reuniran aquest mateix dijous amb Nadia Calviño per tractar aquest i altres assumptes que ajudin a millorar la relació de la banca amb els seus clients.