En l'últim any, Santander, BBVA i Abanca han topat les hipoteques dels seus treballadors fins a un interès màxim d'entre l'1% i el 2,2%, segons l'acordat en cada entitat. A Sabadell, els han permès el canvi de variable a fix. Els empleats de banca, que habitualment tenen millors condicions que els clients, no podien acollir-se a les mesures que s'han posat en marxa per a les llars vulnerables i reclamaven algun tipus d'ajuda davant de la imparable pujada de tipus d'interès, que ja arriben al 4,5%. Tanmateix, en CaixaBank i Unicaja, es resisteixen a negociar amb els sindicats una rebaixa.
Des de SECB, el sindicat amb més representació en CaixaBank, indiquen que porten tot l'any exigint a l'empresa obrir una 'Comissió de Seguiment de Préstecs' que finalment va arribar a finals de setembre. Tanmateix, en la primera reunió "l'empresa es va limitar a escoltar les propostes i no va decidir res". Per a la representació laboral és clau que hi hagi "una negociació i que sigui àgil", expliquen. El banc revisa els préstecs dels treballadors l'1 de gener i per a això pren de referència l'euríbor d'aquest mes d'octubre, que va camí de tancar en el 4,2%. "La plantilla està nerviosa i per això demanem, com han fet ja altres entitats, un tipus màxim dels nostres préstecs, a més d'ampliar terminis."
Des d'UGT recorden que Santander va moure fitxa al principi d'any amb les hipoteques per a empleats perquè estiguessin topades de manera conjuntural, aquest 2023, en l'1,5%. Però aquest mateix dimecres el banc que presideix Ana Botín ha anunciat que allargarà aquesta mesura també a 2024. Així mateix, el mes de juliol passat BBVA va arribar a un acord amb els sindicats perquè els empleats tinguessin un millor preu que els seus clients, limitant al 2,20% les seves hipoteques tant de primera com de segon habitatge. A Abanca fins i tot s'ha baixat l'interès màxim a l'1% aquest any, quan l'euríbor ja fregava el 4%. Una millora de la qual la seva plantilla gaudirà d'aquest 2023. I a Sabadell, on els sindicats van demanar ja l'any passat una conversió de variable a fix, s'han obert dues finestres per fer-ho, una el 2022 i una altra aquest 2023.
"En totes aquestes entitats han estat capaços d'unir esforços, però no en CaixaBank, que a més és el banc més abundant en plantilla" amb més de 36.000 treballadors. Segons les xifres aportades per aquest sindicat, a tancament de 2022 hi havia 30.000 empleats de l'entitat amb préstecs, encara que aquí s'inclou treballadors que se n'han anat en l'ERO, però que continuen mantenint les condicions que tenien quan estaven en actiu. En total, el capital viu ascendia a uns 5.000 milions d'euros.
Uns 30.000 treballadors de CaixaBank tenen un préstec al banc
"Demanem que es prenguin mesures per rebaixar la càrrega hipotecària, sobretot quan la resta de bancs ja ho estan fent. I més sent líders en beneficis a Espanya", comenten des d'UGT. El banc que dirigeix Gonzalo Gortázar els va fer una oferta, sense negociar, que els sindicats han rebutjat. "Demanem una reunió i després de mesos d'espera, finalment es va fer a finals de setembre, però ens van sorprendre perquè només es van recollir les opinions de sindicats. A la reunió haurien d'haver vingut amb propostes, no amb les mans buides".
Des de CCOO recorden que ja a la primavera de 2022 van citar al banc a negociar, quan l'euríbor es va tornar a positiu i "era més que evident" que començaria a pujar. Però llavors la resposta de CaixaBank va ser que la pujada de tipus "seria sumida sense problemes per la plantilla". Un any i mig després, i amb l'euríbor en nivells no vistos des de 2008, insisteixen que "han de topar els tipus d'interès dels préstecs i reduir l'impacte que estan tenint en la quota". Tots els sindicats coincideixen que pot produir-se "una fuga de préstecs" de la plantilla a la competència si l'entitat no els millora aquestes condicions.
La plantilla d'Unicaja demana un límit més baix
En Unicaja, que compta amb 7.700 treballadors, viuen una situació semblant a CaixaBank. L'entitat malaguenya va decidir de manera unilateral (sense negociar) topar al 2% les operacions de compra d'habitatge acollides a conveni col·lectiu i aquelles lliures que es van destinar a la compra de l'habitatge habitual, "però han deixat a tipus de mercat totes les operacions que no s'ajusten a aquestes finalitats, entre elles les que han demanat els treballadors per afrontar reformes als seus habitatges i altres", expliquen des del sindicat Suma+T.
"És un dels assumptes que portem reclamant mesos. Creiem que l'empresa ha de fer un esforç, ja que, en multitud de casos, la plantilla paga més interès que els clients." En Comissions Obreres comenten que ja van intentar assolir un acord amb el banc, un límit, però al final va ser Unicaja de manera independent que va decidir topar sol els prestem conveni per a adquisició d'habitatges. "Nosaltres volem negociar un límit més baix i que no només sigui per a adquisició d'habitatge, també per a altres finalitats relacionades amb l'habitatge habitual."
Des d'UGT insisteixen en la proposta que porten plantejat des que va pujar l'euríbor, tipus al 0% i fórmules de refinançament o increment del període d'amortització per rebaixar amb ells les quotes dels préstecs.