La guerra hipotecària desencadenada a Espanya en els primers tres mesos de l'any té un clar vencedor, CaixaBank, que ha estat l'únic gran banc capaç de vendre més hipoteques que en el mateix període de l'any anterior i, que en el quart trimestre de 2023. Els resultats presentats per les entitats financeres a tancament de març mostren una important recuperació del sector. Tots els bancs estan observant més demanda d'hipoteques que el 2023 (un any molt castigat per la pujada de tipus) i anticipen que el mercat anirà a millor segons passin els mesos, sobretot en la segona part de l'any, quan s'espera que el preu dels diners (instal·lat en el 4,5% des de setembre) baixi entre una i tres vegades.
Malgrat que la recuperació és sectorial, només CaixaBank ha aconseguit batre les xifres de l'any passat. En concret, el banc ha concedit entre gener i març 2.790 milions en hipoteques, un 24,1% més que en el mateix període de l'any anterior (quan va concedir 2.248 milions) i un 3,2% més que el quatre trimestre de l'any passat (quan va firmar hipoteques per valor de 2.702 milions).
"Hem tingut un bon inici d'any amb un repunt notable en el crèdit hipotecari", destacava el conseller delegat, Gonzalo Gortázar, en la presentació de resultats, on també posava en relleu que el saldo total del crèdit per a adquisició d'habitatge és un 0,7% més sota aquest any, en concret de 889 milions perquè "encara els saldos que van madurant són superiors a la nova producció".
És a dir, malgrat que es venen més hipoteques, les que acaben de pagar-se o les que es cancel·len anticipadament per evitar pagar més interessos, estan fent que la cartera hipotecària no acabi de créixer. Encara que el director de comptabilitat de CaixaBank, Matthias Bulach, va comentar que les amortitzacions són a la baixa.
"Quan la corba de tipus pujava, s'amortitzava més. Sobretot el 2023, quan vam veure que els clients volien amortitzar anticipadament, estàvem en 900 milions. Però en l'últim trimestre de 2023 ja va ser per sota de 800 milions i aquest primer trimestre per sota dels 700 milions, hi ha una clara reducció del 15% sobre el quart trimestre de l'any passat".
Santander dispara un 70% les hipoteques
El Santander és el banc que més ha crescut en la venda d'hipoteques respecte a l'any passat, però les seves xifres encara estan per sota de les del quart trimestre. "El creixement de produccions ha estat molt fort, per sobre de la mitjana del mercat, del 70% any contra any", indicava el conseller delegat de Santander Espanya, Ángel Rivera.
El CEO explicava també que el balanç "és pla" perquè les amortitzacions segueixen, encara que el ritme ha caigut "dràsticament" (un 30%). Per això, el banc càntabre espera que la cartera creixi al llarg de l'any 2024, ja que la demanda de crèdit s'ha activat i el mercat és més animat. "Ha estat bon trimestre en hipoteques en comparació amb l'any passat. Comencem a veure alegria en crèdit", afegia.
El BBVA també ha tingut una bona arrencada d'any. "Les xifres d'hipoteques a Espanya són bastant positives, la nova producció ha pujat un 8%", assenyalava el conseller delegat, Onur Genç. Encara que, en comparació amb l'últim trimestre de 2023, continua sent un 5% inferior. El CEO comentava que "hi ha un factor estacional" que explica aquesta última caiguda. I és que, el quart trimestre de l'any "sol ser més potent i el primer, més fluix".
Quant a les cancel·lacions, en sintonia amb els seus bancs competidors, Genç confirmava que "els prepagaments o amortitzacions" han caigut un 23% respecte al mateix període de l'any passat i un 11% en comparació amb el quart trimestre.
El Sabadell i Unicaja creixen respecte al quart trimestre
El Sabadell va concedir entre gener i març gairebé 910 milions en hipoteques a Espanya, un 20% més que en el quart trimestre de 2022 però encara un 11% menys que l'any anterior. El conseller delegat, César González-Bueno, es va mostrar molt optimista en la presentació de resultats, on va indicar que les hipoteques creixien "mes a mes" i que la resta de l'any anava a ser bo, tal com demostren les dades que l'entitat obté a través del seu simulador d'hipoteques online.
"Hi ha un decalatge entre les simulacions i la nova producció de tres mesos", explicava. Les simulacions d'hipoteques en el Sabadell van créixer un 59% en el primer trimestre, així que aquestes arribaran en el segon trimestre, "encara que no a aquesta xifra" tal d'elevada, apuntava. El banc ha estat molt actiu en la guerra hipotecària, de fet, ha estat de les entitats que més vegades més ha abaixat els preus davant de l'expectativa que el BCE retalli els tipus d'interès a partir de juny. I després de la bona resposta del mercat a aquestes baixades de preus, el CEO de Sabadell assegurava que la demanda d'hipoteques no "afluixarà" la resta de l'any.
En la mateixa línia, Unicaja mostra en els seus últims comptes que va concedir 520 milions d'euros d'hipoteques de particulars en el primer trimestre davant 647 milions d'un any abans (un 23% menys) però va créixer respecte a desembre en un 22% perquè en el quart trimestre va donar 425 milions en noves hipoteques.
Bankinter s'estanca
Bankinter és l'única de les sis grans entitats que no ha aconseguit recuperar-se de la patacada hipotecària, ni any contra any, ni en l'últim trimestre. "La caiguda de nova producció a Espanya és del 9% respecte al mateix trimestre", comentava la consellera delegada, Glòria Ortiz, que no va aprofundir sobre les xifres ni va desglossar quina era la caiguda respecte a l'últim trimestre de l'any.
Malgrat això, el banc es mostrava optimista i assegurava que la demanda "es reactivarà". A més, el nivell de pagaments anticipats ha caigut a Bankinter un 45% i, per tant, esperen una nova producció hipotecària similar a la de l'any anterior i menys amortitzacions, amb la qual cosa, "creixement a la cartera d'hipoteques".