La banca millora la seva oferta de dipòsits. Cajamar, Targobank i Caixa d'Enginyers acaben d'apujar l'interès que paguen per l'estalvi dels seus clients i ja ofereixen fins i tot un 3%, apropant-se cada vegada més al preu dels diners, que se situen en el 3,75% després de les últimes pujades de tipus d'interès per part del Banc Central Europeu (BCE).
Targobank ha pujat l'interès dels seus tres dipòsits, el de 12, 18 i 24 mesos, un 0,3% fins al 2,60%, 2,80% i 3% TAE respectivament; Caixa d'Enginyers també ha fet millores en els seus tres dipòsits nòmina, que com el seu nom indica, estan vinculats que el client domiciliï els seus ingressos en l'entitat. Fins ara pagava un 1,75%, un 1,80% o un 1,85% d'interès, depenent de si el dipòsit era a 12, 18 o 24 mesos. Però ara els puja entorn de mig punt, fins i tot 2,25%, 2,29% i 2,32% TAE. Així mateix, Cajamar ha millorat la rendibilitat del seu dipòsit a 12 mesos, amb el qual ara ofereix un interès del 2,78%.
Les alces de Cajamar, Targobank i Caixa d'Enginyers d'aquesta setmana coincideixen amb el debut de MyInvestor, que aquest dimecres ha començat a remunerar l'estalvi amb els seus dos primers dipòsits a termini, un a 6 i un altre a 12 mesos, amb els quals ofereix un interès del 3%. En els últims dies, també ha fet millores EBN Banc (Banc Espanyol de Negocis) en tots els seus dipòsits. Pel de 36 mesos paga ara un 3,20% TAE; pel de 24 mesos un 3,15% TAE; amb el de 18 mesos ofereix un 3% TAE i pel de 12 mesos un 2,90%, amb una diferència del 0,35% davant l'oferta anterior.
Almenys unes altres vuit entitats més han llançat dipòsits a Espanya des de començament d'any. A 12 mesos, Pichincha i Caixa Guissona ofereixen una rendibilitat del 2%; Banc Camins del 2,01%; en Banca March l'interès ascendeix al 2,31% i a Pibank al 2,52% TAE. Mentre que Openbank, el banc digital del Santander, paga un 2,75% TAE a un any si els clients porten la nòmina o un 1,75% si el client no domicilia els ingressos; WiZink ofereix un interès del 3% a tres dels seus dipòsits, a 3, 12 i 18 mesos; i Mediolanum puja l'aposta i paga un 4% a sis mesos.
La gran banca segueix a l'ombra
A poc a poc es van sumant a la guerra del passiu més entitats espanyoles, encara que principalment de mida mitjana o digitals. Els grans bancs com Santander, BBVA o CaixaBank segueixen a l'ombra i no han llançat – de moment- cap dipòsit a termini, malgrat ser el producte d'estalvi més desitjat pels clients i que, tant Economia, com el Banc d'Espanya o fins i tot el BCE han anomenat la seva atenció per no fer-ho.
Al Regne Unit, la comissió del Tresor també ha demanat explicacions a Sabadell i Santander, on tenen filials, per la qual cosa estan pagant pels estalvis (menys d'un 1%) quan els tipus allà assoleixen el 4,5%. Aquí, les associacions de consumidors, com l'OCU i Asufin també han criticat la poca oferta en dipòsits que hi ha per part de la gran banca.
Cada entitat està adoptant una estratègia diferent, Bankinter, per exemple, sí que ofereix fins i tot un 3% pels dipòsits de manera exclusiva a alguns clients, principalment a empreses i alts patrimonis. Mentre que a Portugal remunera l'estalvi de manera generalitzada, igual com CaixaBank; Al seu torn, BBVA i Santander han llançat dipòsits a Itàlia, mentre que aquí continuen sense pronunciar-se.
La gran banca continua escudant-se en l'abundància de liquiditat per no remunerar l'estalvi al nostre país, encara que en alguns països, com Itàlia, la liquiditat és més gran i la guerra de dipòsits és molt més ferotge, els seus bancs paguen fins a un 5% d'interès.