Nadia Calviño ha demanat de manera decidida a la banca aquest dilluns que millori la remuneració dels dipòsits després de nou pujades de tipus d'interès, que han portat el preu dels diners al 4,25%. La vicepresidenta del Govern s'ha reunit aquest matí amb els principals banquers del país per abordar "el nou curs polític", i en l'encontre s'ha tractat, entre altres assumptes, l'impacte de la pujada dels tipus d'interès per part del Banc Central Europeu en les famílies i empreses espanyoles.
I en aquest sentit, la també ministra d'Economia ha destacat la importància que el sector financer continuï contribuint "positivament" al creixement en el context actual de pujada de tipus d'interès, "amb una oferta de crèdit a les llars i empreses espanyoles que mantingui l'avantatge competitiu davant altres països europeus" i també, "millorant en la remuneració dels dipòsits".
A la reunió han assistit els líders de nou bancs, com ja havia avançat aquest mitjà. Entre ells, el president de CaixaBank, José Ignacio Goirigolzarri, la presidenta del Banc Santander, Ana Botín i el president de BBVA, Carlos Torres. Però també el número u de Banc Sabadell, Josep Oliu, la consellera delegada de Bankinter, Dolores Dancausa, el conseller delegat d'Ibercaja, Víctor Iglesias, el president de Grup Cajamar, Luis Rodríguez, el president de Kutxabank, Antón Arriola i el president d'Abanca, Juan Carlos Escotet.
Així mateix, han estat presents en la reunió, el secretari d'Estat d'Economia i Suport a l'Empresa, Gonzalo García, i el secretari general del Tresor, Carlos Cuerpo. Després de la reunió, el ministeri d'Economia ha revelat en un comunicat que en l'encontre "s'ha constatat que el sistema financer manté baixos nivells de mora i impagaments, gràcies a la bona marxa de l'economia i l'ocupació i la solvència de les empreses."
Tanmateix, Calviño ha anunciat que està treballant amb el Banc d'Espanya per analitzar l'aplicació dels diferents mecanismes disponibles i millorar la protecció de les famílies afectades per l'alça de les hipoteques, com és el cas del Codi de Bones Pràctiques, que està tenint molt baixa acollida.
També en aquesta trobada, els banquers i el Govern han repassat la situació econòmica nacional i internacional, ressaltant "la bona evolució de l'economia espanyola". En un context internacional complex, marcatge per la incertesa i l'alentiment mundial, "Espanya està tenint un comportament diferencial gràcies a les reformes i inversions del Pla de Recuperació, les mesures adoptades contra la inflació i el dinamisme del sector exterior", asseguren.
En un altre ordre de coses, han abordat les prioritats de la presidència espanyola del Consell de la Unió Europea, inclosos els projectes legislatius i l'agenda d'inversions en Amèrica Llatina i el Carib (que es tractarà en la pròxima reunió del Consell informal de Ministres de Finances a Santiago de Compostel·la, el 15 de setembre) i han acordat treballar conjuntament per posar en marxa abans de final d'any un mecanisme eficient per a la canalització dels préstecs de fons europeus Next Generation previstos a l'Addenda al Pla de Recuperació, actualment pendent d'aprovació per les institucions europees.