Nadia Calviño s'ha reunit aquest dilluns amb diferents representants del sector financer i, a més dels ajuts a hipotecats, han tractat del tema dels dipòsits, que continuen sense remunerar-se malgrat que els tipus ja estan al 4,5%, la forta demanda del mercat i les diferents advertències de la vicepresidenta del Govern espanyol. "Hem constat que s'ha avançat des de l'última reunió, però hem instat a la banca a acabar de tancar el gap que hi ha a Espanya i Portugal respecte a la resta d'Europa en aquest àmbit", apuntava la també ministra d'Economia.
I és que, el mateix Banc d'Espanya (que també era present en aquesta reunió) ha posat en relleu en diverses ocasions que la banca espanyola no ha traslladat la pujada dels tipus d'interès a remunerar l'estalvi, en la mateixa mesura que ho ha fet amb les hipoteques i els crèdits, que s'han encarit de manera considerable. Espanya se situa, de fet, a la cua dels països europeus en remuneració del passiu.
Malgrat la nova advertència de Calviño, la banca, que estava representada a través de les tres patronals no s'ha pronunciat sobre això. María Abascal, directora general d'AEB; José María Méndez, director general de CECA i la portaveu d'Unacc, només han comentat els ajuts per a hipotecats i l'impost a la banca. Qui sí que ho ha fet és l'Associació d'Usuaris Financers, Asufin. "És en l'únic que no hem pogut felicitar a les entitats financeres, és una anomalia ibèrica que a Portugal i Espanya no remunerin els dipòsits com en la resta de països europeus".
En contextos històrics, recordava la presidenta Patricia Suárez, "mai no s'havia vist una diferència tan gran de la remuneració dels dipòsits i el preu dels crèdits i hipoteques. I ara que veiem com l'euríbor comença a baixar, molts ens temem que els dipòsits no es remunerin en aquest sentit". Sobre això, afegia, les entitats s'han vist molt afavorides pels tipus i no l'han retornat als seus clients.
En un comunicat emès després de la reunió, Asufin recordava també que han criticat el tema dels dipòsits als fòrums europeus. L'única oferta de dipòsit a termini fix anunciada fins al moment per part de la gran banca espanyola ha estat de CaixaBank, que ofereix un 2% a partir de 5.000 euros, encara que amb condicions. Després d'ella, només les entitats digitals o mitjanes han llançat dipòsits per als clients minoristes.
D'altres com BBVA paguen un 2,75% però a determinat tipus de clients, no a tots. Mentre que Santander només ha mogut fitxa a través d'Openbank. Per la seva part, Sabadell, Bankinter i Unicaja han optat principalment per comptes remunerats a Espanya. Però aquests mateixos bancs tenen una política molt diferent fora de les nostres fronteres, així, BBVA paga un 4% a Itàlia i Sabadell un 6% al Regne Unit.
"És cridaner que entitats també espanyoles, com Santander, ofereixin dipòsits al 5% al Regne Unit. Una autèntica anomalia que continuem denunciant", indicava Asufin recentment en un comunicat on a més explicava que davant d'aquesta manca d'oferta en dipòsits, l'estalvi dels espanyols s'està canalitzant a altres opcions, com l'amortització anticipada d'hipoteques, que l'últim any ha augmentat un 26%; els fons d'inversió, que entre gener i juliol han duplicat la xifra de 2022, i el deute públic, que de gener a maig, han assolit una inversió de 16.766 milions d'euros, la màxima de la sèrie des de 2002.