Nadia Calviño prepara, juntament amb Banc d'Espanya, mesures addicionals al Codi de Bones Pràctiques (en marxa des de gener) perquè els ajuts a hipotecats puguin arribar a més ciutadans, sobretot, a famílies de classe mitjana que amb els requisits actuals no poden acollir-s'hi i canviar gratis la seva hipoteca variable a fixa o allargar els terminis de devolució del préstec.
Es tracta de mesures que han de rebre el "si vull" de la banca, però que, en qualsevol cas, la ministra d'Economia espera tenir llestes com més aviat millor per aprovar-les si aconsegueixen formar Govern i que així comencin a funcionar de manera immediata. Doncs les que ja estan en vigor no estan funcionant com s'esperava.
Calviño s'ha mostrat molt crítica amb la banca, a qui ha hagut de recordar en públic en diverses ocasions que el seu deure és informar els clients que poden sol·licitar els ajuts si estan tenint dificultats per pagar la seva hipoteca, que s'ha encarit en gairebé 3.000 euros en només un any després de nou pujades de tipus. També ha criticat que no hi hagués oferta de dipòsits per part de la gran banca, encara que en aquest aspecte, hi comença a haver resposta.
I és que, els grans bancs han començat a remunerar el passiu. CaixaBank, l'entitat més gran del país, va llançar aquesta setmana el seu primer dipòsit i ho va fer només dos dies després de reunir-se (juntament amb la resta de bancs espanyols) amb la vicepresidenta del Govern, que just els havia insistit en l'encontre en què "havien de millorar la remuneració dels dipòsits", com ja havia fet en ocasions anteriors.
Davant de la passivitat de la banca, Calviño fins i tot havia encarregat el mes de juny passat a la CNMC i al Banc d'Espanya que estudiessin per què els bancs no estaven sent competitius amb la seva oferta de dipòsits malgrat que els tipus d'interès ja estan al 4,25% i, tanmateix, sí estan traslladant aquestes pujades a les hipoteques. Però aquesta setmana ja s'ha fet un primer pas per part d'una gran entitat, la qual cosa ha fet esclatar la guerra de dipòsits.
Doncs després de CaixaBank, entitats de menor mida com ING, Arquia Banca o MyInvestor també han llençat o han millorat els seus. I això podria animar la resta d'entitats. Tanmateix, a Calviño se li segueixen travessant les hipoteques, en concret, els ajuts per a famílies vulnerables i de classe mitjana que van entrar en vigor al gener i que, nou mesos després, les xifres posen en relleu que no està funcionat.
Les últimes disponibles revelen que la banca ha rebut unes 33.000 sol·licituds, però el Govern calculava que es podrien acollir al Codi un milió de persones en dos anys, unes dades que estan avui molt allunyades de la realitat. Per això, Calviño va lliscar el juny que anava a començar a preparar mesures addicionals. Així, en la reunió d'aquest dilluns, va recordar als bancs que el seu Ministeri està treballant juntament amb Banc d'Espanya "en l'aplicació dels diferents mecanismes disponibles" per millorar la protecció de les famílies afectades per l'alça de l'euríbor, que ha perjudicat a tots els que tenen hipoteques a tipus variable.
També dilluns, revelava en una entrevista realitzada en Onda Cero que un dels mecanismes en els quals treballa és que les famílies puguin ampliar el termini per pagar la hipoteca en fins i tot 7 anys, una mesura que ja havia estat anunciada abans de les eleccions pel president del Govern espanyol, Pedro Sánchez.
En l'entrevista reconeixia que el sector financer "és fort" i les famílies també, per això els nivells de morositat i impagaments estan en mínims i no s'estan produint "situacions terribles" com les viscudes en la crisi financera de 2008. "No obstant això", apuntava, Economia vol reforçar el suport perquè els ajuts arribin a més famílies de classe mitjana. I també per estar preparats per si altres famílies comencen a passar-ho pitjor.
I per a això, preveu augmentar el llindar dels ingressos mínims perquè es puguin beneficiar més ciutadans de l'extensió de la durada d'hipoteques a set anys, o per si volen canviar a una hipoteca de tipus fix, la qual cosa pot ajudar a estalviar uns 300 euros al mes a les famílies. "Treballem amb el Banc d'Espanya perquè quan hi hagi un Govern es puguin posar en marxa".
En aquest sentit, la vicepresidenta explicava que els ajuts s'estan consensuant amb les entitats financeres per a no "perjudicaràs" i perquè, en la mesura possible, els esmentats ajuts tinguin "condicions més beneficioses" per als hipotecats que les que hi ha en altres països europeus.
Així mateix, Calviño confirmava que si finalment el PSOE aconsegueix formar un Govern, en la nova legislatura tindrà una altra prioritat: tirar endavant l'Autoritat de Defensa del Client Financer, "que es va quedar a les portes d'aprovar-se perquè es van anticipar les eleccions a juliol".