Nadia Calviño, vicepresidenta primera del Govern d'Espanya, ha mostrat el seu respecte a la decisió adoptada pels accionistes de Ferrovial dijous passat, quan aquests van decidir donar el seu vistiplau al trasllat de la seu social de la constructora des d'Espanya fins als Països Baixos. Després d'un mes i mig de tensions amb l'Executiu estatal, l'empresa liderada per Rafael del Pino farà el salt al país neerlandès, sempre que els accionistes que es van oposar no exerceixin el seu dret de separació. Com va informar ON ECONOMIA, si el 2,56% dels accionistes fan ús d'aquesta eina, l'operació quedarà paralitzada.
Malgrat això, en la junta històrica del passat 13 de març, els accionistes de Ferrovial van deixar clara la seva voluntat a 'mudar-se, donant llum verda a què és una de les operacions més controvertides dels últims anys'. De fet, els membres de l'accionariat de Ferrovial van carregar contra l'actitud del Govern espanyol, que, per a molts, va vorejar la il·legalitat. Fins i tot això, i atenent que els accionistes veuen amb bons ulls el trasllat de seu social, aquest dilluns, Nadia Calviño ha mostrat el seu respecte envers aquesta decisió en una entrevista en TV1.
Calviño constata que la voluntat del Govern era que els accionistes estiguessin informats
De fet, la titular d'Economia del Govern d'Espanya ha constatat que la voluntat de l'Executiu era la que tots els accionistes coneguessin els riscos i potencials beneficis que acompanyaven a aquesta decisió. Com va informar aquest mig, el Govern de Sánchez es va jugar la seva última carta per intentar retenir Ferrovial posant en coneixement de tots els accionistes tot el que comporta el salt de l'empresa fins als Països Baixos. De fet, l'Executiu estatal va demanar la companyia liderada per Ignacio Madridejos que informés tots els accionistes que Ferrovial podria optar a cotitzar al mercat dels Estats Units romanent a Espanya. Malgrat això, i comptant que l'empresa va fer cas al Govern espanyol, també va posar en coneixement dels seus accionistes que no existeixen precedents empresarials que hagin romàs al país ibèric i hagin cotitzat en Wall Street. A més d'això, Del Pi va expressar que "els terminis són incerts" romanent a Espanya.
Malgrat que tècnicament Ferrovial podria haver cotitzat als Estats Units des de l'estat espanyol, l'empresa entén que el salt als Països Baixos té altres avantatges estrictament econòmics, com una visibilitat més gran, aportar més liquiditat a l'acció o augmentar la capitalització, entre d'altres. A més d'això, tal com va apuntar Rafael del Pino en la cimera amb els seus accionistes, "el 75% del valor de l'empresa procedeix d'Amèrica del Nord", igual com la majoria dels accionistes, els quals, o tenen origen nord-americà o tenen la seva seu social al país americà. Sigui com fos, Ferrovial creu que el salt a la Borsa d'Amsterdam els posa una mica més a prop de la cotització dual als Estats Units, objectiu prioritari de l'empresa.
El Govern espanyol treballa per apropar les empreses que vulguin a la doble cotització
Nadia Calviño, com ja va fer el Govern d'Espanya el passat 13 de març, ha mostrat el seu respecte a la decisió presa pels accionistes. A més d'això, la vicepresidenta primera de l'Executiu estatal ha deixat clar que l'Executiu està treballant en la manera d'elevar la inversió estrangera i de fomentar la cotització dual per a aquelles empreses que vulguin tenir presència a la Borsa de Madrid com en qualsevol dels índexs nord-americans de forma paral·lela.
Calviño ha reiterat la disposició total, a través de Borses i Mercats Espanyols (BME) i de la Comissió del Mercat de Valors (CNMV), perquè "com més aviat millor", les empreses que vulguin tenir una doble cotització amb els EUA ho puguin fer directament des d'Espanya, "com s'ha vist amb l'anàlisi tècnica que és possible".
Ferrovial s'ha convertit a la pedra a la sabata del Govern de Sánchez que, malgrat haver transmès el seu respecte envers la decisió de l'empresa, ha tingut un estira-i-arronsa constant amb l'empresa des del passat 28 de febrer, data en la qual Rafael del Pino va donar a conèixer les intencions de l'empresa. De fet, Nadia Calviño, qui aquest dilluns ha mostrat el seu respecte, va ser una de les representants de l'Executiu que van carregar amb més duresa contra Ferrovial, manifestant que havien pres una "decisió errònia". La ministra d'Economia va expressar que l'empresa "li deu tot a Espanya", justificant això com un motiu pel qual la constructora hauria d'haver repensat la seva decisió.
Sigui com fos, els accionistes han elegit i, tret que el 2,56% dels que es van oposar exerceixin el dret de separació, Ferrovial s'instal·larà als Països Baixos en els mesos vinents. L'empresa va remarcar que el trasllat de seu social no implica que Ferrovial marxi d'Espanya, ja que mantindran les seves inversions, els seus projectes, als empleats i la cotització als índexs del país ibèric.