La vicepresidenta del Govern, Nadia Calviño, es reuneix aquest dilluns amb els presidents de les principals entitats financeres del país per abordar diferents temes. Entre ells, els expedients de la presidència espanyola de la Unió Europea o la situació econòmica d'Espanya. Però, també, l'evolució del Codi de Bones Pràctiques que es va posar en marxa fa ja vuit mesos, el passat 1 de gener.
Entre els assistents a la reunió estaran Ana Botín, José Ignacio Goirigolzarri i Carlos Torres, els presidents dels tres bancs més grans del país (CaixaBank, Santander i BBVA) segons confirmen diferents fonts financeres. Però no seran els únics, també s'espera Josep Oliu, número u de Sabadell, o María Dolores Dancausa, de Bankinter.
Les associacions bancàries es van reunir amb Calviño a finals de juny expressament per analitzar els sis primers mesos d'evolució del Codi de Bones Pràctiques, el conjunt de mesures a què poden acollir-se les famílies amb una hipoteca a tipus variable que estan tenint problemes amb el pagament de les quotes després de la pujada de l'euríbor. L'encontre es va produir en un moment clau, previ a les eleccions generals, i en mig de diferents crítiques per part d'associacions de consumidors i fins i tot d'altres ministres, que asseguraven que els esmentats ajuts no estan funcionant.
L'AEB i CECA es van negar a fer modificacions pota que els ajuts arribin a més afectats. Però Nadia Calviño, també ministra d'Economia, va comunicar que seria aquest mes de setembre quan analitzarien amb més detall si el Codi de Bones Pràctiques necessita un impuls, i aquest és un dels temes que debatrà aquest dilluns amb els principals banquers del país.
Fins ara només es coneix que el Codi ha rebut 33.000 sol·licituds en l'àmbit sectorial, segons va revelar el director financer del Banc Santander, José García Cantera, durant la presentació de resultats al juliol. I que el banc que dirigeix Gonzalo Gortázar ha rebut 5.600 sol·licituds en el primer semestre, un 17% del total, una xifra que va en línia amb la seva quota de mercat, ja que CaixaBank és més gran del país; Bankinter ha estat el segon i l'últim a revelar xifres, l'entitat que lidera María Dolores Dancausa tot just ha rebut 150 sol·licituds en sis mesos.
La resta s'ha negat a donar xifres quan se li ha preguntat, la qual cosa ha encès les alarmes entre les associacions de consumidors i els mateixos clients, els qui es qüestionen si la banca està oferint veritablement aquests ajuts als qui ho necessiten.
Quant a la situació econòmica del país, un altre dels temes que s'aborden en l'encontre, els banquers han assegurat en les últimes presentacions de resultats que l'economia espanyola va millor de l'esperat i també per això la morositat no ha despuntat (segueix en mínims de 2008) i les famílies estan podent fer davant el pagament de la seva hipoteca. Però les últimes dades han posat en relleu que l'IPC ha pujat a l'agost, i es tracta del tercer mes consecutiu a l'alça. Mentre que l'aturada també ha pujat a l'agost, segons s'ha conegut aquest dilluns, la qual cosa podria empitjorar la situació econòmica dels ciutadans.
Així mateix, en la reunió s'abordarà alguns assumptes relacionats amb la presidència de la Unió Europea, que Espanya assumeix des del passat 1 de juliol. Cal recordar que el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, té encara pendent la intervenció per exposar les restes i prioritats de l'esmentada presidència, una citació que s'ha retardat en diverses ocasions per les eleccions i les posteriors pastures,