La Cambra de Barcelona ha fet una crida a les administracions perquè donin un suport "sòlid i sostenible" a la indústria aeroespacial catalana. En aquest sentit, els demana que reconeguin el paper de la denominada economia "New Space" per assolir una societat "més desenvolupada". 

L'organització que presideix Mònica Roca també avisa que el repartiment dels fons PERTE del govern espanyol resulta "insuficient" per garantir la sostenibilitat d'una indústria aeroespacial catalana competitiva. De fet, remarquen que són les accions de finançament del Pla de Resiliència de l’Estat Espanyol que han conduït al llançament dels programes PERTE, amb una distribució territorial per comunitat autònoma d’un total de 335 milions d’euros. D’aquesta quantitat, està previst que Catalunya rebi uns 30 milions d’euros que representen aproximadament un 9% del total i critiquen que el territori català "representa un 19% del PIB de l’estat espanyol". 

Catalunya, referent en el desenvolupament tecnològic a la New Space

"Segons constata la Comissió d’Espai i Aeronàutica de la corporació, Catalunya s'ha convertit en un centre de referència en termes de desenvolupament tecnològic a la New Space, una nova corrent liderada per empreses privades que actuen amb independència de les agències governamentals i els grans contractistes, i que configuren un model empresarial més àgil i democràtic", afirmen des de l'ens, que afegeixen que "l’espai té un paper fonamental en el desenvolupament de la nova economia basada en coneixement a la que aspira la Cambra de Barcelona, atès que es tracta d’una indústria intensiva en recerca i coneixement, generadora d’ocupació d’alt valor afegit i amb un impacte positiu tant en el mateix sector com en altres activitats". 

Des de l'organització defensen que és un sector que "enforteix el conjunt de l'economia" i afirmen també que és "important" continuar treballant per internacionalitzar les empreses catalanes i establir clústers industrials entre negocis afins per "fomentar la cooperació empresarial, generar avantatges competitius, estimular la innovació, i atraure noves inversions i talent al territori".  

Sector aeronàutic

Pel que fa al sector aeronàutic, indirectament lligat a la indústria espacial i també intensiu en innovació, la Cambra apunta que requereix la construcció i millora d'infraestructures. En aquest sentit, destaca el paper de l'Aeroport de Lleida Alguaire, que pot contribuir a la promoció de la innovació dels sectors aeronàutic i espacial i del seu ecosistema empresarial.

"L’espai és, juntament amb l’aeronàutica, una de les indústries clau d’alt valor afegit per assegurar un creixement sostenible i resilient en el temps. Catalunya, una economia tradicionalment industrial, de petites i mitjanes empreses i amb un potent ecosistema emprenedor, investigador i tecnològic, té l’oportunitat de ser referent en aquest sector. Un fet que es constata amb l’èxit d’esdeveniments com el New Space Economy Congress, que, enguany, en la seva tercera edició, va reunir més de 400 persones a La Llotja de Mar, consolidant-se així com el congrés de referència de NewSpace a Catalunya", acaben des de la Cambra.