Els candidats que aspiren a presidir la Cambra de Comerç de Barcelona primer s’hauran de guanyar un lloc en el ple. Això vol dir que, en les eleccions que finalitzaran aquest dimecres, han de sortir elegits en els epígrafs empresarials pels quals es presenten. I per cada epígraf o sector econòmic, es presenten diversos empresaris. No ho tenen fàcil. En les eleccions de fa quatre anys, un dels candidats a la presidència, Enric Crous, es va quedar fora de ple en veure’s superat en el seu epígraf. Aquesta situació es podria repetir.

En principi, Josep Santacreu lidera la llista de Va d’Empresa, mentre que Mònica Roca i Toni Fitó, actual presidenta i vicepresident, són les cares visibles d’Eines de País-Un pas més, si bé el seu candidat es decidirà entre els membres que hagin obtingut un lloc en el ple. De totes maneres, per mantenir les seves opcions a la presidència, estan obligats a imposar-se als altres candidats dels seus epígrafs.

En el cas de Santacreu, es presenta per la categoria 2 del grup 14, corresponent al sector “altres serveis”, en el qual concorren dos candidats per a una única cadira en joc. Per tant, aquesta pugna serà un duel entre Santacreu, que es presenta en representació de la Fundació Privada Pro-Disminuïts Psíquics Finestrelles, i Albert Guinart, d’Eines de País, que es presenta per Creu Groga, de la qual n’és conseller delegat. Es tracta d’un grup de clíniques privades amb centres a Calella, Blanes i Mataró fundat i controlat per la família Corrales. Entre els membres del consell d’administració també hi apareix, a títol personal, Albert Sumarroca Claverol, de la família Sumarroca. Creu Groga va facturar el 2021 prop de 9 milions d’euros amb uns guanys de més de mig milió. La seva nau insígnia és l’Hospital Clínic Maresme, de Mataró.

Mònica Roca es presenta per la categoria 5 del grup 13, corresponent a activitats immobiliàries i serveis empresarials, en el qual concorren cinc candidats per a dues cadires en joc. Per part d’Eines de País, es presenten dues empreses: Isardsat, representada per Roca; i Avantges Outsourcing, que curiosament està administrada per Toni Fitó, però que presenta a Elisabeth Camprubí. Per part de Va d’Empresa, concorre Servicios Integrales Serma 2006, administrada per Sergio Fuster; i Tecnotramit Gestión, de Miquel Argelich. Però hi ha un outsider, una cinquena empresa que no està adscrita a cap de les dues llistes anteriors, Kredit Innova, de la qual n’és soci i director executiu el vilafranquí Jordi Solé Tuyà, un conegut consultor d’empreses. Aquesta societat està especialitzada en reestructuracions de pimes.

Toni Fitó es presenta pel mateix grup que Roca, però en una categoria diferent de la qual s’han presentat sis empreses que es disputen tres cadires. Es tracta d’un dels epígrafs amb més pes empresarial. Per part d’Eines de País, hi ha la societat Pere Quart, representada per Fitó; Nubur XXI, de Roser Xalabarder, actual vicepresidenta tercera de la Cambra; i Vistadome, de Jaume Aragall. Per part de Va d’Empresa, figuren Cafur Gestiona, que té com a CEO Regina Lahoz; Adevipe, administrada per Vicenç Pedret, conegut per estar al capdavant de la fàbrica Ramon Clemente d’envasos de vidre; i Inmobiliaria Colonial, que presideix Juan José Brugera.

En les eleccions a les cambres de comerç, els candidats són les empreses, que poden designar el representant que desitgin. A diferència d’Eines de País, que ha anunciat qui serà el directiu que ocuparà la cadira del ple si surt elegit, Va d’Empresa no ha precisat la identitat en la majoria dels epígrafs. En el cas de Colonial, en les anteriors eleccions, en les quals van concórrer a la llista de Crous, va obtenir un lloc, que va ocupar Pere Viñolas, el seu conseller delegat.

Cada llista i, fins i tot, cada membre ha seguit estratègies diferents per aconseguir l'objectiu d'estar en el pròxim ple. Això suposa imposar-se en els seus epígrafs, fins i tot aquells que aspiren a presidir la Cambra si no volen quedar fora de la cursa abans d’hora.