La banca canvia el rumb, torna a llançar dipòsits i a encarir hipoteques. El mercat espera una frenada en les retallades de tipus d'interès després de sis baixades consecutives i l'euríbor de març així ho va demostrar, ja que l'índex no es va moure a penes respecte a la xifra de febrer. El que ha portat diverses entitats a moure fitxa en aquests primers dies d'abril.
És el cas de Deutsche Bank, que acaba de posar al seu aparador un nou dipòsit a termini fix que dona un interès del 3% TAE a dotze mesos. Només uns dies abans, Pibank i MyInvestor van començar a pagar també un interès del 3% TAE amb els seus nous dipòsits, i ING va estendre el seu dipòsit al 2,75% TAE durant almenys un mes més.
Mentre algunes entitats han tornat a llançar dipòsits, d'altres han optat per apujar el preu de les noves hipoteques després de diversos mesos abaratint-les. És el cas de CaixaBank i el seu banc digital, Imagin. En ambdós casos el preu de les seves hipoteques fixes ha pujat un 0,15% i se situen ara en nivells no vistos en més d'un any.
El juny del 2024 el BCE va començar a retallar el preu dels diners, des d'aleshores els tipus han baixat sis vegades (han passat del 4,5% al 3% actual) i amb aquestes baixades, els bancs també han anat ajustant la seva oferta i rebaixant el preu de les hipoteques. Una situació que ha fet que es dispari la demanda i que en el conjunt de l'any passat es firmessin 423.761 préstecs hipotecaris, la xifra més alta en dos anys. Incloent a més alguns mesos rècord.
Tanmateix, els experts esperen que aquest 2025 sigui diferent. El BCE va empitjorar les seves previsions d'inflació i creixement econòmic en la reunió de març per la incertesa aranzelària i les tensions geopolítica, de manera que la previsió és que l'organisme que presideix Christine Lagarde tard més temps en assolir el seu objectiu d'inflació del 2% i no descarten que els tipus es mantinguin més alts durant més temps.
Per establir els nous preus de les hipoteques, les entitats tenen en compte una sèrie d'indicadors i entre ells hi ha Interest Rate Swap (IRS), que és que es cobreixen els mateixos bancs de possibles pèrdues si els interessos pugen o baixen. Si l'IRS puja, els bancs encareixen les hipoteques, igual que quan baixa tenen marge per abaratir-les. Ara l'índex està a l'alça i el sector comença a augmentar els preus de les hipoteques.
CaixaBank i Imagin obren la veda
En l'inici d'aquest mes d'abril, CaixaBank ha optat per encarir la seva hipoteca fixa Casa Fàcil en un 0,15%, portant la més cara (termini de 30 anys) a un 3,85% TIN des del 3,70% anterior. Per la seva part, les hipoteques a 15 i 25 anys pugen també fins al 3,80% TIN. Si aquestes hipoteques estan bonificades perquè el client porta la nòmina, contracta algun segur i compleix una sèrie de requisits, llavors l'interès de totes elles baixa fins i tot un 1% (fins al 2,85% i 2,80% TAE respectivament).
Quant a Imagin, la pujada (que també és del 0,15%) ha portat el preu de la seva hipoteca fixa bonificada al 2,90% TIN des del 2,75% anterior. I al 3,65% TIN des del 3,50% d'abans, en el cas de la hipoteca fixa sense bonificar.
El moviment del banc és significatiu perquè des de finals del 2023 només les havia abaratit. I aquest mes d'abril, passats cinc mesos de la seva última retallada, canvia de rumb i apuja el preu. L'entitat, que té un 25% de quota de mercat en hipoteques i l'any passat va tancar un exercici històric en firmar préstecs per valor de 14.000 milions, un 50% més, podria haver obert la veda i animar altres entitats a seguir els seus passos.
Actualment, tots els seus competidors ofereixen preus més baixos. La hipoteca fixa bonificada del Banc Santander ofereix un interès del 2,45% TIN, la del Sabadell un interès del 2,50% TIN, el BBVA dona un 2,60%, Bankinter un 2,65% TIN i Unicaja, un 2,75%.