El conseller delegat de Glovo, Óscar Pierre, ha assegurat aquest dimarts davant de la jutgessa que l'investiga per un delicte social que la decisió de canviar l'estratègia i fer contractes laborals als seus repartidors està orientada a evitar discussions en els tribunals i amb la Inspecció de Treball, encara que considera que el seu model actual és "legal". A més, Pierre ha al·legat que el canvi de model pot semblar una "estratègia de defensa", però ha insistit que és una simple "coincidència en el temps".
Óscar Pierre ha declarat aquest dimarts com a imputat, durant menys de mitja hora, davant de la jutgessa de Barcelona que investiga la denúncia que la Fiscalia va presentar contra ell per donar feina a falsos autònoms, un dia després que Glovo anunciés que canvia de model laboral i que contractarà els seus repartidors. A preguntes del seu advocat, Cristóbal Martell, l'imputat ha agregat que el canvi de model laboral de Glovo és una "coincidència", i ha justificat que busca la "pau social" i evitar conflictes amb Inspecció de Treball i amb els tribunals, després de les múltiples sancions per ocupar els repartidors com a falsos autònoms.
En aquest sentit, el conseller delegat i fundador de Glovo ha afegit que han aportat sentències que estimen la legalitat del seu model de feina i ha al·legat que han respectat els criteris, però ha expressat que canvien el model perquè volen "pau social i amb l'administració". La declaració del CEO de Glovo ve precedida de la d'uns 20 repartidors davant de la Justícia durant els mesos de setembre i octubre.
Canvi de model de negoci a Glovo
Segons va informar aquest dilluns Glovo en un comunicat, el canvi de model inclourà la totalitat de ciutats en la qual Glovo està disponible, que actualment supera les 900, i s'aplicarà a totes les verticals de l'aplicació. A més, l'empresa ha assegurat que el seu nou model mantindrà en tot moment l'experiència d'usuari i dels restaurants i establiments que col·laboren amb l'aplicació a tot el país. En paral·lel, la companyia obrirà una taula de diàleg amb els agents socials per dotar de totes les garanties al procés i assegurar que el canvi d'operativa es desenvolupi amb consens. L'esmentat fòrum estarà obert a la resta d'operadors del sector perquè puguin realitzar processos de transició similars i afegir-se als acords assolits.
"Fi de pràctiques abusives i fraudulentes"
El sindicat CGT va anunciar després de l'anunci de l'empresa de delivery que s'ha personat en el procediment penal contra Glovo iniciat per la Fiscalia "amb l'objectiu de posar fi a les pràctiques abusives i fraudulentes que atempten contra la dignitat i els drets laborals". Des de CGT lamenten que, encara que hi ha procediments judicials previs que estableixen que els repartidors tenen una relació laboral i no mercantil amb aquesta empresa, la companyia "ha continuat imposant tals condicions a la seva plantilla al·legant presumptes modificacions que pretendrien eludir la relació laboral, obligant a donar-se d'alta com a autònoms".
D'aquesta forma, des de CGT critiquen que els repartidors queden desproveïts "de les garanties i drets que la normativa reserva a les persones treballadores en règim general de Seguretat Social", uns fets que podrien constituir un delicte castigat amb penes que fins a 6 anys de presó i fins a 12 mesos de multa.
Impacte de 100 milions en el negoci
Delivery Hero, plataforma alemanya propietària de Glovo, estima que el canvi de model laboral de la seva filial a Espanya tindrà un impacte d'uns 100 milions d'euros en el seu resultat brut d'explotació (ebitda) ajustat per a l'exercici fiscal el 2025, mentre que la companyia ha confirmat les seves previsions per al conjunt de l'exercici d'aquest any. "La direcció de Glovo ha decidit canviar d'un model autònom a un model basat en llocs de feina per als seus repartidors a Espanya per evitar més incerteses legals que condueixin a un augment de contingències", ha indicat l'empresa alemanya.