La guerra hipotecària passa factura al Santander. El banc reconeix que el mercat espanyol és molt competitiu i és "impossible" ser rendible i guanyar diners amb aquest producte. En el costat contrari hi ha CaixaBank, que domina el mercat i té els preus més competitius, per la qual cosa està arrasant aquest any. Segons les xifres presentades al tancament de tercer trimestre, de gener a setembre ha venut un 55% més d'hipoteques que en el mateix període del passat exercici.

La baixada de l'euríbor i dels tipus d'interès ha desencadenat una autèntica guerra hipotecària aquest 2024, que a més està recolzada suport per una forta demanda de crèdit a Espanya. "Veiem alegria en el crèdit hipotecari. I com no, si els preus estan per sota del bo espanyol a deu anys," explicava el conseller delegat del Santander, Héctor Grisi.

El Santander està donant hipoteques a tipus fix al 2,60% i el bo és per sobre del 3,10%. "La competitivitat del mercat és brutal, és impossible fer diners amb aquestes xifres", afegia el CEO. El banc concedeix, de mitjana, entre "600 o 700 milions" al mes, unes xifres altes atesa la seva mida, però no són rendibles.

"Ara estem més enfocats en rendibilitat perquè amb taxes del 2,60% no és senzill. Tenim una franquícia important per defensar a Espanya, el mercat és tremendament competitiu al país", apuntava el banquer.

CaixaBank dispara la producció un 55%

CaixaBank és el banc que més hipoteques ven d'Espanya. De gener a setembre, la seva nova producció va assolir els 10.343 milions d'euros, un 55% més que l'any passat, quan la nova producció va ser de 6.681 milions. I una xifra rècord. "Fonamentalment donem hipoteques a tipus fix, el 75%, i crec que donarem més perquè la seguretat que dona el tipus fix és una cosa que els nostres clients valoren i aprecien", comentava el conseller delegat Gonzalo Gortázar en la presentació de resultats.

La cartera hipotecària de CaixaBank (el saldo en balanç) creix un 0,1% l'any i acumula ja dos trimestres consecutius a l'alça després de mesos de caigudes. "El mercat hipotecari sens dubte s'està recuperant. Hem passat un cert punt d'inflexió i aquest trimestre confirma aquesta evolució", comentava el CEO.

CaixaBank espera que aquesta evolució continuï perquè l'euríbor "reflecteix ja uns nivells per als propers dotze mesos molt més baixos" per la qual cosa hi haurà noves caigudes que l'aproparan a l'entorn del 2,25%, venint de nivells de més del 4%. Gortázar també creu que el mercat hipotecari a Espanya és "altament competitiu" amb un 2,88% d'interès de mitjana, per sota del bo de l'Estat. Recordava fins i tot que un 70% de la població té habitatge en propietat.

Sabadell, BBVA i Bankinter també creixen, però menys

El Sabadell ha concedit 4.025 milions d'euros en noves hipoteques entre gener i setembre, davant els 3.100 milions del mateix període de l'any passat. El que suposa un creixement del 34%. Fa mesos que el banc explica que el simulador del seu web, els dona una orientació sobre l'evolució que tindran les hipoteques en els següents mesos. Amb base en aquestes previsions, esperaven una pujada del 59% a la nova producció durant el juny, agost i setembre, que al final ha estat del 65%.

De cara a aquest últim trimestre de l'any, esperen que la pujada continuï, encara que serà més moderava, del 9%. Actualment, el 87% de la nova producció del Sabadell és també a tipus fix. La cartera hipotecària de Sabadell (el saldo en balanç) creix un 0,2% l'any.

El BBVA no dona xifres concretes de nova producció, però assegura que creix. "La nova originación d'hipoteques en els nou mesos del 2024 en comparació amb els nou mesos del 2023, augmenta un 12%. Aquesta és la nova producció d'hipoteques", revelava el conseller delegat Onur Genc en la presentació de resultats. El BBVA s'ha mostrat més actiu després del final de l'estiu, per la qual cosa és previsible que els seus números millorin en la recta final de l'any.

A Bankinter la nova producció ha estat de 4.200 milions en els primers nou mesos de l'any, la mateixa xifra que el 2023. Però aquesta xifra és a nivell grup (incloent Portugal, Irlanda i Espanya). El banc que dirigeix Glòria Ortiz no revela quantes d'aquestes hipoteques s'han firmat aquí, però avança que en els últims dotze mesos, "la producció d'hipoteques a Espanya creix un 10%". On es veu aquest creixement és en la quota de mercat. A tancament de 2023 Bankinter tenia una quota del 7% a nova producció, però va anar perdent força i al juny va baixar el 6,7%. Tanmateix, l'ha recuperat en el tercer trimestre.

Unicaja no es recupera

Unicaja és el banc que més està tardant a recuperar-se malgrat els seus preus de demolició. Després de tenir una important caiguda l'any passat superior al 40%, aquest exercici modera aquestes caigudes. De gener a setembre, ha donat hipoteques per valor de 1.763 milions d'euros davant els 1.866 milions de l'any passat, fins i tot 5,5% menys.

El banc destaca, tanmateix, que ha tingut mesos molt bons i al juliol, les noves hipoteques van presentar un increment mensual del 15%. Per la qual cosa confia en la seva recuperació total d'aquí a final de l'any.