L'Associació Valenciana d'Empresaris (AVE), a la qual pertanyen els principals empresaris de la Comunitat Valenciana com Vicente Boluda, Juan Roig (Mercdona), Araceli Císcar (Arroz Dacsa) o Myriam Gimeno (Grup Gimeno), amplia la seva nòmina de socis. L'organització, que aquest dimecres va celebrar a València la seva assemblea anual, va donar la benvinguda als empresaris i empresàries que han ingressat en l'associació des de la passada assemblea, entre els que destaca Carlos Bertomeu (Air Nostrum),b (MSC Espanya), Agustín Blay (Anitin) o l'empresari hoteler Toni Mayor (Port Hotels), entre d'altres.
Segons informa en un comunicat, després d'aquestes incorporacions l'AVE assoleix ja els 180 socis, les empreses dels quals generen en conjunt 290.000 llocs de treball i facturen l'equivalent al 63% del PIB de la Comunitat Valenciana.
Altres empresaris i empresàries associats en els últims mesos són María Jesús Gómez (Flor de maig), Jorge Llusar (Llusar i Cia), Conchita Lucas (Edicions Plaça), Nuria Luna (Pintures Blatem), José Luis Pons (Arrocerías Pons), Javier Quilis (Inelcom), David Senchermés (Apisol) i José Manuel Soler (Ubesol).
Durant l'aseamblea, Pedro López (Xocolates Valor) i Olallo Villoldo (Grupotec) han dirigit una enquesta interactiva als associats de l'AVE les principals conclusions dels quals indiquen que el 94% dels socis de l'AVE mantindran o augmentaran l'ocupació el 2023 (el 62% l'augmentarà) i el 80% augmentaran la seva inversió en Espanya. A més, el 70% dels socis de l'AVE reinvertirà els seus beneficis.
Respecte a la seva visió de l'entorn econòmic, el que més preocupa els socis de l'AVE és la inflació i la pujada dels tipus d'interès, sent el principal repte que afronten en les seves empreses el mantenir la competitivitat en un context de preus a l'alça.
Destaca també el fet de què vuit de cada deu socis no participa en cap projecte finançat amb fons Next Generation, i la majoria per motius d'inaccessibilitat, per falta d'informació i claredat.
En l'apartat polític, el que més preocupa és la inestabilitat política a Espanya. Un any més, els socis de l'AVE suspenen a la classe política. Al Govern central, els socis de l'AVE li exigeixen estabilitat política i institucional, així com polítiques per fomentar la creació d'ocupació, d'empreses i l'activitat econòmica. En el cas de Comunitat Valenciana, són més optimistes ja que el 75% pensa que el 2023 serà igual o millor que el 2022 en termes econòmics.
Puig fa pinya amb l'empresariat
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha intervingut convidat per l'AVE en l'assemblea per trencar una llança a favor de l'empresariat. El cap del Consell ha qualificat d'"injust i anacrònic" qüestionar la figura de l'empresari com si fos "el ricàs del Monopoly" i ha demanat "respecte per a la convivència".
Segons les paraules del president de la Generalitat Valenciana durant la clausura de l'acte, que ha tingut lloc a l'Alqueria del Bàsquet -l'escola de bàsquet afavorida per l'amo de Mercadona i del València Basket, Juan Roig, present en l'assemblea de l'AVE-, criminalitzar l'empresari com si fos "el ricàs del Monopoly és injust, anacrònic i fal·laç".
Per la seva part, el president de l'AVE, el navilier Vicente Boluda, ha considerat que la proximitat de les eleccions ha donat lloc a aquest desprestigi cap als empresaris per part de Podemos, dels qui "en el fons" no creuen en els empresaris ni en la iniciativa privada. Boluda ha dit que els empresaris no poden caure en la provocació, però tampoc no quedar-se aturats. "No entrarem en batalles dialèctiques ni desqualificacions, continuem fent el que millor se'ns dona: crear ocupació, transmetre la nostra cultura empresarial, ser ètics i contribuir que la nostra societat avanci, millori i cada vegada sigui més pròspera", ha dit.
Desacceleració menor de l'esperat
Durant l'assemblea també s'ha ofert una ponència de Miguel Otero, investigador principal d'Economia Política Internacional de l'Institut Elcano, que ha apuntat que "l'economia global es desaccelerarà menys del pensat, però continua la incertesa", en un context geopolític "marcat per la creixent rivalitat entre la Xina i els Estats Units" i en el que "totes les regions desacceleren el seu creixement, menys Àsia, i la Xina torna a créixer per sobre del 5%".
"Torna la política industrial i la presència de l'Estat en l'economia", ha assenyalat Otero, qui ha destacat que "la Unió Europea s'ha de preparar per a aquest nou món amb la seva pròpia política industrial, però mantenint un mercat únic simètric", i que "Espanya ha d'aprofitar els fons europeus, aconseguir que tinguin èxit els PERTES i fer les reformes de modernització pendents".