La Casa Batlló del Passeig de Gràcia de Barcelona, un dels moments més visitats de la ciutat, va ingressar l’any passat 56,26 milions d’euros, un 54% més que en l’exercici anterior, mentre que els beneficis es van disparar fins fregar els 23 milions d’euros (22,99 milions, exactament), un 84% més.
Aquests resultats han permès a l’empresa gestora, Casa Batlló SL, propietat de la família Bernat Serra, descendents del fundador de ChupaChups, l’obtenció d’un dividend de 15 milions d’euros, que també supera els 10 milions que es van repartir l’any passat, segons consta en els comptes anuals dipositats en el Registre Mercantil.
D’aquests 23 milions d’euros de benefici, 15 milions s’han destinat a dividend, 5,7 milions a reserves voluntàries i els 2,3 milions restants a les reserves que obliga la normativa. Aquests guanys gairebé dupliquen els de l’any passat (12,45 milions), però, sobretot, contrasten amb els 279.000 euros de 2021 i amb les pèrdues d’1,4 milions de 2020, anys en els quals es van veure afectats per les restriccions de pandèmia de la Covid-19.
L’informe de gestió de Casa Batlló del 2023, signat pels cinc germans Bernat Serra, atribueix l’increment dels ingressos i dels beneficis a l’augment del nombre de visitants i de l’import del tiquet mitjà. Però també destaca la reforma de l’edifici històric i la nova aposta museogràfica que han permès ampliar els públics interessats en aquest monument d’Antoni Gaudí.
Fins que va esclatar la pandèmia, l’informe reconeix que els ingressos generats per la Casa Batlló estaven “totalment correlacionats amb l’evolució del nombre de turistes de Barcelona”. No obstant això, assenyalen que la reforma de l’edifici acabada el 2021 i la “redefinició” del projecte museogràfic, amb a incorporació de multitud d’elements tecnològics, han possibilitat apropar aquesta obra a “públics diferents dels tradicionals”. Precisament, l'última edició de la fira de l'ISE (Integrated Systems Europe) va començar el gener passat amb un mapping que jugava amb la façana de l'edifici.
Destaquen que els canvis en l’oferta museística, així com els nous productes i serveis, és el que ha permès augmentar el nombre de visitants i l’import del tiquet. Al mateix temps, les despeses d’explotació no s’han incrementat proporcionalment a la facturació. Això explica que el resultat abans d’impostos de 2023 se situï en 30,7 milions d’euros, un 82% més que en l’exercici anterior.
Casa Batlló SL és propietat al 100% de Bernat Family Office, controlada a parts iguals pels germans Marcos, Ramon, Xavier, Nina i Marta Bernat Serra. Són els hereus d'Enric Bernat Fontlladonosa (1923-2003), fundador de ChupaChups. El 2006, la família va vendre aquest conegut fabricant de caramels a la multinacional italiana-holandesa Perfetti van Melle per 400 milions d'euros. En aquell moment ja eren propietaris de la Casa Batlló, l'emblemàtic edifici del número 43 del passeig de Gràcia, catalogat com a patrimoni de la humanitat.
Com a director de Casa Batlló hi ha Gary Gautier Bernat, nét d’Enric Bernat. Fins el desembre passat, Mateu Hernández va portar l’àrea de creixement internacional, però només durant set mesos, fins que va ser nomenat director general del Consorci Turisme de Barcelona.