De tan reservada com és, ni tan sols circulen fotografies de la família Casacuberta Marsans, propietària d’històrics palauets del centre de Barcelona, reconvertits en hotels i espais comercials, i que ara està muntant un espai artístic per exposar part de la seva col·lecció privada de pintura. De moment, només es podrà veure a través de visites concertades.

En la cartera del grup patrimonial Casacuberta apareixen edificis a Ginebra, Praga, Bilbao, Madrid i, sobretot, a Barcelona. Entre altres actius en el centre de la capital catalana, destaquen els immobles que acullen el Decathlon, l’Hotel Kimpton Vividora (de cinc estrelles), l’Hesperia Ramblas (de tres), el palauet on es va instal·lar la marca Terranova... o l’antic hospital de clergues de Sant Sever, al carrer de la Palla, prop de la Catedral, que han rehabilitat per convertir-lo en un espai artístic d’accés restringit (imatge superior).

Es tracta d’un edifici catalogat de bé cultural d’interès local, que durant segles va pertànyer a l’Església i en el qual un dels anteriors propietaris, el promotor Josep Maria Sesplugues, hi va projectar un hotel de luxe. Però, arran de la mort d’aquest el 2009, els seus hereus se’l van vendre. El grup Casacuberta ha transformat aquest antic hospital de clergues, amb capella i claustre gòtic, en un espai per a l'art. Segons la fitxa que apareix en la pàgina web de la patrimonial familiar, també s’hi poden construir 21 habitatges. Han mantingut elements arquitectònics històrics com la fornícula de la façana.

La periodista Maria Palau va avançar a finals de l’any passat, a El Punt Avui, que la col·lecció Casacuberta Marsans s’instal·laria al Gòtic després que el matrimoni Fernando Casacuberta i Rosario ‘Coty’ Marsans i un dels seus fills, Ignacio, presentessin el projecte en una jornada d’art a Sitges. Fins fa poc, l’existència d’aquesta col·lecció, formada en els últims 20 anys, gairebé només era coneguda per un reduït cercle de professionals de l’art.

En declaracions a ON ECONOMIA, Cèlia Querol, coordinadora de la col·lecció Casacuberta Marsans, precisa que el que s’està muntant a l’antic hospital de Sant Sever no és pròpiament un museu sinó un “espai privat” d’art al qual només es podrà accedir en “visites concertades”. La rehabilitació de les tres plantes que ocuparà aquest espai –soterrani i la que està a peu de carrer, per a l’exposició, i la superior per oficines– està totalment acabada i ara estan en la fase museogràfica, o sigui, en la selecció de les peces. S’espera que tot estigui a punt el juny vinent.

La col·lecció té dos grans pilars: el primer, la pintura gòtica; i el segon, la de finals del XIX i principis del XX. Querol puntualitza que els pintors són catalans o d’altres llocs de l’Estat, si bé hi ha peces d’autors estrangers, però que tenen algun tipus de relació amb la península Ibèrica. Hi ha molta pintura gòtica catalana i també del tombant de segle amb noms com els de Ramon Casas, Santiago Rusiñol o Hermen Anglada Camarasa. Apunta que pretenen que sigui un “espai per a la investigació” i “punt de trobada” de professionals de l’art.

En l'elit del col·leccionisme

La família Casacuberta Marsans forma part de l’elit dels col·leccionistes d’art catalans si bé, per la seva discreció, havien passat gairebé desapercebuts malgrat que han cedit obres per exposicions temporals en grans museus ­–com el de l’Impressionisme de Moscou– i han participat en subhastes internacionals d’obres catalanes i espanyoles.

Però si sorprèn la seva col·lecció de pintures, encara impressiona més la cartera d’immobles del grup Casacuberta, amb palaus en diverses ciutats. Destaca el Palau Castell de Pons, a la plaça de la Cucurella, un edifici de principis del segle XIX en els baixos del qual hi havia les centenàries Filatèlia Monge i la xocolateria Fargas fins que, el 2016, s’hi va instal·lar la marca italiana Terranova. Arran de la pandèmia, el que es coneix com el ‘Primark italià’ se’n va anar i, des d’aleshores, les tres plantes que ocupaven segueixen buides. En aquest immoble es van mantenir elements arquitectònics i artístics originals, com les columnes interiors i les pintures dels sostres, que sorprenien en una botiga de roba per a joves a baix cost.

Detall del Palau Castell de Pons en el qual es veuen les pintures dels sostres / Casacuberta

Al carrer Portaferrissa tenen la Casa Jover, també coneguda per Casa Gralla, que combina usos comercials i residencials. A la planta baixa hi ha ara Flamingos Vintage Kilo, una botiga de venda de roba a pes. L’any passat també es van recuperar els sostres originals d’aquest immoble, que daten del segle XIX.

A la plaça Villa de Madrid, tenen l’edifici residencial i comercial on hi ha el Decathlon. I en la mateixa illa de cases, amb entrada pel carrer Duc, l’immoble del Kimpton Vividora, un hotel boutique de cinc estrelles. Al carrer Hospital, l’Hotel Hesperia Ramblas, i a la ronda de Sant Pere, un edifici d’usos mixtos.

En el catàleg de Casacuberta també hi ha el Palau Sessa-Larrard, del carrer Ample, construït en el segle XVIII per la Família Fernández de Córdoba (ducs de Sessa) i posteriorment venut al banquer Joan de Llarrard. Aquest immoble va estar ocupat per l’Escola Pia fins que el van abandonar a principis d’aquest segle. Els Casacuberta planegen transformar-lo en un “equipament de referència” del centre de la ciutat.

A Catalunya, també controlen actius en els polígons industrials Almeda (Cornellà de Llobregat), les Planes (Sant Joan Despí), la Florida (Santa Perpètua de Mogoda) i Teneria (Mollet del Vallès).

En la resta de l’Estat, destaca l’edifici de l’Hotel Tótem de Madrid, un cinc estrelles del carrer Hermosilla, en pla barri de Salamanca; i un gran bloc d’usos mixtos al centre de Bilbao. Però la joia de la corona està a Ginebra (Suïssa), on el 2021 van adquirir l’Hotel Beau-Rivage, establiment de luxe que des de 1865 era propietat de la família Mayer. La premsa suïssa va informar de l’operació, però no es va precisar l’import. A poca distància del llac Léman i del famós Jet d’Eau, tenen dos edificis connexos d’oficines, residencial i comercial; i a la Rue du Marche, una de les principals artèries urbanes, un antic edifici conegut pel nom de Rollex.

Hotel Beau-Rivage, a Ginebra / Casacuberta

Encara que se’ls relaciona amb els històrics Casacuberta del tèxtil, Fernando Casacuberta i Coty Marsans piloten una patrimonial centrada en edificis històrics i, en paral·lel, col·leccionen art. Els seus quatre fills –Pablo, Ignacio, Álvaro i Gonzalo Casacuberta Marsans– treballen per al grup familiar en difunts responsabilitats. Tots han tingut períodes de formació en despatxos d’advocats i economistes com Garrigues (en el cas de Pablo), Clifford Chance (Ignacio) i Uría Menéndez (Álvaro i Gonzalo).